Flere fiskebruk risikerer bøter for ulovligheter

Arbeidstilsynet har funnet ulovligheter hos seks fiskebruk som har brukt arbeidere fra Adversitus-systemet i 2019.

KAN BLI BØTELAGT: Også Lofoten Fish Export har hatt litauiske arbeidere fra Adversitus-nettverket. Arbeidstilsynet har funnet ulovligheter. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
KAN BLI BØTELAGT: Også Lofoten Fish Export har hatt litauiske arbeidere fra Adversitus-nettverket. Arbeidstilsynet har funnet ulovligheter. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

LOFOTEN/VESTERÅLEN (Dagbladet): Ved brorparten av disse fiskebrukene har tilsynet slått fast at de innleide selskapene fra Adversitus-nettverket ikke er underentreprenører, slik de hevder. Det er snakk om innleie av arbeidskraft, mener Arbeidstilsynet.

Dermed blir de i likhet med Andenes Fiskemottak gjort ansvarlig for lønns- og arbeidsforhold for de innleide arbeiderne. Dette utløser også såkalt «solidaransvar», som betyr at arbeiderne kan kreve erstatning fra fiskebruket hvis de har fått under minstelønn.

Dagbladet har skrevet om timebetaling ned mot 60 kroner timen og arbeidsøkter på over 30 timer ved Andenes Fiskemottak etter bruk av arbeidere fra Adversitus-nettverket.

Varsel om bot

Saken til Andenes Fiskemottak er endelig avgjort etter klagebehandling i direktoratet, og fiskebruket har fått varsel om bot. Søsterselskapet Andøya Fisheries har en parallell sak, med stort sett de samme vedtakene fra tilsynets side. Også her er det også fastslått at det dreier seg om innleie, som betyr at fiskebruket har ansvar for at loven følges.

Daglig leder for Andenes Fiskemottak og Andøya Fisheries har avvist alle påstander fra tilsynet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer