Fersk SSB-prognose:

Flere år fram til normalen

- Ettervirkningene av smitteverntiltakene mot coronapandemien vil prege norsk økonomi i lang tid framover.

KREVENDE: Ettervirkningene av smitteverntiltakene vil altså prege norsk økonomi i lang tid framover, fastslår SSB i en fersk prognose. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KREVENDE: Ettervirkningene av smitteverntiltakene vil altså prege norsk økonomi i lang tid framover, fastslår SSB i en fersk prognose. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På ettårsdagen for nedstengningen av Norge kikker Statistisk sentralbyrå (SSB) inn i glasskula. Det ser ikke så veldig lyst ut.

Ettervirkningene av smitteverntiltakene vil prege norsk økonomi i lang tid framover, fastslår SSB.

- Det er først mot slutten av 2024 at arbeidsledigheten ventes å være tilbake på det vi regner som et mer vanlig nivå, sier SSB-forsker Thomas von Brasch til Børsen.

CORONA: Norge har levd med strenge smitteverntiltak i ett år. 12. mars 2020 innførte regjeringen de strengeste tiltakene vi har sett i Norge i fredstid. Video: Dagbladet TV Vis mer

Videre anslår SSB at styringsrenten skal heves til 0,25 prosent i løpet av siste halvdel av 2021. Deretter får vi en gradvis renteøkning til 1,5 prosent ved utgangen av 2024, ifølge dagens ferske prognose.

Slå på en bryter

Brasch sier at bildet framover er todelt:

- Når smitteverntiltakene oppheves, rundt sommeren, vil det være som å slå på en bryter. Veldig mange vil komme raskt tilbake i jobb. Økonomien vil gire opp og aktiviteten vil skyte fart - og mye av ledigheten vil da også synke raskt. Men så vil det ta lang tid før den siste biten er unnagjort.

- Hvorfor det?

- Her er det mange faktorer som spiller inn. Det spesielle med denne krisen er at første delen av innhentingen vil gå raskere enn det som er vanlig etter et tilbakeslag, men deretter vil det være tregheter i økonomien som gjør at det tar flere år før vi er tilbake på et normalt nivå, sier SSB-forskeren.

CORONA-ÅRET: Fra Erna Solberg stengte Norge til vi åpnet det og Espen Nakstand anbefalte oss å holde oss hjemme igjen. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Ekstremt

Om året som ligger bak oss siden Norge stengte ned, sier SSBs tallknuser følgende:

- Norsk økonomi har vært gjennom et ekstremt krevende år. Aktiviteten har riktig nok tatt seg kraftig opp siden det dype fallet i fjor vår, men fram mot sommeren vil økonomien fremdeles gå på lavt gir.

ALVOR: Statsminister Erna Solberg (H) røper når hun virkelig forsto alvoret i corona-situasjonen. Foto: Jostein Sletten. Reporter: Steinar Solås Suvatne / Dagbladet Vis mer

I øyeblikket ser det slik ut:

I januar i år var aktivitetsnivået i norsk økonomi hele 1,5 prosent lavere enn i februar 2020, fastslår SSB.

Men så kom vaksinen. «I starten av mars i år har i overkant av 7 prosent av befolkningen fått minst én vaksinedose. Ifølge Folkehelseinstituttet vil vaksineringen øke betydelig i månedene framover, og trolig kan lettelser i smitteverntiltakene gis når risikogruppene er vaksinert, sannsynligvis i løpet av mai», skriver SSB.

Flere år

Det gir utsikter til økt fart. Men det vil altså likevel ta flere år før vi er tilbake på et normalt nivå:

- Når mange nok er vaksinert og tiltakene kan lettes på, vil økonomien gire opp og aktiviteten skyte fart. Det tror vi vil skje til sommeren. For mange vil det likevel være en krevende situasjon også i åra som kommer, og det er ikke før i 2024 at økonomien vil være tilbake på et helt normalt nivå, sier von Brasch.

Han understreker at det er stor usikkerhet om prognosene framover:

- Vi har lagt til grunn at mange tiltak kan lettes på fra sommeren, men dette fordrer at vaksineringsprogrammet lykkes og at koronasmitten reduseres. I tillegg er det usikkerhet knyttet til i hvilken grad befolkningen i praksis vil fortsette å følge de inngripende smitteverntiltakene, sier Thomas von Brasch.

- Hvis det blir behov for å opprettholde de inngripende tiltakene utover sommeren i år, vil det økonomiske tilbakeslaget vare lenger enn det våre beregninger nå viser, understreker han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer