Flere hundre mister jobben i SAS

- Det er ikke noen ytterligere dialog mellom partene.

MISTER JOBBEN: SAS og fagforeningene lyktes ikke med å komme til enighet om en avtale som kunne reddet inntil halvparten av de oppsagte pilotene i SAS, ifølge Dagens Næringsliv.


Foto: Torstein Bøe / NTB
MISTER JOBBEN: SAS og fagforeningene lyktes ikke med å komme til enighet om en avtale som kunne reddet inntil halvparten av de oppsagte pilotene i SAS, ifølge Dagens Næringsliv. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SAS og fagforeningene lyktes ikke med å komme til enighet om en avtale som kunne reddet inntil halvparten av de oppsagte pilotene i SAS, ifølge Dagens Næringsliv.

Dermed er det ifølge avisa klart at flere hundre SAS-ansatte mister jobben.

- Det er ikke noen ytterligere dialog mellom partene etter at pilotforeningene valgte å ikke akseptere SAS’ siste forslag til løsning, skriver selskapets informasjonssjef John Eckhoff i en epost til avisa.

Eckhoff bekrefter overfor Børsen at opplysningene stemmer.

- Men jeg har ikke ytterligere kommentarer av hensyn til samarbeidet med foreningene. SAS fokus nå er å levere på forretnings- og rekapitaliseringsplanene og de forpliktelsene vi har overfor styre og långivere, i samarbeid med relevante parter, sier han til Børsen.

Han uttalte tidligere i dag følgende til E24:

- Vi har hatt et forslag med mål om å beholde rundt 300 av de oppsagte pilotene i SAS. Tanken med forslaget var å bidra med fleksibilitet i planleggingen og langsiktig sikre konkurransekraft og lønnsomhet fremover.

Han viser til at fristen for å komme til enighet gikk ut 8. september, og at pilotforeninga ikke aksepterte løsningen.

Store kutt

DN viser til SAS-sjef Rickard Gustafsons tidligere uttalelser om at de må gjennomføre kostnadskutt på mellom 15 og 25 prosent blant piloter og kabinansatte, dersom selskapet skal komme seg gjennom coronakrisen.

I sommer fikk 560 SAS-piloter varsel om oppsigelse. Ifølge DN bor 200 av disse i Norge. Nyheten betyr ifølge avisa i praksis at så godt som samtlige piloter ansatt etter 2001 mister jobben.

Christian Laulund, leder i SAS Pilot Group (SPG), som er en av de fire pilotforeningene i tre land som flyselskapet inviterte til diskusjoner om både varige og midlertidige kutt, vil ikke overfor DN gå i detaljer på hvorfor forslaget ble avslått, skriver NTB.

- SPG har ikke avvist å redde deler av de overtallige pilotene i SAS. Tvert imot har vi tilbudt å finansiere lønnen til mange av de oppsagte. Jeg ønsker for øvrig ikke å kommentere forslaget fra SAS, skriver Laulund i en epost.

Brutal nedtur

Dagens melding er den siste i en lang rekke elendige nyheter for luftfartsindustrien, som har blitt brutalt rammet av coronakrisen. SAS har på ingen måte vært noe unntak.

SKUFFENDE: TV-fotograf Truls Ørmen Elingsen fikk seg litt av et sjokk, da han var på jobbrelatert reise med SAS. Reporter: Christian Wehus. Video: Truls Ørmen Elingsen Vis mer

Forrige mandag viste ferske tall at SAS hadde rundt 700 000 passasjerer i august - 2,1 millioner færre enn i august 2019.

Totalt har flytrafikken i Norge også rast som følge av coronapandemien.

Så tidlig som i april varslet SAS at de ville kutte inntil 5000 ansatte som følge av coronapandemien. Ifølge en børsmelding handlet dette om fulltidsansatte i Sverige, Norge og Danmark.

- Covid-19 har tvunget SAS til å ta stilling til en helt ny virkelighet som kommer til å gi følger ikke bare i de nærmeste månedene, men de neste åra, sa konsernsjef Rickard Gustafson den gang.

I slutten av august ble det kjent at SAS hadde besluttet å legge ned basene i Stavanger og Trondheim.

- Jeg kan bekrefte at våre crew fra nyttår vil få base i Oslo, bekreftet Eckhoff overfor Børsen den gang.

Fredag kunne Børsen melde at Norwegian permitterer 60 kabinansatte i Norge, som følge av betydelig redusert etterspørsel.

Det norske flyselskapet kjemper, i likhet med flere konkurrenter, en desperat kamp mot kollaps.

Børsen kommer tilbake med mer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer