Fjerner flyavgifter og endrer permitteringsregler

Regjeringen pøser inn 1560 millioner kroner for å redusere flypassasjeravgiften.

Publisert
Sist oppdatert

Det kommer fram i en foreløpig stortingsproposisjon.

Blant tiltakene regjeringen kommer med er følgende:

• Tilskuddet til dagpenger økes med 725 millioner kroner til 9,7 milliarder kroner.

• Regjeringen endrer permitteringsreglene. Perioden arbeidsgiver betaler, blir redusert fra 15 til 2 dager, etter det NTB forstår.

• Samtidig blir reglene for karensdager endret. Det er til vanlig tre karensdager mellom permitteringstiden og dagpengetiden, men de blir nå fjernet, etter det NTB erfarer.

• Kommunene får 250 millioner kroner ekstra som følge av regjeringens krisepakke. I tillegg økes overføringene til fylkeskommunene med 50 millioner kroner.

- Kommunene står overfor store utfordringer. Drift av sykehjem og hjemmetjenester kan gi økte utgifter. Stengte barnehager kan gi redusert drift når de som jobber i kommunen må være hjemme med barn. Derfor øker vi overføringene til kommunene, sier barne og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

• Det er kommunene som har større utgifter for å håndtere virusutbruddet som kan vente seg ekstra penger fra staten.

• Alle lufthavnavgifter oppheves midlertidig til og med 30. juni. Prislapp: 1560 milliarder kroner.

• Bedrifter som går med underskudd, kan tilbakeføre underskuddet mot beskattet overskudd fra tidligere år. Skattereglene endres også for eiere av bedrifter som går med underskudd. De kan få utsatt betaling av formuesskatten.

  • Det kan bli nødvendig å kalle inn helsepersonell som har gått av med pensjon. Regjeringen foreslår at det ikke skal gi avkorting i pensjonsutbetalingen.

NHO: Ikke nok

NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid mener bedriftene sitter igjen med en for stor del av regningen i regjeringens krisepakke.

- Vi fikk flere viktige avklaringer i dag, men det er ikke nok. Bedriftene blir sittende med en så stor del av regningen at arbeidsplasser står i fare, sier Almlid i en skriftlig kommentar til NTB.

Han mener arbeidsgivers ansvar må være det samme uansett om en ansatt er permittert, hjemme med barn eller i karantene.

- Dette må på plass umiddelbart, sier Almlid.

Strakstiltak

Tiltakene ble presentert av statsminister Erna Solberg (H) og flere andre statsråder fredag.

Regjeringen opplyser at de jobber med tiltak i tre faser. Fredagens krisepakke består av strakstiltak for å unngå oppsigelser og konkurser i levedyktige selskaper som er rammet av akutt svikt i inntektene.

- I neste fase vil regjeringen jobbe med ytterligere konkrete tiltak for bransjer og bedrifter som er spesielt hardt rammet av virusutbruddet. Disse tiltakene er regjeringen beredt til å kunne fremme raskt, heter det i proposisjonen.

- Dersom virusutbruddet får mer omfattende økonomiske effekter og bringer økonomien inn i en lavkonjunktur, vil regjeringen fremme forslag om bredere tiltak for å opprettholde aktiviteten i økonomien, heter det videre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer