Donald Trump

Fintet ut dommeren

Tidligere president Donald Trump klarte til slutt å få ordet under sluttprosedyrene i bedragerirettssaken mot ham.

I RETTEN: I dag starter sluttprosedyrene i bedragerirettssaken mot USAs tidligere president, Donald Trump. Foto: Jabin Botsford / POOL / AFP
I RETTEN: I dag starter sluttprosedyrene i bedragerirettssaken mot USAs tidligere president, Donald Trump. Foto: Jabin Botsford / POOL / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort fortalt

  • Rett før sluttprosedyrene i bedragerisaken mot Donald Trump skulle starte, ble det meldt en bombetrussel mot dommerens hjem.
  • Trump er saksøkt for omfattende bedrageri mellom 2011 og 2021.
  • Justisministeren i delstaten krever at Trump og de andre saksøkte betaler 3,8 milliarder kroner i erstatning, og at Trump forbys å drive forretningsvirksomhet i New York.

NEW YORK (Børsen): I dag starter sluttprosedyrene i bedragerirettssaken mot Donald Trump, sønnene og forretningsorganisasjonen hans i New York. Trump er saksøkt av justismyndighetene i delstaten.

Dommeren har allerede konkludert med at Trump og de andre saksøkte har begått omfattende bedrageri mellom 2011 og 2021 for å få gunstigere lånebetingelser og forsikringer.

Den tidligere presidenten kom selv til domstolen på Manhattan i dag for å være til stede under sluttprosedyrene.

- Ingen rettigheter

Trump ønsket opprinnelig å holde sluttprosedyren selv, men dette ble avvist av dommeren da han ikke ville gå med på begrensningene for hva som kan nevnes i en slik prosedyre. Dommeren fryktet i stedet at Trump ville bruke anledningen til å drive valgkamp få dager før første primærvalg i Iowa mandag.

- Jeg har virkelig ingen rettigheter, sa eks-presidenten da han ankom rettssalen.

Men ved slutten av sluttprosedyren til forsvarerne hans, ga advokaten hans, Chris Kise ham allikevel ordet. Dette ser ut til å overraske dommeren.

- Dette er ikke sånn det skulle gjøres, svarer dommer Arthur Engoron hardt.

Han lar likevel Trump få snakke etter å ha bedt ham om å holde seg til fakta.

Forfulgt

Trump går imidlertid i fullt angrepsmodus både mot dommeren og justisminister i New York, Letitia James, som står bak søksmålet.

- Jeg er en uskyldig mann. Jeg blir forfulgt av en som stiller til valg, sier Trump med referanse til James i en lang og usammenhengende monolog.

Han hevder også at det er han som burde få betalt for det han har gått gjennom.

- Du kan ikke høre på mer enn ett minutt. Jeg gjorde ikke noe galt, sier Trump til dommeren.

Engoron henvender seg til Kise og ber ham om å «kontrollere klienten sin».

Til slutt avbryter Engoron Trump. Den tidligere presidenten reiser seg deretter og forlater rommer.

- Galskap

Det var Trumps advokat Chris Kise som startet sluttprosedyrene. Hans hovedpoeng er at de finansielle dokumentene justismyndighetene mener var avgjørende for bedrageriet, ikke var av særlig betydning for bankene som lånte Trump penger.

- Heller enn å hylle president Trump for forretningssuksessen, har vi en justisminister i delstaten som kommer etter ham. Denne saken er galskap, sier Kise, ifølge New York Times.

Gang på gang ender Kise i diskusjoner og krangler med dommeren. Ifølge avisa skyldes dette at Kise ikke forsøker å overbevise dommeren i denne saken. I stedet er budskapet hans i større grad rettet mot offentligheten og hans egen klient.

Det er justisministeren for New York, Letitia James, som har saksøkt Trump, og han har gjentatte ganger angrepet henne gjennom hele denne rettssaken. Også i dag benytter han sjansen i en kort pause utenfor rettssalen, hvor også James er tilstede.

- Hun hater Donald Trump, sier Trump til pressen.

DOMMER: Arthur Engoron er dommer i bedragerirettssaken mot Donald Trump. Foto: Erin Schaff/New York Times via AP, Pool
DOMMER: Arthur Engoron er dommer i bedragerirettssaken mot Donald Trump. Foto: Erin Schaff/New York Times via AP, Pool Vis mer

Høy sikkerhet

Bare timer før dommer Arthur Engoron skulle starte sluttprosedyrene i bedragerirettssaken mot Donald Trump, måtte bombegruppa i New York rykke ut for å håndtere en trussel mot hjemmet hans, melder CNN.

- Vi er klar over at det var en bombetrussel mot dommer Engoron, opplyser Al Baker, som er talsperson for domstoladministrasjonen.

Situasjonen skal ha ført til at politiet og bombegruppa rykket ut til hjemmet hans i Nassau county på Long Island.

- Vi har hatt mange lag med sikkerhetsprotokoller på plass siden rettssaken begynte. De vil fortsette. Vi forventer at prosedyrene vil fortsette som planlagt, sier Baker.

TRUMP: USAs tidligere president Donald Trump raser mot bedragerisaken som pågår mot ham, 4. oktober 2023. Video: Reuters Vis mer

370 millioner

Dommer i saken skal nå vurdere kravet fra justisminister i delstaten, Letitia James, som står bak søksmålet.

Hun har bedt om at Trump og de andre saksøkte må betale 370 millioner dollar (om lag 3,8 milliarder kroner) i erstatning. Dette kravet er økt fra 250 millioner dollar hun opprinnelig krevde.

I tillegg ønsker James at Trump også skal forbys å drive forretningsvirksomhet i New York. Dette kan i realiteten rasere forretningsimperiet hans.

- Dette er en grunnlovsstridig heksejakt, sa Trump selv da han ankom rettssalen torsdag morgen lokal tid.