NHO-bedriftene frykter konkurser

Flere rammes av corona-stenging

Fire av ti bedrifter som driver med overnatting og servering frykter konkurs. Andelen som opplever sviktende omsetning stiger jevnt og trutt.

SLITER: Stadig flere bedrifter i NHO-familien rapporterer om mer enn halvert omsetning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SLITER: Stadig flere bedrifter i NHO-familien rapporterer om mer enn halvert omsetning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Den nasjonale nedstengingen gir tydelige utslag i den ferskeste undersøkelsen blant medlemmene i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

  • Halvparten av bedriftene opplever nå lavere omsetning enn normalt.
  • Hele to av ti (21 prosent) oppgir at omsetningen er under det halve av normalen. Dette er en stigende trend helt siden i fjor sommer.

- Et flertall av bedriftene oppgir nedgang i aktiviteten fra forrige til sist måned. Lyspunktet er at et lite mindretall venter bedring de neste tre månedene, både i omsetning, priser og sysselsetting, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

Nye spørsmål

NHOs siste medlemsundersøkelse er tatt opp fra torsdag i forrige uke til mandag denne uka. 3 111 bedrifter har svart.

For første gang siden regjeringen 12. mars i fjor innførte de mest inngripende tiltakene i fredstid, har NHO vridd på spørsmålene i undersøkelsen.

- Nå spør vi ikke lenger om omsetningen sammenlignet med året før, siden det ville gitt liten mening. I stedet spørres det om omsetning sammenlignet med en normalsituasjon. Det kan gi noe ulike utslag, men nivåene indikerer likevel at spørsmålene oppfattes temmelig likt, sier Dørum.

Krise i reiselivet

Og som ved tidligere undersøkelser – det er de minste virksomhetene og bransjer innen reiseliv, overnatting, servering og transport som sliter aller mest.

  • Nesten åtte av ti (77 prosent) innen overnatting og servering har mer enn halvert omsetning.
  • Nær seks av ti (58 prosent) innen overnatting og servering har minst 75 prosent nedgang i omsetning.
  • Hele fire av ti innen overnatting og servering frykter å gå konkurs.
TUNGE TIDER: NHOs sjeføkonom Øystein Dørum sier de små bedriftene sliter mest. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TUNGE TIDER: NHOs sjeføkonom Øystein Dørum sier de små bedriftene sliter mest. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Tallene overrasker ikke. Det er også som ventet at det er de små som sliter mest. Dels fordi de med få ansatte er overrepresentert i næringene som sliter mest. Men også fordi dette i større grad er hånd til munn-bedrifter, altså de som tåler omsetningssvikt dårligere, oppsummerer Dørum.

Alt i alt sier 14 prosent (av samtlige drøyt 3 000 som har svart) at de frykter konkurs, og 18 prosent rapporterer om betalingsvansker.

Få bruker lønnsstøtte

Denne gangen har NHO også – for første gang – spurt om bruken av lønnsstøtteordningen.

Foreløpig svarer bare 2 prosent at de har benyttet seg av ordningen, mens 11 prosent sier at de vil benytte seg av den.

De som skal bruke den oppgir at de venter økt aktivitet framover og at de frykter å miste kompetanse. De som ikke vil bruke den oppgir blant annet at omsetningsfallet er for lavt til å kvalifisere.

Dørum er ikke overrasket over det som framstår som en lite brukt ordning:

- At bare hver tiende bedrift vil benytte seg av ordningen betyr ikke nødvendigvis at ordningen er dårlig, eller feil skrudd sammen. Ordningen er ment å treffe de bedriftene som sliter mest, og som av den grunn har permittert mange, for å stimulere dem til å ta tilbake arbeidskraft litt tidligere enn de ellers hadde hatt økonomisk trygghet til, forklarer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer