Flere kontroverser: - Farlig og kostbart

Seminar, skatteparadis og silosinne: Det har vært mye støy rundt oljefondssjef Nicolai Tangen.

KONTROVERSER: Nicolai Tangen fikk jobben som sjef for oljefondet 26. mars 2020, men det har vært mye støy rundt den nye sjefen.Video: Endre Vellene Vis mer
Publisert

- Jeg har alltid holdt en lav profil, og det har jeg også tenkt å fortsette med, sa Nicolai Tangen (53) til Dagens Næringsliv da de for to år sida besøkte ham på Ako Capitals kontorer midt i London.

«Den lave profilen må han nok se langt etter som sjef for Oljefondet», skrev DN da det ble klart at 53-åringen hadde fått ny jobb i slutten av mars.

Finansavisa fikk rett. De siste dagene har det stormet rundt den nye oljefondssjefen.

Lørdag skrev VG at Tangen har brukt millioner av kroner på en spektakulær tre dagers konferanse for venner og bekjente i Philadelphia i USA - deriblant daværende sjef for Oljefondet, Yngve Slyngstad.

Slyngstad offentliggjorde 30. oktober i fjor at han skulle gå av. Drøye to uker seinere, 14. til 17. november, fikk han spandert opphold og transport hjem av Tangen på et chartret privatfly i forbindelse med seminaret.

Avviser smøring

Tangen avviser at seminaret var en «smøretur» og sier at han føler seg mistenkeliggjort.

- Det har vært mye støy. Jeg synes det er leit for oljefondet, at de skal få negativ støy for dette. Arrangementet var jo et fantastisk flott seminar som jeg hadde planlagt i mange år, hvor invitasjonene til dette arrangementet gikk ut i mai 2018 allerede – ett og et halvt år før seminaret, sa Tangen til Dagsnytt 18 på mandag.

Han understreker at ingen i ansettelseskomiteen var med på turen. Sentralbanksjef Øystein Olsen avviser også at det er noen kobling mellom seminaret og ansettelsen.

Nå skal ansettelsen drøftes av Representantskapet, som fører tilsyn med driften av banken.

Det er ikke første gang Oljefondets nye sjef blir omtalt i media i forbindelse med kontroverser.

Skatteparadis

Tangen ble presentert som Yngve Slyngstads etterfølger 26. mars, og kommer fra jobben som leder for hedgefondet Ako Capital i London. De siste åra har han personlig tjent over en milliard kroner i året på å forvalte over 150 milliarder kroner for en rekke institusjonelle investorer.

Ikke lenge etter at han ble presentert i den nye jobben, kom det fram at fondene i Ako Capital er registrert på Caymanøyene, som er kjent for å være et skatteparadis. I tillegg har Tangen selv milliarder i landet gjennom stiftelsen Ako Foundation, ifølge NRK.

SKATTEPARADIS: Caymanøyene er kjent som et skatteparadis. Foto: Pa Photos / NTB scanpix
SKATTEPARADIS: Caymanøyene er kjent som et skatteparadis. Foto: Pa Photos / NTB scanpix Vis mer

I forbindelse med at ansettelsen ble kjent, uttalte Tangen at alle bånd til Ako vil brytes når han begynner i Oljefondet i september, og at han vil skatte av formuen som i dag ligger i stiftelsen.

- Når Ako-fondene er etablert på Caymanøyene er ikke det for å unndra skatt, men for å sikre riktig beskatning. Det er full åpenhet om våre investorers skattemessige forhold slik at de får riktig beskatning i sine hjemland, skrev han i en mail til NRK.

Norges Bank har også høstet kritikk for å ikke ha bedt om fullt innsyn i den nye oljefondssjefens klientlister.

- Er avhenig av tillit

Espen Sirnes, førsteamanuensis ved handelshøyskolen ved Universitetet i Tromsø, sier til Dagbladets Børsen at kontroverser er uheldig fordi man som sjef for Oljefondet er avhengig av tillit.

- I jobben er du avhengig av tillit, ikke bare fra finansfolk, men også blant mannen i gata. Mange vil mene at det er uheldig for samfunnet at rike folk sparer skatt på den måten. Det kan påvirke legitimiteten. Å lede Oljefondet er en jobb man gjør på vegne av det norske folk. Da er det viktig at det er en som kan framstå med legitimitet for hele befolkninga.

Han påpeker at en slik jobb bør forvaltes på en solid og troverdig måte, og at det kan få konsekvenser dersom det ikke er tilfellet.

- Mister man tillit kan det føre til at handlingsregelen ryker, sier han.

OLJEFONDET: Leder i Landsorganisasjonen, Hans-Cristian Gabrielsen, er tydelig på at det er en grunn til det strenge regelverket vi har i Norge. Han er åpen for en gjennomgang av Tangen-ansettelsen. Video: Dagbladet Vis mer

Sirnes forklarer også at man i et oljefond ofte kommer borti habilitetsproblemer om man er involvert i internasjonale finansmiljøer. Samtidig understreker han at vi ikke vet hvor ryddig ansettelsesprosessen har vært.

- Farlig og kostbart

VIKTIG: Espen Henriksen er ansatt ved Institutt for finans på BI. Han sier at tillit er viktig for Oljefondet. Foto: BI
VIKTIG: Espen Henriksen er ansatt ved Institutt for finans på BI. Han sier at tillit er viktig for Oljefondet. Foto: BI Vis mer

Espen Henriksen ved Institutt for finans ved BI påpeker også at tillit er ekstremt viktig.

- Oljefondet er tuftet på tillit, både til det politiske systemet og til dem som gjennomfører forvaltningen. Når vi velger å spare disse pengene i fellesskap, så stoler vi på at de som forvalter dem for oss, er uselviske og gjør det på en faglig god måte. Det ville være både farlig og kostbart om tilliten skulle svekkes, sier han.

Dagbladet har vært i kontakt med Norges Bank for å få et intervju og en kommentar fra Nicolai Tangen, men har ikke fått svar på vår henvendelse.

KUNSTSILO: Kristiansand ble splittet over ideen om å bruke skattepenger på å gjøre denne siloen til et museum. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
KUNSTSILO: Kristiansand ble splittet over ideen om å bruke skattepenger på å gjøre denne siloen til et museum. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Ga bort kunst

Det ble også bråk da Tangen i fjor ga kunstsamlingen sin, med over tusen verk, til Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand, mot at den ble huset i en ombygget kornsilo.

Kostnaden for kunstsiloen ble estimert til 610 millioner kroner, i et spleiselag mellom blant andre kommunen, fylkeskommune, staten og Tangen selv.

Dette skapte bråk i Sørlandsbyen, og leder for Demokratene, Vidar Kleppe, var blant dem som gikk hardt ut og mente at Tangen burde tatt regninga for siloen selv.

I et intervju med E24, som ble publisert 26. mars, sier Tangen at han er en tilhenger av åpenhet.

- Det å stå i en mediastorm, du får litt teflon av det. Og det kan komme godt med, for det kan komme uberettiget kritikk som kan vedvare over en lang periode, og det er viktig å ikke nødvendigvis ta det personlig hvis det ikke skal tas personlig. Medielandskapet kan være tøft det, altså. Så jeg tenker at det har vært en god erfaring, jeg.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer