Donald Trump

Fjerner tiltalt direktør

Donald Trumps forretningsorganisasjon har fjernet finansdirektøren Allen Weisselberg, som er tiltalt for skatteunndragelse, fra lederroller i mer enn 40 underselskaper.

FJERNET: USAs forrige president, Donald Trump, har fjernet sin tiltalte finansdirektør Allen Weisselberg (i midten) fra mange underselskaper. Her er de to og Trumps sønn Donald junior sammen under en pressekonferanse i Trump Tower i 2017. Foto: Timothy A. CLARY / AFP
FJERNET: USAs forrige president, Donald Trump, har fjernet sin tiltalte finansdirektør Allen Weisselberg (i midten) fra mange underselskaper. Her er de to og Trumps sønn Donald junior sammen under en pressekonferanse i Trump Tower i 2017. Foto: Timothy A. CLARY / AFP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Weisselberg (73) erklærte seg ikke skyldig da han måtte møte i retten i New York for to uker siden.

Finansdirektøren har jobbet for Donald Trump i nærmere et halvt århundre og regnes som en av hans aller nærmeste i forretningslivet.

Weisselberg står tiltalt for skatteunndragelse, etter at han skal ha gjemt unna inntekter i form av kontanter og frynsegoder på rundt 1,7 millioner dollar. Det tilsvarer nesten 15 millioner norske kroner. Han nekter straffskyld. Også Trump-organisasjonen er tiltalt for skattesvindel.

COMEBACK: Donald Trump gjorde comeback da han i natt norsk tid holdt et folkemøte i Florida der han blant annet hyllet ofrene etter bygningskollapsen i Miami. Reporter: Julie Tran Vis mer

Fjernet

Nå er Weisselberg fjernet fra lederposisjoner i mer enn 40 av underselskapene i Trump-organisasjonen, ifølge offentlige dokumenter selskapet har sendt til myndigheten i USA og Skottland, melder CNN og Washington Post.

Dokumentene viser også at det er Trump-familien som beholder lederskapet i selskapene.

Blant selskapene hvor Weisselberg er Mar-a-Lago, den tidligere presidentens private klubb og hjem i Florida. Blant de andre selskapene er selskapet som har ansvaret for lønnsutbetaling til Trump-ansatte, Trump Payroll, Corp., som også ble nevnt i tiltalen. I tillegg er Weisselberg fjernet fra Trump National Golf Club, Trump International Hotels Management og Trump International Golf Club i Skottland.

Verken representanter for Weisselberg eller Trump-organisasjonen har så langt kommentert endringene.

Liten organisasjon

- Å fjerne Weisselbergs navn fra disse bedriftsdokumentene kan hindre spørsmål fra myndigheter, utlånere eller leverandører, skriver Washington Post.

Det er tvilsomt hvor stor endring dette faktisk innebærer.

- På papiret er Trump-organisasjonen et sammenvevd nettverk av enheter, som alle har sine egne sjefer. Men i realiteten er alle underselskapene drevet av den samme lille gruppa sjefer i Trump Tower i New York. Gruppa omfatter Trump, hans to voksne sønner, Donald junior og Eric samt Weisselberg, ifølge avisa.

TALTE: Det var ikke talen til Donald Trump som fikk nettet til å koke etter en konferanse i North Carolina 6. juni 2021. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, Twitter Vis mer

Weisselberg er tiltalt etter en svært omfattende og årelang etterforskning av Trump-organisaasjonen av statsadvokat for Manhattan, Cyrus Vance og New Yorks delstatsjustisminister, Letitia James. Eks-presidenten selv er foreløpig ikke tiltalt i saken, men etterforskningen fortsetter.

Statsadvokaten hadde håpet at Weisselberg ville bli presset til å samarbeide med myndighetene for å finne beviser mot Trump selv. Så langt har Weisselberg nektet straffskyld og hevdet sier at han er klar for å kjempe mot anklagene.

Kom med innrømmelse

Trump beskriver det hele som en politisk heksejakt. Han beskriver det hele som «dårlig påtalemessig oppførsel». Samtidig ser han ut til å erkjenne de faktiske forholdene i saken, skriver blant annet Washington Post og CNN.

- De går etter gode, hardtarbeidene folk for ikke å betale skatt på firmabil. Du betalte ikke skatt på bilen eller firmaleiligheten. Du brukte leiligheten fordi du trengte en leilighet fordi du reiste for langt fra der huset ditt er. Du betalte ikke skatt. Eller utdanning for barnebarna. Jeg vet ikke en gang. Må du det? Er det noen som vet svaret på disse greiene, sa Trump til jublende tilhengere på et folkemøte i Florida for ei drøy uke siden.

Dette er nettopp slike forhold Weisselberg er siktet for.

- For drap og for å selge enorme mengder av det verste dopet i verden, som dreper folk til høyre og venstre, det er greit. Tenk på hvor urettferdig det er. Aldri før har New York og aktorene, eller kanskje noen aktorer siktet et selskap eller en person for frynsegoder. Drap er greit. Menneskehandel - ikke noe problem. Men frynsegoder. Du kan ikke gjøre det, sa Trump.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer