Flere fiskebruk risikerer bøter for ulovligheter

Arbeidstilsynet har funnet ulovligheter hos seks fiskebruk som har brukt arbeidere fra Adversitus-systemet i 2019.

KAN BLI BØTELAGT: Også Lofoten Fish Export har hatt litauiske arbeidere fra Adversitus-nettverket. Arbeidstilsynet har funnet ulovligheter. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
KAN BLI BØTELAGT: Også Lofoten Fish Export har hatt litauiske arbeidere fra Adversitus-nettverket. Arbeidstilsynet har funnet ulovligheter. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

LOFOTEN/VESTERÅLEN (Dagbladet): Ved brorparten av disse fiskebrukene har tilsynet slått fast at de innleide selskapene fra Adversitus-nettverket ikke er underentreprenører, slik de hevder. Det er snakk om innleie av arbeidskraft, mener Arbeidstilsynet.

Dermed blir de i likhet med Andenes Fiskemottak gjort ansvarlig for lønns- og arbeidsforhold for de innleide arbeiderne. Dette utløser også såkalt «solidaransvar», som betyr at arbeiderne kan kreve erstatning fra fiskebruket hvis de har fått under minstelønn.

LANDEMERKER: Hjellene med tørrfisk er landemerker for turister i Lofoten og Vesterålen. Her fra Stocco AS, som har fått påpakning fra Arbeidstilsynet. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
LANDEMERKER: Hjellene med tørrfisk er landemerker for turister i Lofoten og Vesterålen. Her fra Stocco AS, som har fått påpakning fra Arbeidstilsynet. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
INGEN KOMMENTAR: Jacob Philip Arctander i Lofoten Fish Export vil ikke kommentere vedtak fra Arbeidstilsynet. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
INGEN KOMMENTAR: Jacob Philip Arctander i Lofoten Fish Export vil ikke kommentere vedtak fra Arbeidstilsynet. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Dagbladet har skrevet om timebetaling ned mot 60 kroner timen og arbeidsøkter på over 30 timer ved Andenes Fiskemottak etter bruk av arbeidere fra Adversitus-nettverket.

Varsel om bot

Saken til Andenes Fiskemottak er endelig avgjort etter klagebehandling i direktoratet, og fiskebruket har fått varsel om bot. Søsterselskapet Andøya Fisheries har en parallell sak, med stort sett de samme vedtakene fra tilsynets side. Også her er det også fastslått at det dreier seg om innleie, som betyr at fiskebruket har ansvar for at loven følges.

Daglig leder for Andenes Fiskemottak og Andøya Fisheries har avvist alle påstander fra tilsynet.

Også de litauiske selskapene AAA Servicepartner og Arcticus, som skal ha formidlet jobb videre til litauiske selskaper på norske fiskebruk, har overfor Dagbladet bestridt at arbeiderne har hatt ulovlige lønns- og arbeidsforhold i disse selskapene.

Flere klagesaker

Tilsynene som ble gjennomført i vinter, har endt opp i en rekke vedtak om lovbrudd. Så langt er det sendt inn tre klagesaker til Direktoratet for arbeidstilsynet. Fiskebrukene Stocco AS, Hermann Export AS og Lofoten Fish Export har alle brukt litauiske selskaper i Adversitus-nettverket.

SPREKKER I IDYLLEN: Hos Lofoten Fish Export har Arbeidstilsynet slått fast flere lovbrudd. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
SPREKKER I IDYLLEN: Hos Lofoten Fish Export har Arbeidstilsynet slått fast flere lovbrudd. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Kjernen i vedtakene for disse tre er at brukene av de litauiske firmaene i Adversitus-nettverket reelt sett driver innleie av arbeidskraft. Dermed har fiskebruket ansvaret for lønns- og arbeidsforhold.

Trussel om stans

Hos Stocco AS finner tilsynet flere lovbrudd og slår fast at bruken av litauiske selskapet er innleie av arbeidskraft, ikke underleverandør slik det hevdes fra Stoccos side. For øvrig er det mangler i arbeidsavtale som overtidstillegg og feriepenger, manglende registrering av bemanningsfirma, brudd på kontroll av minstelønn og manglende kontroll med arbeidstid. Tilsynet truet med stans og bøter.

TOMME HJELLER: Hos Stocco AS står fiskehjellene tomme før neste sesong. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
TOMME HJELLER: Hos Stocco AS står fiskehjellene tomme før neste sesong. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
IKKE SVAR: Hos Ballstad Fisk AS i Lofoten er det brudd på arbeidstidsreglene. De har ikke svart på Dagbladets henvendelser. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
IKKE SVAR: Hos Ballstad Fisk AS i Lofoten er det brudd på arbeidstidsreglene. De har ikke svart på Dagbladets henvendelser. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

I brev til Arbeidstilsynet har Stocco bestridt alle påstander fra tilsynet. Selskapet skriver om deres plikt til å sjekke lønn:

«Enten forstår ikke Arbeidstilsynet sitt eget regelverk, eller det velges med overlegg å utvide definisjonene (i Arbeidsmiljøloven red. anm)….…». Stocco hevder de har alle kontrollrutiner på plass for å sjekke lønns- og arbeidsforhold hos det litauiske selskapet.

TØRRFISK TIL VERDEN: Hos Stocco AS i Vesterålen er tørrfisk for verdensmarkedet lagret. Daglig leder Odd Sørensen vil ikke kommentere Arbeidstilsynets vedtak. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
TØRRFISK TIL VERDEN: Hos Stocco AS i Vesterålen er tørrfisk for verdensmarkedet lagret. Daglig leder Odd Sørensen vil ikke kommentere Arbeidstilsynets vedtak. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Daglig leder Odd Sørensen opplyser i et intervju med tilsynet at arbeiderne har hatt det greit. Samtidig sier han at han ikke kjenner timelønnen deres.

Dagbladet har flere ganger forsøkt å kontakte Sørensen. Han skriver i en sms at alt er i orden med tilsynet, og hevder at det bare dreier seg om småting.

Gjenganger

I klagesaken om lovbrudd hos Hermann Export legges det vekt på at produksjonsleder der, Vegar Dale, er en gjenganger på steder hvor det er innhentet arbeidskraft fra Adversitus-nettverket. Da han jobbet som daglig leder ved Karlsøybruket i 2016, brukte han selskaper fra dette nettverket.

«Etter at produksjonsleder (Vegar Dale, red.anm) startet å arbeide for Hermann Export har foretak knyttet til Adversitus-systemet blitt brukt i virksomheten. Han er etter tidligere tilsynssaker for Karlsøybruket blitt orientert om Arbeidstilsynets vurdering av at forholdet ikke er entreprise, men ordinær innleie,» skriver tilsynet.

En arbeider avhørt av politiet, forteller at avtalt lønn var på 7,80 euro per time, men at han skulle oppgi timelønnen til 181 kr. per time for norske myndigheter. Timelønn på rundt 8 Euro bekreftes også av andre arbeidere.

I et svar bestrider Hermann Export alle påstander fra tilsynet. Det usignerte brevet konkluderer det med at tilsynet enten har misforstått eller oversett informasjon, og antyder at tilsynet heller ikke har lest eller åpnet brev.

Dagbladet har kontaktet daglig leder Vegar Dale ved Hermann Export for en kommentar.

-Jeg vil gi et svar til Arbeidstilsynet, ikke til Dagbladet, svarer Dale.

Ringer Tom og Daniel

Hos Lofoten Fish Export har tilsynet slått fast at en «produksjonsavtale» med det litauiske selskapet i realiteten er en avtale om innleie. Fiskebruket har ifølge tilsynet ikke kontroll på arbeidstid og lønn.

Det er konstatert brudd på Arbeidsmiljøloven og Lov om allmenngjøring av tariffavtaler. Fiskebruket har brutt påseplikten for å sikre minstelønn, og trues med bøter.

Vi kontaktet eier og styremedlem i Lofoten Fish Export, Jacob Philip Arctander, på telefon i september i år.

- Har vi bruk for arbeidskraft, ringer vi «han Daniel Andersen» eller «han Tom Henrik Frisk Isaksen» i Alta. Vi har brukt arbeidere fra dem siden 2014. De holder oss med arbeidere når vi trenger det. Greit for oss å ha ett firma å forholde oss til, sier Arctander.

Han anslår at de hadde 20-30 litauiske arbeidere formidlet via nettverket sist vinter.

Arctander avviste nylig alle påstander fra Arbeidstilsynet på telefon til Dagbladet, og sier dette er en sak de diskuterer med tilsynet.

Rapport på flere

Brødrene Berg på Værøy har også brukt et selskap i Adversitus-sfæren, og blir gjort ansvarlig for de litauiske arbeidernes lønns- og arbeidsforhold. Svaret på tilsynets vedtak er i første omgang kverulerende.

«Arbeidstilsynet må ha misoppfattet sitt eget regelverk….», skriver daglig leder Roger Jacobsen. Hans påstand er at fiskebruket ikke har ansvar for de litauiske arbeiderne.

Et par måneder seinere er tonen en annen. Bedriftsrådgiver Christel Eide svarer på selskapets vegne. Hun skriver at Brødrene Berg har vedtatt å avslutte samarbeidet med det litauiske firmaet, og at de nå ansetter folk direkte. Eide lover at de for sesongen 2020 vil sikre seg dokumentasjon på riktig lønn fra firmaer som eventuelt leies inn.

Dagbladet har en rekke ganger forsøkt å kontakte daglig leder Roger Jacobsen i Brødrene Berg både pr telefon og sms for en kommentar uten å lykkes.

Heller ikke daglig leder Freddy Andre Sørensen i Ballstad Fisk har svart på henvendelser fra Dagbladet.

Fem nye saker

Tre klagesaker er sendt Direktoratet for arbeidstilsynet. Felles for tilsynets vedtak er at bruk av underleverandør i realiteten er innleie av arbeidskraft. For to av disse, Stocco og Hermann Export har tilsynet innhentet opplysninger fra Litauen som bekrefter at arbeiderne i det innleide selskapet har hatt under halvparten av norsk minstelønn.

Endelig vedtak i direktoratet venter for de to nevnt over, samt for Lofoten Fish Export, Leknes i Lofoten.

Disse fiskebrukene har også brukt Adversitus-nettverket.: Andøya Fisheries på Andenes og Brødrene Berg AS på Værøy.

I begge tilfeller er det slått fast at det dreier seg om innleie av arbeidskraft, ikke overtagelse av produksjon. Dermed er det brudd på allmenngjøringsloven, påseplikt for minstelønn og kontroll med arbeidstid. Hos Ballstad Fisk AS er det slått fast manglende kontroll med arbeidstid og lønn til innleide arbeidere. Det ble også truet med stans etter at tilsynet fant flere mangler ved innkvarteringen.

Adversitus-nettverket.

Norsk-litauisk selskapssystem, som ifølge Dagbladets undersøkelser består av nesten 100 selskaper, de fleste med en levetid på under et år.

Selskapene har i 14 år formidlet arbeidere fra Litauen til norske fiskebruk, med lønn langt under norske lønnsforhold.

Før 2014 var luselønn i fiskeindustrien lovlig. Fra 2015 ble den ulovlig ved tariffnemndas vedtak om at alle skal ha lønns- og arbeidsforhold på linje med tariffavtalen.

Fra 2015 erstattet Adversitus-nettverket utleie av arbeidskraft med tilbud om å være «underleverandør». Norske myndigheter mener dette er å omgå regelverket.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer