Erna Solberg og aksjeskandalen

Finnes' lobbyunntak: Husker ikke

Erna Solberg er overrasket over at ingen på Statsministerens kontor kan bekrefte at ektemannen Sindre Finnes angivelig hadde et lobbyunntak da hun var statsminister. Selv husker hun ikke hvem hun snakket med om unntaket.

ENESTE: Høyre-leder Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes er de eneste som mener at Finnes fikk lov til å ha kontakt med politisk ledelse for å drive lobbyvirksomhet om grønn skipsfart. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
ENESTE: Høyre-leder Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes er de eneste som mener at Finnes fikk lov til å ha kontakt med politisk ledelse for å drive lobbyvirksomhet om grønn skipsfart. Foto: Rodrigo Freitas / NTB Vis mer
Publisert

Børsen har tidligere avdekket at det ikke finnes spor av det lobbyunntaket som Sindre Finnes hevder at han fikk innvilget av Statsministerens kontor (SMK) da kona Erna Solberg (H) var statsminister.

Finnes deltok på flere møter med politisk ledelse der han påvirket regjeringens arbeid med handlingsplanen for grønn skipsfart i Solbergs regjeringstid.

Ifølge DN handlet Finnes aksjer i flere selskap som er partnere i samarbeidsprosjektet Grønt Skipsfartsprogram, samtidig som han lobbet inn mot regjeringen: Aker BP, Equinor, DNB, Klaveness, Norsk Hydro, Wilh. Wilhelmsen og Yara.

- Ingen unntak

Børsen kunne i begynnelsen av oktober fortelle at verken SMKs nåværende administrative ledelse, daværende regjeringsråd Nina Frisak, Finnes' arbeidsgiver Norsk Industri eller andre som har hatt befatning med Sindre Finnes i hans påvirkningsarbeid, kan dokumentere at noen slik avtale ble inngått.

Dagbladet møtte Erna Solberg for å snakke om ektemannen Sindre Finnes' aksjehandler. Video: Vegard Krüger Vis mer

- Vi hadde et møte. Jeg erindrer ingen unntak. Det er det jeg har å si til det, sa Frisak til Børsen.

Erna Solberg er dermed den eneste som, i tillegg til Sindre Finnes, mener at det ble gitt et lobbyunntak for grønn skipsfart.

Kan ikke utdype

I sitt første svar til Børsen uttalte Solberg:

- Slik jeg opplevde det var den rådende oppfatningen på Statsministerens kontor, på bakgrunn av samtaler Sindre hadde med embetsverket, at det ikke var problematisk at Sindre jobbet med grønn skipsfart i jobben sin i Norsk Industri.

Børsen har siden publiseringen av den første saken forsøkt å få Solberg til å utdype dette svaret.

Vi har spurt om hun kan huske hvem hun snakket med i embetsverket om Finnes' lobbyunntak, og om det er mulig at et slikt unntak kan ha blitt avtalt uten at SMKs toppsjef Nina Frisak var involvert.

Denne uka kom svaret i form av en ny e-post. Solberg kan ikke vise til noen navn på embetspersoner, men samtidig sier den tidligere statsministeren at hun er overrasket over at unntaket ikke kan bekreftes av daværende embetsverk.

Kommentator i Dagbladet Sondre Hansmark la merke til flere detaljer som du ikke fikk se på NRKs «Debatten» med Erna Solberg. Video: NRK / Dagbladet TV Vis mer

- Jeg har lagt til grunn at det fantes et slikt avtalt unntak for grønn skipsfart. Jeg er usikker på når det ble aktualisert og avtalt, men det er mulig det var i forbindelse med at regjeringen hadde invitert ulike aktører til å komme med innspill til politikken om grønn skipsfart, skriver hun og fortsetter:

- Sindre har hvert fall jobbet med dette, og det opplevde jeg var kjent på kontoret, framholder Solberg.

Hun skriver videre at det aldri kom noen reaksjoner til henne på dette.

- Jeg har derfor heller ikke sett behov for noen form for dokumentasjon. Det er overraskende for meg at et slikt unntak ikke kan bekreftes i dag, av de som jobbet i embetsverket på SMK den gang, sier Erna Solberg.

Nina Frisak er forelagt Solbergs uttalelse.

- Jeg har ingen kommentar, skriver hun i en SMS.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer