Flere kommuner mørklegges

Høye strømpriser har ført til at flere kommuner må ta grep. I Eidskog kommune skal gatelysene slukkes på nattestid.

SLUKKES: Eidskog kommunes 6000 innbyggere må fra neste uke vente seg mørklagte gater på nattestid. Foto: Holger Schué / Pixabay
SLUKKES: Eidskog kommunes 6000 innbyggere må fra neste uke vente seg mørklagte gater på nattestid. Foto: Holger Schué / Pixabay Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra og med neste uke blir det helt mørkt på natta i Eidskog. Kommunen har nemlig besluttet å slukke gatelyktene mellom klokka 24.00 og 05.00 for å spare strøm.

Dette opplyser kommunen om på sine nettsider.

Ifølge ordfører i Eidskog kommune, Kamilla Thue (Ap), kommer tiltaket som følge av en stram kommuneøkonomi.

- Udramatisk

- Jeg oppfatter grepet med å skru av gatelysene mellom klokka 24.00 og 05.00 som udramatisk, sier Thue til Børsen.

Hun understreker at det ikke er en ønsket situasjon, men at kostnadene på blant annet energi er raskt økende. Derfor må kommunen nå sette inn sparetiltak - som for eksempel å slukke gatelysene på natta.

- De høye prisene gjør at man må se på hvordan man kan spare på energien både offentlig og privat. Dette er vårt foreløpige tiltak, sier hun.

Det er ventet at tiltaket skal kunne spare kommunen med om lag 100 000 kroner i måneden fra oktober, ifølge ordføreren.

- Utgiftene våre til gatelys har mer enn fordoblet seg fra 2021, hvor vi brukte cirka 900 000. Nå vil vi bruke nærmere 2 millioner, dette sparegrepet inkludert, sier Thue.

Kommunen venter at kostnadene vil øke enda mer til neste år.

Flere tiltak blir derfor iverksatt, og noen av disse omfatter å senke temperaturen i kommunale bygg, og å skifte ut lysarmaturen i byggene og på gatelys til rimeligere LED-lys.

Tidligere denne uka skrev Børsen om Hvaler kommune, som vurderer å innføre liknende tiltak. Også der har det kommet forslag til kommunestyret om å slukke gatelysene.

Høster negative reaksjoner

Etter at kommunen annonserte lysslukkingen på sine Facebook-sider mandag, har ikke kommentarene latt vente på seg. Flere innbyggere har reagert negativt på vedtaket.

- Det er verdt å merke seg at tiltaket settes inn når det er lite trafikk og relativt få som blir berørt, påpeker Thue, og legger til:

- Jeg tror dette er noe de fleste av innbyggerne våre lever helt greit med.

Ordføreren er derimot mer bekymret for hva de økte kostnadene får av konsekvenser for tjenestetilbudet til innbyggerne.

- Det blir en svært tøff budsjetthøst, men vi skal gjøre alt vi kan for å beskytte de som trenger kommunen mest.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer