Fiskeselskaper anmeldt for lovbrudd

Ervik Havfiske er et av landets største fiskerederier. Tre underselskaper er nå politianmeldt. Nestlederen i Norges Fiskarlag har en rolle i selskapet.

ANMELDT: Tre datterselskaper av Ervik Havfiske er av Fiskeridirektoratet anmeldt for brudd på deltakerloven. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
ANMELDT: Tre datterselskaper av Ervik Havfiske er av Fiskeridirektoratet anmeldt for brudd på deltakerloven. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fiskeridirektoratet har gått gjennom besetningslistene på sju av båtene tilknyttet Ervik Havfiske for årene 2018 og 2019. Funnene som er gjort, mener direktoratet er grunnlag nok for politianmeldelse.

Det var Fiskeribladet som først skrev om saken.

Anmeldt for brudd på deltakerloven

Lov om retten til å delta i fiske og fangst (deltakerloven) setter krav til bosted for mannskapet, lottfiskeren og fartøyfører. Minst halvparten av disse skal være bosatt i en kystkommune eller nabokommune til kystkommune.

Brudd på deltakerloven er en kjent metode for å drive fiskerier billigere. Eksempelvis får øst-europeisk mannskap ofte langt mindre betalt enn norske fiskere. Økonomisk sett kan det dermed lønne seg for norske redere å ha et flertall av utlendinger om bord.

Det er ikke tillatt å betale utenlandske fiskere lavere lønn for samme jobb som de norske kollegene gjør, fastslo Diskrimineringsnemnda tidligere i år.

- Vi har ikke lønnet utenlandsk mannskap annerledes enn den norske besetningen, sier konserndirektør Stig Ervik i Ervik Havfiske.

Han sier seg uenig med grunnlaget for Fiskeridirektoratets anmeldelse.

- Det har vært utenlandsk mannskap på «Kamaro» , men ikke flere enn det er tillatt etter loven. Det er tre av mannskapet med bostedsadresse på Hedmarken som det er reagert på, sier han. Hedmark har jo ingen kystlinje.

Ifølge anmeldelsen skal det på minst ti av femten turer med fiskebåten «Kamaro» ikke være oppfylt krav om bosted for halvparten av mannskapet.

Både «Kamaro» og søsterskipet «Vestfisk» har i tillegg tre turer hver, hvor bostedsfordelingen på mannskap er grensetilfeller, mener Fiskeridirektoratet. Etaten mener det må vurderes om det også er brudd på loven i disse tilfellene.

Om det ikke er båtens eier som driver båten, kan selskapet som faktisk fisker bli straffet - dersom deltakerloven er brutt. Vest Politidistrikt etterforsker om det nå har skjedd.

- Hvis undersøkelser viser at det er forskjell mellom eierselskap og reell oppdragsgiver, vil det åpenbart være interessant for politiet, sier politiadvokat John Lode Roscoe ved Vest politidistrikt.

Roscoe åpner med det for at Ervik Havfiske som selskap kan straffes om det viser seg at de har vært oppdragsgiver for fartøyene.

Fisketopp som eier og styremedlem

I styret til Ervik Havfiske sitter også Arild Aarvik, første nestleder i Norges Fiskarlag. Fiskarlaget er Norges største interesseorgansasjon for fiskere og organiserer både båteiere og fiskere.

I perioden som er undersøkt, eide Aarvik 21 prosent av Ervik Havfiske gjennom sitt selskap Carisma Fish. Eierandelen hadde han hatt siden februar 2018. Til Børsen sier Aarvik at eierandelen nå er solgt. Selskapsoversikter viser at han fortsatt har et tett forretningsmessig samarbeid med miljøet rundt Ervik Havfiske.

NESTLEDER I FISKARLAGET: Arild Aarvik er innblandet i påstått juks. Foto: Norges Fiskarlag
NESTLEDER I FISKARLAGET: Arild Aarvik er innblandet i påstått juks. Foto: Norges Fiskarlag Vis mer

Norges Fiskarlag skal fremme fiskernes faglige, økonomiske, sosiale og kulturelle interesser. De skal også sørge for like vilkår mellom fiskerne, blant annet lik lønn for likt arbeid.

Nestleder Aarvik er valgt av landsmøtet og har et lønnet styreverv i Norges Fiskarlag. Han ble valgt inn første gang i 2015.

Da Børsen for halvannen uke siden snakket med Aarvik sa han at han ikke kjente til anmeldelsen som var levert. I fjor leverte Kystvakten en lignende anmeldelse av Ervik-systemet for mulig brudd på deltakerloven som ble omtalt i Fiskeribladet. Heller ikke den kjente Aarvik til.

- Vi har ikke blitt kontaktet av politiet, og kjenner ikke til den saken Fiskeribladet skrev om i fjor. Selskapet har aldri mottatt en anmeldelse på deltakerloven i den saken som er omtalt der, sa Aarvik for halvannen uke siden.

Ikke kjent med lovbrudd

Ervik-styremedlem og tidligere eier Arild Aarvik sier videre det ikke har vært noen brudd på deltakerloven i hans periode.

- Da du satt med nestlederrollen i Fiskarlaget, eierandel og styreverv i Ervik Havfiske, var det brudd på deltakerloven i Ervik?

- Nei. Det kjenner jeg ikke til.

- Hva synes du om selskaper som bryter deltakerloven?

- Det er vel helt åpenbart at selskaper som bryter deltakerloven, må ordne opp i det og holde seg til norsk fiskerilovgivning. Det er ingen tvil om jeg mener alle næringsaktører skal følge loven. Hvis det mot formodning skulle vise seg at det blir avdekket uregelmessigheter, vil dette selvsagt bli tatt på største alvor, både i styret og i administrasjonen i Ervik Havfiske.

På et generelt spørsmål om hvorfor selskaper jukser med deltakerloven svarer Aarvik:

- Det har jeg ingen kommentar til. Jeg kjenner ikke til noen selskaper som bevisst jukser med deltakerloven.

- Leit med anmeldelse

Kjell Ingebrigtsen, leder i Norges Fiskarlag, synes det er leit at det igjen er noen som finner grunnlag for å gå til anmeldelse av Ervik-systemet. At nestlederen trekkes inn, liker han ikke.

- Dette er en sak mellom rederi og påtalemyndighet. Vi er ikke part i saken. Arild Aarvik er første nestleder i organisasjonen, og vi legger til grunn at våre medlemmer følger gjeldene lovgivning og de tariffavtaler som er inngått i vår organisasjon, sier Ingebrigtsen til Børsen.

- Gledelig at det undersøkes

Leder Johnny Hansen i Sjømannsforbundet ser med glede på at forhold som fremstår som ulovlige for kontrollmyndighetene, sjekkes ut med en anmeldelse. Han presiserer at han ikke kjenner denne saken spesielt.

GLAD FOR KONTROLL: Johnny Hansen i Sjømannsforbundet er glad for at tilsynelatende ulovlige forhold ettergås. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
GLAD FOR KONTROLL: Johnny Hansen i Sjømannsforbundet er glad for at tilsynelatende ulovlige forhold ettergås. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

Han kan ikke gi noen god grunn til at deltakerloven skal brytes.

- Jeg går ut ifra at mannskapet uavhengig av nasjonalitet er lønnet etter tariff, så det skal jo ikke være noe å spare ved å benytte eventuelt utenlandsk mannskap, sier han.

- Deltakerloven skal sikre norske arbeidsplasser, og bare unntaksvis kan man gå utenom regelverket.

At organisasjonstoppen Arild Aarvik har en rolle i et selskap som nå er anmeldt synes han ikke noe særlig om.

- Men vi skal huske at ingen er dømt før de er dømt, sier Hansen.

.

Administrerende direktør Geir Solvåg i Ervik Havfiske er tidligere forsøkt kontaktet om denne artikkelen. Etter publisering tar han kontakt og vil presisere:

- Det er viktig å forstå at denne saken ikke handler om økonomi. Hos oss går alle ansatte som er registrert i Norge på norske lotter og får akkurat det samme, uansett hvor de opprinnelig er fra. Alle som er berørt av denne saken skatter til Norge, har norske vilkår og har vært registrert her. Vi har strenge etiske retningslinjer for å unngå enhver befatning med sosial dumping.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer