- Fisker havet dødt

Lokalbefolkningen mener deler av kampen mot lakselus ødelegger annet liv i strandsonen i områdene rundt Atlanterhavsveien.

IKKE BÆREKRAFTIG: Fisket etter rognkjeks i områdene ved Atlanterhavsveien er ikke bærekraftig, mener Fiskeridirektoratet. Foto: Ola Strømman
IKKE BÆREKRAFTIG: Fisket etter rognkjeks i områdene ved Atlanterhavsveien er ikke bærekraftig, mener Fiskeridirektoratet. Foto: Ola Strømman Vis mer
Publisert

Fiskeridirektoratet Region Midt reagerer etter en kontroll av rognkjeksfiske, hvor både sjøfugl, krabbe, hummer og annen fisk utgjorde bifangsten.

Nå ønsker de å regulere fisket etter «rensefisken» rognkjeks.

Storaktøren Skjerneset Fisk og underleverandør Rensefisk er ikke enig i at kontrollen avdekket behov for regulering. De sier stygt vær forhindret røkting av garnene.

Rognkjeksen er en ettertraktet fisk for oppdrettsindustrien. Som rensefisk i oppdrettsmærene spiser den lakselusen som ødelegger for produksjonen av laks.

Kystvaktskipet KV «Njord» og Mattilsynet var i mai med da selskapet Rensefisk på Averøya dro sine garn i områdene rundt Atlanterhavsveien på Nordmøre.

Rensefisk leverer til Skjerneset Fisk, som igjen er landets største leverandøren av rogn fra rognkjeks. På denne tida av året har de rundt 10 km garn stående ute, på jakt etter rognkjeks.

Sjøfugl i garnet

I garnene fant inspektørene mange andre arter i tillegg til rognkjeks.

Etter endt dag var bifangsten telt opp til blant annet ni hummere, 128 krabber, 14 torsk, fem breiflabb, fire skater og mange kråkeboller. Mer enn halvparten av fisken var død. I garnene hadde også fem skarv druknet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.