- Fjerner ikke Tangen-tvil

- Fortsatt ubesvarte spørsmål, sier korrupsjonsekspert om avtalen som skal sikre Nicolai Tangen uavhengighet som Oljefondets sjef.

KRITISK: Avtalen mellom Nicolai Tangen som påtroppende oljefondssjef og Norges Bank, her ved sentralbanksjef Øystein Olsen i forgrunnen, svarer ikke på alle spørsmål, mener korrupsjonsekspert. Foto: Hans Arne Vedlog
KRITISK: Avtalen mellom Nicolai Tangen som påtroppende oljefondssjef og Norges Bank, her ved sentralbanksjef Øystein Olsen i forgrunnen, svarer ikke på alle spørsmål, mener korrupsjonsekspert. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert

Alle spørsmål om uavhengighet, habilitet og interessekonflikter skulle ryddes av veien da milliardæren Nicolai Tangen signerte ansettelsesavtalen med Norges Bank.

Avtalen ble lagt fram under en halvannen time lang pressekonferanse torsdag.

Den nye sjefen for Oljefondet har tjent seg styrtrik gjennom Ako Capital, et London-basert hedgefond med plasseringer i skatteparadiser.

GLAD: Nikolai Tangen forteller at han er veldig glad etter torsdagens utfall. Video: Scanpix Vis mer

Ansettelsesavtalen skal tette alle skott mellom Oljefondets investeringer og Tangens privatøkonomi og hans eierskap og interesser i Ako-systemet.

Men generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge er ikke overbevist.

Overbeviser ikke

- Både Norges Bank og Tangen selv har erkjent at det potensielt foreligger interessekonflikter mellom Tangens personlige økonomiske interesser i Ako-systemet og interessene til Oljefondet. Det samme har Norges Banks kontrollorgan, representantskapet, påpekt gjennom flere kritiske merknader, sier Slettemark til Børsen.

- Fjerner ansettelsesavtalen tvil om mulige interessekonflikter?

- Det spørsmålet er det ikke mulig å si verken et klart ja eller et klart nei til. Og der ligger problemet. Det hefter fortsatt tvil.

- Hvordan?

- Det ubesvarte spørsmålet er om de mekanismene og strukturene som nå er presentert, i realiteten vil skape den uavhengigheten og de vanntette skottene som må være på plass i forholdet mellom Oljefondets interesser og Tangens privatinteresser, sier Slettemark.

Tvil om åpenhet

Norges Banks representantskap - altså kontrollorganet som Stortinget har oppnevnt - understreket i et skarpt brev overfor Norges Bank 11. mai at de forventet en avtale som «ivaretar hensyn til habilitet og gir betryggende sikkerhet for at daglig leder entydig tjener Oljefondets interesse».

Videre het det at «full åpenhet» vil være «avgjørende viktig».

- Er dette ivaretatt?

- Etter å ha lest avtalen og fulgt pressekonferansen er det fortsatt et åpent spørsmål hvordan offentligheten i åra som kommer skal få informasjon som bekrefter at dette systemet i praksis fungerer. Representantskapet må gå grundig inn i avtalen og ikke nøle med å stille nye kritiske spørsmål om de finner grunn til det, sier Slettemark.

Trøbbel i skatteparadis

Guro Slettemark mener dessuten at det er problematisk at Tangens eierandel holdes intakt i et hedgefond som i stor grad baserer seg på plasseringer i skatteparadiser.

KONTROVERSER: Nicolai Tangen fikk jobben som sjef for oljefondet 26. mars 2020, men det har vært mye støy rundt den nye sjefen. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- Tangens bruk av skatteparadiser bidrar å legitimere og opprettholde et svært samfunnsskadelig system. Det er Transparency International Norge kritiske til, sier Slettemark.

Hun mener Oljefondet bør virke som en kraft mot skatteparadis.

- Når man ansetter en sjef som har benyttet skatteparadis-systemet i en årrekke, sender det et uheldig signal, mener korrupsjonseksperten.

Under pressekonferansen fikk Tangen flere ganger spørsmål om hvorfor han ikke selger seg ut av Ako-systemet og flytter pengene til Norge.

Spørsmålet ble aldri besvart med annet enn at dette har vært et premiss helt fra starten av dialogen mellom Tangen og Norges Bank.

- Uavhengig av ansettelsesavtalen vil det alltid hefte tvil så lenge han sitter med en så stor eierandel i Ako. Dette står jo i skarp kontrast til avtalen for avtroppende oljefondssjef Yngve Slyngstad, som bare har lov til å investere i norske selskaper, sier Slettemark.

- En slik begrensning er det gode grunner til, nemlig å unngå tvil om mulige interessekonflikter, understreker hun.

Nye runder

Både Arbeiderpartiet og SV mener at representantskapet må gå grundig inn i avtalen.

– Tangen vil med denne avtalen utvilsomt nyte godt av å ha eierposter i et fond som er registrert i skatteparadis, sier Ap-nestleder Hadia Tajik.

Hun syns ikke avtalen svarer på alle spørsmål.

- Hva er realismen og etterprøvbarheten i at Tangen ikke skal ha informasjon om forvaltningen av Ako-fondene? - spør Tajik.

– Vi kan ikke ha en vandrende interessekonflikt som sjef for oljefondet. Det er vanskelig å se at denne avtalen løser problemene, verken når det gjelder interessekonflikter eller bruk av skatteparadis, istemmer SV-leder Audun Lysbakken.

Fremskrittspartiet er derimot fornøyd, og at Tangen i praksis blir «bundet på hendene og får bind for øynene».

– Ansettelsesavtalen er svært streng og kvitterer ut det som er av problemstillinger, sier Frps Hans Andreas Limi.

Representantskapet skal gå gjennom Tangens arbeidsavtale og gjøre sine avsluttende vurderinger av ansettelsesprosessen i sitt neste møte 11. juni.

Tangens avtale

  • Uavhengige mellommenn skal sikre avstand mellom Tangens interesser og hans jobb som sjef for forvaltningen av Norges 10.000 milliarder kroner store oljeformue.
  • Tangens stemmerett i Ako Capital overføres til en tillitsmann, alt utbytte går rett til stiftelsen Ako Foundation og Tangen selv trer ut av alle verv.
  • Årslønn: 6,65 millioner kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer