Fiskeselskaper anmeldt for lovbrudd

Ervik Havfiske er et av landets største fiskerederier. Tre underselskaper er nå politianmeldt. Nestlederen i Norges Fiskarlag har en rolle i selskapet.

ANMELDT: Tre datterselskaper av Ervik Havfiske er av Fiskeridirektoratet anmeldt for brudd på deltakerloven. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
ANMELDT: Tre datterselskaper av Ervik Havfiske er av Fiskeridirektoratet anmeldt for brudd på deltakerloven. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fiskeridirektoratet har gått gjennom besetningslistene på sju av båtene tilknyttet Ervik Havfiske for årene 2018 og 2019. Funnene som er gjort, mener direktoratet er grunnlag nok for politianmeldelse.

Det var Fiskeribladet som først skrev om saken.

Anmeldt for brudd på deltakerloven

Lov om retten til å delta i fiske og fangst (deltakerloven) setter krav til bosted for mannskapet, lottfiskeren og fartøyfører. Minst halvparten av disse skal være bosatt i en kystkommune eller nabokommune til kystkommune.

Brudd på deltakerloven er en kjent metode for å drive fiskerier billigere. Eksempelvis får øst-europeisk mannskap ofte langt mindre betalt enn norske fiskere. Økonomisk sett kan det dermed lønne seg for norske redere å ha et flertall av utlendinger om bord.

Det er ikke tillatt å betale utenlandske fiskere lavere lønn for samme jobb som de norske kollegene gjør, fastslo Diskrimineringsnemnda tidligere i år.

- Vi har ikke lønnet utenlandsk mannskap annerledes enn den norske besetningen, sier konserndirektør Stig Ervik i Ervik Havfiske.

Han sier seg uenig med grunnlaget for Fiskeridirektoratets anmeldelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer