Forsyningskrise

- Flere år med rot og surr

Direktør i Norsk Industri mener vi bare har sett starten på en forsyningskrise verden over.

FLASKEHALS: Kinas ledende finanssentrum, Shanghai, har vært stengt i snart fire uker. Over 500 containerskip ligger og venter i kø utenfor byen. Foto: Vesselfinder
FLASKEHALS: Kinas ledende finanssentrum, Shanghai, har vært stengt i snart fire uker. Over 500 containerskip ligger og venter i kø utenfor byen. Foto: Vesselfinder Vis mer
Publisert

Store deler av verden er gjenåpnet etter corona-nedstengninger, men i Kina fastholder myndighetene på sin nullsmittestrategi.

Der er flere hundre millioner mennesker helt eller delvis i lockdown etter at det har kommet nye tilfeller av viruset i landet.

Det har store økonomiske ringvirkninger. Landets finanssentrum, Shanghai, har vært stengt i snart fire uker, som fører til at flere enn 500 containerskip ligger og venter i kø utenfor byen.

- Bare rot og surr

Knut E. Sunde, direktør i bransje- og industripolitisk avdeling i Norsk Industri, mener dette går hardt ut over verdensøkonomien, også Norge.

- Vi har hatt mange år nå hvor Kina har spist seg inn i verdensøkonomien og blitt verdens storprodusent av all verdens varer. Veldig mange industriledere har syntes det har vært fascinerende å få inn billige underleveranser. Ting har fungert bra, fraktprisene har vært lave, og det har egentlig ikke kostet noe å produsere noe på den andre siden av kloden, sier han til Børsen, og fortsetter:

- Så kommer det flere år med bare rot og surr: tollsatser under Trump og krigen i Ukraina og nå holder jaggu meg kineserne på med denne pandemien i tillegg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer