- Fisker havet dødt

Lokalbefolkningen mener deler av kampen mot lakselus ødelegger annet liv i strandsonen i områdene rundt Atlanterhavsveien.

IKKE BÆREKRAFTIG: Fisket etter rognkjeks i områdene ved Atlanterhavsveien er ikke bærekraftig, mener Fiskeridirektoratet. Foto: Ola Strømman
IKKE BÆREKRAFTIG: Fisket etter rognkjeks i områdene ved Atlanterhavsveien er ikke bærekraftig, mener Fiskeridirektoratet. Foto: Ola Strømman Vis mer
Publisert

Fiskeridirektoratet Region Midt reagerer etter en kontroll av rognkjeksfiske, hvor både sjøfugl, krabbe, hummer og annen fisk utgjorde bifangsten.

Nå ønsker de å regulere fisket etter «rensefisken» rognkjeks.

Storaktøren Skjerneset Fisk og underleverandør Rensefisk er ikke enig i at kontrollen avdekket behov for regulering. De sier stygt vær forhindret røkting av garnene.

Rognkjeksen er en ettertraktet fisk for oppdrettsindustrien. Som rensefisk i oppdrettsmærene spiser den lakselusen som ødelegger for produksjonen av laks.

Kystvaktskipet KV «Njord» og Mattilsynet var i mai med da selskapet Rensefisk på Averøya dro sine garn i områdene rundt Atlanterhavsveien på Nordmøre.

Rensefisk leverer til Skjerneset Fisk, som igjen er landets største leverandøren av rogn fra rognkjeks. På denne tida av året har de rundt 10 km garn stående ute, på jakt etter rognkjeks.

Sjøfugl i garnet

I garnene fant inspektørene mange andre arter i tillegg til rognkjeks.

Etter endt dag var bifangsten telt opp til blant annet ni hummere, 128 krabber, 14 torsk, fem breiflabb, fire skater og mange kråkeboller. Mer enn halvparten av fisken var død. I garnene hadde også fem skarv druknet.

- Når garnene settes grunt er det stor sjanse for at sjøfugl som skarv også blir hengende fast og drukner, sier Ståle Hansen. Han er regiondirektør i Fiskeridirektoratets Region Midt, og er ikke fornøyd med bildene han ser etter Kystvaktens inspeksjon.

- Resultatet bekrefter vår bekymring for dette fisket, sier han.

Under inspeksjonen ble alt annet enn den levende rognkjeksen sendt på sjøen som utkast. Krabbene ble knust med hammer for å få dem ut av garnet. Hummeren ble skåret løs.

I etterkant av inspeksjonen har Kystvakten anbefalt Mattilsynet å vurdere bærekraften i fisket, fordi så mange andre arter drepes.

Lovlig fiske

- Garnene står nesten hele året i sjøen og da på samme plass. Det betyr at mye av det krypende og svømmende livet på og nær havbunnen blir fisket opp. Lokalbefolkningen melder til oss at havet fiskes dødt, sier Hansen.

- Fisket som nå foregår er etter min mening ikke bærekraftig.

I dag er det ingen regulering av denne typen fiske sør for Trøndelag, 64 grader nord.

- Dersom garnene ettersees og dyrevelferden overholdes, er selve utøvelsen av dette fisket faktisk ikke ulovlig, fortsetter Hansen.

- Effekten av fisket gjør at vi nok i framtida ønsker å regulere det, det er vårt ansvar. Men næringsaktørene har også et ansvar, legger han til.

Hansens påstand om fiske på samme sted over tid avvises av Tor Gunnar Otterlei. Han er daglig leder i både Rensefisk og Skjerneset Fisk.

- I perioder på året har har vi bare noen kilometer med garn liggende ute. Vi flytter også på garnene i løpet av et år, sier han, og fortsetter:

- At sjøfugl går i garnet kan forekomme, men mengden fugl ved kontrollen var ekstraordinær.

Fiskeridirektoratet sier de har blitt kontaktet av lokalbefolkningen, som mener å se en nedgang i sjøfugl i området. Det samme skal oppleves med hummer og krabbe.

- Dessverre noe bifangst

- Da Kystvakten og Mattilsynet var med på inspeksjon var det etter en periode med dårlig vær. Vi hadde derfor ikke fått sett til garnene på tre dager, og når de blir stående blir det dessverre noe bifangst, sier Otterlei.

Han sier videre at hvis bifangst skal unngås, må man forby alt garnfiske.

DØD LEPPEFISK: Leppefisk fanget i garn i Averøy kommune. Tydelig spist på av krabbe eller hummer. Foto: Kystvakten.
DØD LEPPEFISK: Leppefisk fanget i garn i Averøy kommune. Tydelig spist på av krabbe eller hummer. Foto: Kystvakten. Vis mer

- Når vi ser til våre garn to til tre ganger i uken er det godt innenfor regelverket, og vi gjør det vi kan for å unngå bifangsten. Mannskapet har fått beskjed om at alt levende skal slippes ut, fortsetter han.

- Vi har hatt inspeksjoner fra Fiskeridirektoratet tidligere, men har ikke opplevd at bifangst har vært oppfattet som et bærekraftsproblem.

- Ikke behov for regulering

Daglig leder for Skjerneset Fisk, Tor Gunnar Otterlei, ser ikke behov regulering av fisket. Han har ikke noe å utsette på arbeidet til underleverandør Rensefisk.

- Rensefisk sitt fiske etter rognkjeks er et lovlig fiske som foregår innenfor rammen av gjeldende regler, sier Otterlei. Han mener det er et begrenset og bærekraftig ressursuttak, og legger til at rognkjeks-fisket er MSC-sertifisert.

Som daglig leder er han overrasket over at Børsen tar kontakt, og sier selv de ikke har fått noen tilbakemelding etter inspeksjonen.

- Hadde myndighetene ment at inspeksjonen avdekket avvik ville vi vel hørt fra dem. Alt fiskeri - også vårt - skal følge gjeldende regler, sier Otterlei.

Rognkjeks

Rognkjeks er en benfiskart i rognkjeksfamilien som er vanlig langs norskekysten.

Dens spesielle utseende og tilsynelatende dårlige svømmeevne gjør den interessant for sportsdykkere. Hannen kalles rognkall og hunnen kalles rognkjeks.

Rognkjeksen er ettertraktet på grunn av rogna og fordi den kan brukes som rensefisk for å bekjempe infeksjoner av lakselus i lakseoppdrett.

Rognkjeksen fiskes med garn og holdes levende til den er gyteklar. Egg blir så befruktet med melke fra rognkallen (hannfisken). Deretter gis fiskene en overdose bedøvelsesmiddel. Den befruktede rognen selges til inn- og utland.

Skjerneset Fisk skriver selv på egne nettsider at de leverer nærmere 90 prosent av all befruktet rognkjeks-rogn i Norge. Rundt 80 prosent av varen blir brukt i Norge.

Hvert år gir 7000 fiskede individer nok rogn for nye 40 millioner rognkjeks.

Kilde: snl.no, Skjerneset Fisk

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer