Dronesiktet russer

Fjernet fra seilgigants nettsider

Dronesiktede Andrej Jakunin snakker engasjert om seiling i en promovideo på seilgiganten Elvstrøm Sails nettsider. Etter Børsens henvendelser til det danske firmaet ble innholdet fjernet.

FART: I en video som nå er fjernet fra nettsidene til det danske selskapet Elvstrøm Sails, snakker dronesiktede Andrej Jakunin om sin interesse for seiling. Foto: Skjermdump fra Elvstrøm Sails nettsider.
FART: I en video som nå er fjernet fra nettsidene til det danske selskapet Elvstrøm Sails, snakker dronesiktede Andrej Jakunin om sin interesse for seiling. Foto: Skjermdump fra Elvstrøm Sails nettsider. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Andrej Jakunin ble denne uka pågrepet i Hammerfest, siktet for å ha fløyet drone og filmet på Svalbard flere steder i Norge fra juli til oktober i år.

Siktede erkjenner å ha flydd drone på Svalbard, men erkjenner ikke forholdene han er siktet for og har anket varetektsfengslingen til lagmannsretten.

Jakunin har både russisk og britisk statsborgerskap, og hadde ifølge politiet på seg russisk pass da han ble pågrepet. Han er sønn av Vladimir Jakunin, som er på USAs sanksjonsliste på grunn av sitt nære forhold til Russlands president Vladimir Putin.

Avviser forbindelser

- Andrej Jakunin og resten av mannskapet har ingen forbindelser til Russlands regjering eller president Putin. Han har tatt tydelig avstand fra krigen, sa Anna fra Jakunins presseteam til Dagbladet onsdag kveld.


Hun la til at «Andrej er lidenskapelig opptatt av natur, fotografering og ekstremsport».

Børsens undersøkelser har ført oss til nettsidene til Elvstrøm Sails, som leverte seil til Jakunins daværende seilbåt «Lady Mariposa».

I en artikkel på Elvstrøms nettsider, publisert 31. juli 2019, står det at Andrej er «en lidenskapelig seiler». Et videoklipp på 4,29 minutter viser den nå dronesiktede 47-åringen som snakker varmt om lidenskapen.

PROMO: Nettsiden der den nå dronesiktede Andrej Jakunin snakker varmt om seiling på seilleverandøren Elvstrøm Sails nettsider. Foto: Skjermdump.
PROMO: Nettsiden der den nå dronesiktede Andrej Jakunin snakker varmt om seiling på seilleverandøren Elvstrøm Sails nettsider. Foto: Skjermdump. Vis mer

Materialet ble fjernet fra nettsidene kort tid etter Børsens henvendelser til den globale seilleverandøren.

Kjenner ikke navnet

- Vi tar selvfølgelig skarp avstand fra Russlands krigføring i Ukraina. Vi har for mange måneder siden stanset alt salg til Russland og til russere, sier Elvstrøms administrerende direktør Morten Gantriis Sørensen til Børsen.

- Kjenner du til Andrej Jakunin?

- Jeg kjenner ham overhodet ikke. Men vi selger 10 000 - 11 000 seil hvert år. Jeg kjenner ikke alle våre kunder. Han kan jo også ha kjøpt det fra en av våre forhandlere.

- Vil du si at han er et kjent navn i seilemiljøet?

- Jeg kjenner ikke hans navn. Jeg tror ikke han er særlig profilert.

Sørensen legger deretter til at han har gitt beskjed til markedsavdelingen om at alt materiale med Andrej Jakunin skal fjernes fra deres nettsider.

ETTER: Dette møter de som nå klikker seg inn på nettsiden der det lå et intervju med den dronesiktede russeren. Foto: Skjermdump fra Elvstrøm Sails.
ETTER: Dette møter de som nå klikker seg inn på nettsiden der det lå et intervju med den dronesiktede russeren. Foto: Skjermdump fra Elvstrøm Sails. Vis mer

- Som sagt tar vi skarp avstand fra Russlands krigføring i Ukraina. Det er ikke noe vi ønsker å bli koblet til på noen måte, så i lys av denne saken fjerner vi alt knyttet til ham. Jeg håper virkelig ikke at han har gjort noe ulovlig, men det som skjer er jo uansett svært problematisk, sier Elvstrøm-toppsjefen til Børsen.

TROMSØ: Seilbåten Firebird, som eies av den dronesiktede russeren Andrej Jakunin, forlot Hammerfest torsdag ettermiddag og ankom Tromsø like før klokka 12 fredag. Eieren sitter i varetekt i Tromsø fengsel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TROMSØ: Seilbåten Firebird, som eies av den dronesiktede russeren Andrej Jakunin, forlot Hammerfest torsdag ettermiddag og ankom Tromsø like før klokka 12 fredag. Eieren sitter i varetekt i Tromsø fengsel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Kort tid etter intervjuet var intervjuet med Jakunin fjernet fra Elvstrøms nettsider.

Kobles til OL-vinner

I videoklippet snakker Jakunin varmt om flere navngitte personer som han sier at han setter stor pris på å seile sammen med.

En av disse er navngitt som Jesper.

Børsens undersøkelser viser at Jesper Bank, dansk OL-vinner fra 1992, er tidligere toppsjef og eier av Elvstrøm Sails.

Det fantes også en sak på Elvstrøms nettsider der Jesper Bank knyttes til Jakunins seilbåt «Lady Mariposa». Også denne er nå blitt fjernet.

- Er det deg som har seilt med den nå dronesiktede Jakunin?

- Jeg kan ikke si så mye om det. Og alle forhold til virksomheten og eventuelle kundeforhold nekter jeg å uttale meg om, lyder hans knappe kommentar.

- Jeg har solgt mine aksjer i Elvstrøm. Jeg driver nå mitt eget firma innen samme bransje fra Spania, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer