Krisetider

Flere konkurser: - Fryktelig usikre tider

Antallet konkurser stiger kraftig og de økonomiske framtidsutsiktene er særdeles dystre.

KONKURS: Den kjente ølkjeden Gulating slo seg konkurs tirsdag. Her fra en annen anledning ved utsalget på Sirkus shopping i Trondheim i 2020. Foto: Gorm Kallestad / NTB
KONKURS: Den kjente ølkjeden Gulating slo seg konkurs tirsdag. Her fra en annen anledning ved utsalget på Sirkus shopping i Trondheim i 2020. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Antallet konkurser økte kraftig - med 71 prosent - i august. Deretter flatet kurven litt ut i september, ifølge ferske tall fra kredittopplysningsselskapet CreditSafe, som Børsen har fått tilgang til.

- Selv om september ble en roligere måned enn august ser vi nå et tydelig taktskifte i konkursutviklingen. Vi er fremdeles et stykke unna nivåene vi så i 2019, da antallet konkurser var på sitt høyeste, men nå begynner vi virkelig å nærme oss tallene fra 2020, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

- Ene verre enn det andre

For tida er det mange piler som peker i feil retning og skaper enorm usikkerhet for næringslivet.

Fjærdestad trekker fram hvordan strømstøtten til bedrifter vil fungere, hvordan strømprisen utvikler seg, hvordan tilgangen blir på råvarer og hvordan krigen i Ukraina utvikler seg som avgjørende faktorer.

STRØMKRISE: Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen etter møtet med LO og NHO om strømkrisa. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

- Det er forferdelig usikre tider vi er inne i. Nye utfordringer ser ut til å vente bak enhver dør, og den ene er verre enn den andre. Vi har klart oss godt lenge, men nå har vi fått juling en lang stund. Hvor mange slag til kan vi klare? undrer Fjærestad.

- Snudd alle steiner

Den siste tida har det vært kroken på døra for en rekke bedrifter.

Tirsdag kom nyheten om at ølkjeden Gulating har slått seg konkurs etter at situasjonen gjennom hele 2022 har blitt «stadig mer og mer prekær»

- Vi kan med hånden på hjertet si at vi gjennom de siste månedene har forsøkt alle utveier, snudd alle steiner, omstilt oss ofte og raskt, og gjentatte ganger hatt oppriktig tro på at løsningene vi har jobbet med ville føre fram, skriver konsernsjef Tom Anders Solberg i et brev til aksjonærer, leverandører og samarbeidspartnere, ifølge Dagens Næringsliv.

Daglig kommer det nå liknende meldinger fra andre bedrifter.

Totalt gikk 690 bedrifter konkurs i Norge i tredje kvartal. Det er en økning på 32 prosent sammenliknet med tredje kvartal i fjor.

I samme kvartal i 2019 gikk 888 bedrifter konkurs. I 2020 var det kroken på døra for 718 selskaper.

Flere mister jobben

En fersk analyse fra Dun & Bradstreet viser også at det nå er langt flere som mister jobben som følge av konkurs. I september mistet hele 127,6 prosent flere jobben enn i samme måned i fjor, melder NTB.

Hittil i år har 11.594 personer mistet jobben som følge av konkurser. Det er 32,6 prosent flere enn i samme periode i fjor.

– Det som kanskje er mest dramatisk, er at det nå er flere større virksomheter som går over ende, og det medfører at langt flere nå mister jobben, sier Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet, som har analysert de siste konkurstallene, i en pressemelding.

En fersk undersøkelse fra interesseorganisasjonen SMB Norge viser også at stadig flere bedrifter frykter konkurs i løpet av vinteren som følge av strømprisene. 17 prosent av de små og mellomstore bedriftene oppgir at det er en «reell fare» for konkurs som følge av skyhøye strømpriser.

Rammes av strømpriser

- Det er nok uunngåelig at strømprisene vil føre til nedleggelser. Vi ser allerede effekten av dette utenfor næringslivet, ved at idrettshaller og alpinanlegg stenger ned driften, men det er fremdeles litt usikkert hvordan dette vil slå inn blant norske selskaper, sier Fjærestad.

Han mener også det er særlig grunn til bekymring i bransjer, som detaljhandelen og serveringsbransjen, som pleier tjene mye penger i fjerde kvartal.

- Grunnet en rekke faktorer vet jeg ikke om disse bransjene kan stole på konsumentenes forbruk i år. Gjennom pandemien har mange greid å bygge seg opp en økonomisk buffer, men denne blir nå spist opp av høye renter og dyre strømpriser. Vi som konsumenter vil nok holde litt igjen, sier Fjærestad.

- Tøffeste foran oss

Innen mange bransjer var det i tredje kvartal en betydelige økning i antallet konkurser sammenliknet med samme kvartal året før, ifølge tallene fra CreditSafe. Innen detaljhandelen var det 185 prosent flere konkurser med 80 mot 28 i 2021. I serveringsbransjen økte konkursene med 118 prosent med 83 konkurser mot 38 i fjor. Innen agentur- og engroshandel økte antallet konkurser med 89 prosent med 36 mot 19 i tredje kvartal 2021. Innen spesialisert bygg- og anleggsvirksomhet var det en økning på 58 prosent fra 50 i 2021 til 79 i tredje kvartal i år. For kategorien «oppføring av bygninger» økte antallet konkurser med 23 prosent fra 68 til 84.

Fjærestad tror antallet konkurser bare vil fortsette å øke.

- Jeg er redd det tøffeste fremdeles ligger foran oss, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer