Christian Tybring-Gjedde:

Fjernet ulovlig brygge: - Skadefryd

Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde bekrefter at han har tatt grep - og kommer samtidig med syrlig stikk mot kommunen.

ENDEN PÅ VISA: Christian Tybring-Gjedde har møtt kommunens krav om å fjerne sin egen badebrygge. Utfallet av byggesaken har han imidlertid lite til overs for og gir kommunen det glatte lag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ENDEN PÅ VISA: Christian Tybring-Gjedde har møtt kommunens krav om å fjerne sin egen badebrygge. Utfallet av byggesaken har han imidlertid lite til overs for og gir kommunen det glatte lag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

I sommer slo Bærum kommune og statsforvalteren fast at Frp-politiker Christian Tybring-Gjeddes badebrygge på Grimsøya er ulovlig oppført og dermed skulle fjernes.

Bakgrunnen er at brygga ligger i den strengt regulerte strandsonen - uten nødvendig dokumentasjon på byggetillatelse.

I slutten av september etterlyste kommunen et tydelig svar fra Tybring-Gjedde om hvorvidt han hadde iverksatt tiltak for fjerning og ba samtidig om dokumentasjon på at arbeidet var gjennomført.

- Skadefryd

I et brev fra Frp-politikeren, datert 24. oktober, bekrefter Tybring-Gjedde at badebrygga nå er historie. Han benytter samtidig anledningen til å komme med et særdeles syrlig stikk mot kommunen:

«Antar at dere får en egen tilfredsstillelse av å forringe folks hverdag på egen tomt. Må være en spesiell følelse å hver dag gå på jobb for å gjøre livene til folk flest verre. Kanskje også drevet av et snev av skadefryd», skriver han innledningsvis og fortsetter:

«Uansett. Vedlagt er dokumentasjon på at brygga er fjernet. Legger også ved et bilde av plankehaugen. Trenger dere ved til sankthansbål, så ta kontakt.»

- FJERNET: Christian Tybring-Gjedde har sendt følgende dokumentasjon på at brygga hans er revet. Foto: Innsyn Bærum kommune
- FJERNET: Christian Tybring-Gjedde har sendt følgende dokumentasjon på at brygga hans er revet. Foto: Innsyn Bærum kommune Vis mer

Fikk avslag

Bærum kommune har på bakgrunn av dette besluttet å avslutte den årelange byggesaken.

«Kommunen legger opplysningene i brevet til grunn; at brygga er fjernet. På bakgrunn av dette, avslutter vi saken», skriver byggesaksavdelingen i et tilsvar.

Ulovlighetssaken havnet først på politikernes bord etter et tips for åtte år siden. Bygningssjefen i Bærum fant aldri noen dokumentasjon på at brygga hadde blitt søkt om tidligere.

Frp-politikeren ba derfor om dispensasjon - og fikk nei.

«Tiltaket medfører en bit for bit nedbyggelse av strandsonen og er i strid med nasjonale interesser og kommunens intensjoner for området. En dispensasjon vil videre bidra til en innskrenkning i allemannsrettens ferdselsrett i strandsonen», skrev statsforvalteren i sommer og konkluderte med at klagen ikke har ført fram.

- Betalte 30 000

Tybring-Gjedde har ikke ønsket å uttale seg om badebrygga tidligere og begrunner det med at han mener «det er en privatsak». Børsen har likevel gitt ham anledning til å kommentere den siste utviklingen i saken.

- Jeg betalte 30 000 kroner i 1997 for å sette den opp. 26 år seinere måtte jeg rive den til en kostnad på 20-25 000 kroner (ennå ikke mottatt faktura). Til tross for at den ikke har vært til sjenanse for noen. Og da har dagliglivet til noen blitt bedre. Bortsett fra at jeg ikke kan få bade på egen brygge på egen tomt, skriver han i en tekstmelding.

- Klappjakt

Loven setter en høy terskel for å gi dispensasjon for bygging i strandsonen. I nyere tid har en rekke kommuner intensivert jakta på ulovligheter langs den norske kysten - en tematikk som blant andre Dagbladet Børsen følger tett.

- Tidligere var det slik at medier var kritiske til myndighetenes overgrep mot folk flest. Eksempelvis hadde VG en daglig spalte med tittelen «Heia Norge». I den viste aviser til alle «tullevedtak» kommuner over det ganske land besluttet. I dag er det snudd og mediene bedriver klappjakt på folk som har vært så freidige å ha aktivitet på egen eiendom, påstår Tybring-Gjedde.

Det er særlig i Oslo og Færder kommune at det er avdekket mange - og i enkelte tilfeller alvorlige - overtramp av gjeldende lover og regler.

Børsen har vært i kontakt med Bærum kommune, som viser til saksdokumentene og at saken er avsluttet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer