Toblerone

Fjernes

Den ikoniske sjokolade-innpakningen vinker farvel til Matterhorn-fjellet.

ADJØ, MATTERHORN: Denne logoen blir en saga blott. Foto: PA Photos / NTB
ADJØ, MATTERHORN: Denne logoen blir en saga blott. Foto: PA Photos / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Tro på at vår kjærlighet kan flytte fjell», synger den folkekjære artisten Rune Rudberg i låten «Tro» fra plata med samme navn fra 2013.

Det er imidlertid verken tro eller kjærlighet, men sveitsisk markedsføringsregelverk som er årsaken til at det ikoniske motivet av Matterhorn-fjellet fjernes fra logoen på innpakningen til Toblerone-sjokoladen.

Toblerone – kjent for de verdensvante som en fast del av varebeholdningen i Tax Free-butikker på norske flyplasser – har siden 1908 blitt produsert i den sveitsiske hovedstaden Bern.

Nå flyttes deler av produksjonen ut av Sveits, og landets markedsføringslover tillater ikke lenger bruk av det verdenskjente fjellmotivet, som skjuler bjørnen fra den sveitsiske hovedstadens riksvåpen. Det skriver blant andre The Guardian.

Nytt design

Det var Aargauer Zeitung som først omtalte saken.

- Innpakningens nye design introduserer en modernisert og strømlinjeformet fjell-logo i samsvar med den geometriske og triangulære estetikken.

Det sier en talsperson for den sveitsiske merkevarens amerikanske eiere, Mondelēz International Inc., i en uttalelse til den sveitsiske avisa, gjengitt av The Guardian.

Allerede i fjor varslet det Chicago-baserte selskapet at de planla å flytte deler av Toblerone-produksjonen til den slovakiske hovedstaden Bratislava, ifølge Bloomberg.

Matterhorn ruver 4478 meter over havet i Wallis-alpene sørvest for Zermatt, på grensa mellom den italienske regionen Valle d'Aosta og den sveitsiske kantonen Wallis, ifølge Store norske leksikon.

«Grunnlagt i Sveits»

Fjellet er, i likhet med sjokoladen, kjent for sin triangulære form. Men ifølge Business Insider var trekantformen opprinnelig en henvisning til en forestilling ved det franske revyteatret Folies Bergère.

Toblerone-oppfinner Theodor Tobler (navnet på sjokoladen er et teleskopord konstruert av oppfinnerens navn og den mandelbaserte søtsaken torrone) skal ha sett en forestilling ved teatret hvor dansere formet en pyramide under forestillingens finale.

Sveitsisk lovgivning innført i 2017 begrenser bruken av sveitsiske nasjonalikoner – inkludert det sveitsiske flagget og andre symboler på sveitsisk opphav – i markedsføringen av varer og tjenester.

For at en matvare lovlig skal kunne markedsføres som «produsert i Sveits», må 80 prosent av råvarene stamme fra landet, og brorparten av produksjonen må ha funnet sted innenfor landets grenser, skriver The Guardian.

For melk og melkebaserte produkter må andelen være 100 prosent. Det gjøres unntak for råvarer som ikke kan oppdrives i landet, som kakao.

Toblerone-merkevaren vil heretter kun påberope seg å være «grunnlagt i Sveits», ifølge den britiske avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer