Finnmark vil ha skjenking

Rådene i Øst- og Vest-Finnmark vil ha unntak fra flere av de nasjonale coronatiltakene.

UNNTAK: Finnmark ber om unntak fra coronareglene for et presset reiseliv. Her illustrert ved turistmagneten Nordkapp. Foto: Rex / NTB
UNNTAK: Finnmark ber om unntak fra coronareglene for et presset reiseliv. Her illustrert ved turistmagneten Nordkapp. Foto: Rex / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et felles brev til regjeringen ber Øst-Finnmarkrådet og Vest-Finnmarkrådet om at coronatiltakene nå differensieres, at regjeringen nå lar ulike landsdeler ha ulike coronatiltak.

De skriver at hoveddelen av smitten i Finnmark nå er importsmitte fra røde land, og de mener derfor at flere av de nasjonale coronaføringene ikke er nødvendige i Finnmark.

- Vi ser at næringslivet sliter, at folk mister jobbene sine og at barn og unge ikke får ordinær undervisning på ungdomsskole og videregående skole eller delta i aktiviteter. Når vi mener at smittesituasjonen ikke er slik at dette er nødvendig, er det vårt ansvar å si fra, skriver de.

Rådene representerer 16 av 18 kommuner i det som tidligere het Finnmark fylke.

- Ikke forholdsmessig

Blant tiltakene som de ikke mener at er nødvendige lenger, er skjenkestopp.

- En nasjonal skjenkestopp vurderes ikke som et forholdsmessig tiltak i Finnmark spesielt, eller Nord-Norge generelt, i den rådende smittesituasjon. En lokal medisinskfaglig vurdering ville ikke ført til et vedtak om skjenkestopp i de aller fleste kommunene, skriver rådene.

Reiseliv i krise

De mener at skjenkestoppen gjør situasjonen vanskeligere for en reiselivsbransje som allerede er i krise.

COVID-19: Smitteverndirektør i FHI Geir Bukholm om coronavaksinen. Video: Marthe S. Lien / Lars Eivind Bones Vis mer

- En nasjonal skjenkestopp har ført til at flere serveringssteder har valgt å stenge, og situasjonen for dem er uviss og uforutsigbar. Den har også ført til at situasjonen for et allerede hardt presset reiseliv er ytterligere forverret, og meget strenge begrensninger på arrangementer og sosial kontakt forsterker dette bildet, skriver rådene.

Reiselivet er blant bransjene som har blitt rammet hardest av coronapandemien.

- Urimelig

Finnmark vil også ha tilbake muligheten til å selv bestemme beredskapsnivå på skoler, og om barna skal kunne drive med idrett.

- Lokale vurderinger bør også gjelde mulighetene å drifte ungdomsskoler og videregående skoler på gult nivå, skriver de.

- Når det gjelder muligheten for organisert idrett og aktivitet for barn og ungdom er vår vurdering den samme. Tiltaket står ikke i forhold til vår lokale smittesituasjon, og oppleves urimelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer