Flere land varsler sanksjoner

Etter at EU, Storbritannia og USA innførte koordinerte sanksjoner mot Russland for inntoget i Ukraina, har Canada, Japan og Australia fulgt etter.

GRØNT LYS: Den russiske generalforsamlingen har på forespørsel fra Putin gitt klarsignal til å bruke russisk militærmakt utenfor landets grenser. Nå varsler flere land sanksjoner. Foto: AP / NTB
GRØNT LYS: Den russiske generalforsamlingen har på forespørsel fra Putin gitt klarsignal til å bruke russisk militærmakt utenfor landets grenser. Nå varsler flere land sanksjoner. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Putins mye omtalte anerkjennelse av de to utbryterregionene Luhansk og Donetsk som uavhengige, og beordringen av «fredsbevarende» styrker dit, er bakgrunnen for at flere land nå varsler sanksjoner.

Tirsdag ga også den russiske nasjonalforsamlingen, på forespørsel fra Putin, grønt lys til at den russiske hæren kan bruke militærmakt utenfor Russlands grenser.

Ferske satellittbilder fra det amerikanske selskapet Maxar Technologies viser også det som synes å være ny utstasjonering av mer enn 100 militærkjøretøy sør i Hviterussland, mot grensa til Ukraina. I tillegg kan man se det som ser ut til å være mange telt.

Canadas statsminister: - En invasjon

Etter koordinerte tiltak fra EU, Storbritannia og USA tirsdag, og hard fordømmelse fra statslederne og EU-toppene, fulgte Canadas statsminister Justin Trudeau opp tirsdag kveld lokal tid.

Trudeau kalte Russlands handlinger i Ukraina for en invasjon, og sa at Canada sammen med allierte vil ta steg for å isolere Russland økonomisk. Han varslet samtidig at kanadierne vil sende opptil 460 soldater for å styrke Natos tilstedeværelse i øst.

De vestlige landene har vært tydelige på at sanksjonene bare er en første runde, og at de vil strammes til om Russland fortsetter å eskalere situasjonen.

- Skurker og bøller

Seinere fulgte både Japan og Australia etter.

I Japan blir russiske obligasjonslån forbudt, mens visse russere får sine verdier i Japan fryst. Tiltakene kan trappes opp om situasjonen i Ukraina spisser seg ytterligere til, advarte statsminister Fumio Kishida.

Australias statsminister Scott Morrison sa at russerne oppførte seg som skurker og bøller da han la fram sitt lands sanksjoner mot Moskva. Ifølge ham vil det bli innført målrettede innreiserestriksjoner og økonomiske sanksjoner mot personer i Russlands nasjonale sikkerhetsråd, samt bredere sanksjoner mot de ukrainske utbryterregionene Donetsk og Luhansk.

- Invasjonen av Ukraina har i praksis allerede begynt. Denne invasjonen er uberettiget, uhjemlet, uprovosert og uakseptabel, sa Morrison.

- Vi kan ikke tolerere antydninger om at Russland har en reell sak her. De oppfører seg som skurker og bøller, sier han videre.

Milliardras

Sanksjonene som er varslet, er innrettet for å ramme russiske oligarker og andre eliter og banker, og de skal hindre tilgang til vestlig finansiering.

Utviklinga er dårlig nytt for Russlands dollarmilliardærer.

Den samlede formuen til denne eksklusive gruppen på 23 personer har i nemlig krympet med hele 32 milliarder dollar - svimlende 284 milliarder kroner - bare i år, ifølge Bloomberg.

Oligark, milliardær og Putin-venn Gennadij Timtsjenko (69) - skal ha fått en tredjedel av formuen sin skrelt vekk hittil i år. Tapet skal være 6,47 milliarder dollar, eller 57,5 milliarder kroner.

Hakk i hæl følger milliardær Leonid Mikhelson, hvis formue har stupt med 55,1 milliarder kroner. Oligark Vagit Alekperovs har tapt verdier for 31,1 milliarder kroner, skriver magasinet.

Russisk ro

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov ga tirsdag uttrykk for at han ikke var særlig bekymret for sanksjonene som var varslet.

- Våre europeiske, amerikanske og britiske kollegaer vil ikke roe seg ned før de har brukt alle sine muligheter til å straffe Russland. De truer oss allerede med alle slags forskjellige sanksjoner, sa Lavrov, ifølge Reuters.

Sanksjonene vil til syvende og sist slå tilbake på dem som innfører dem, heter det fra russisk hold.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer