Russiske vaksine

Finland vil ha Sputnik

Finske myndigheter er godt i gang med forhandlingene om å skaffe seg den russiske coronavaksinen Sputnik V.

SPUTNIK: Finske myndigheter har startet forhandlinger med Russland om å få kjøpe Sputnik V-vaksinen. Foto: Antonio Calanni / AP / NTB
SPUTNIK: Finske myndigheter har startet forhandlinger med Russland om å få kjøpe Sputnik V-vaksinen. Foto: Antonio Calanni / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har startet et felles arbeid mellom helse- og sosialdepartementet og utenriksdepartementet i å nærme oss Russland og Sputnik-vaksinen gjennom disse forhandlingene, sier familieminister Krista Kiuru under en spørretime i det finske parlamentet.

Det skriver Helsingin Sanomat.

Kiuru vil ikke komme med noe anslag for når forhandlingene kan komme i mål.

Ikke godkjent

Ifølge den statlige TV-kanalen YLE sier Kiuru at de nå starter direkte forhandlinger med Russland, fordi EU fremdeles ikke har skaffet seg noen avtale med den russiske vaksineprodusenten.

Den russiske vaksinen er fremdeles ikke godkjent for bruk i EU, men den er under vurdering hos det europeiske legemiddelbyrået EMA.

FORSINKELSE: Johnson & Johnson-vaksinen er satt på pause. Det kan bety vesentlig forsinkelse i vaksineringen her hjemme, sier Line Vold i FHI til Dagbladet. Video: Vegard Kruger / Dagbladet TV Vis mer

- Veldig effektiv

Flere finske forskere som Helsingin Sanomat har snakket med mener at alt tyder på at den russiske vaksinen fungerer godt.

- Den er veldig effektiv. Det har blitt publisert to fagfellevurderte artikler om den i det svært anerkjente tidsskriftet The Lancet, en om immunogenitet og en annen om effektivitet som ser veldig bra ut, sier Hanna Nohynek, overlege ved Det nasjonale helseinstituttet til avisa.

Direktør Mika Rämet i det finske Vaksineforskningsinstituttet sier til avisa at det så langt ikke er kommet noen meldinger om alvorlige bivirkninger i forbindelse med Sputnik-vaksinen.

- Det har ikke blitt løftet noen sikkerhetsbekymringer i sammenheng med Sputnik. Sett i det lyset, er det en veldig relevant vaksine og vurdere i et vaksinasjonsprogram som foregår i flere land. Forskjellen mellom denne og AstraZeneca og Johnson & Johnson-vaksinen er at den bruker et annet adenovirus, sier Rämet.

AstraZeneca-pause

Flere land, blant annet Norge, har satt AstraZeneca-bruken på pause etter meldinger om at flere har fått en alvorlig kombinasjon av blodpropper og lavt antall blodplater.

UTSETTER: Helseminister Bent Høie sier de vil vite mer før de tar en endelig beslutning om vaksinen. Video: NTB Vis mer

Johnson & Johnson har selv stoppet distribusjon av sin egen vaksine, etter meldinger om liknende tilfeller.

Torsdag satt helseminister Bent Høie ned et ekspertutvalg som skal vurdere om Norge skal ta i bruk AstraZeneca-vaksinen igjen.

Folkehelseinstituttet har tydelig rådet regjeringen til å ta AstraZeneca-vaksinen helt ut av det norske vaksinasjonsprogrammet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer