Flere timer unna løsning

Med fare for en storstreik som raskt vil spre seg til andre sektorer, mekles det på overtid i industrioppgjøret. En løsning er fortsatt mange timer unna.

OVERTID: Riksmekler Mats Ruland leder dragkampen mellom LO-forbundet Fellesforbundet og NHO-foreningen Norsk Industri med mål om å avverge storstreik i norsk industri. Foto: Ørn E. Borgen, NTB scanpix
OVERTID: Riksmekler Mats Ruland leder dragkampen mellom LO-forbundet Fellesforbundet og NHO-foreningen Norsk Industri med mål om å avverge storstreik i norsk industri. Foto: Ørn E. Borgen, NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siste: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sier at meklingen vil pågå i flere timer til. Partene ble enige om å fortsette på overtid da den opprinnelige fristen gikk ut ved midnatt natt til fredag.

- Meklingen pågår fortsatt. Det har vært bevegelse siden i går kveld, men vi er ikke i mål enda, sa Ruland da han ga en kjapp oppdatering fredag ettermiddag.

– Vi ser for oss at vi kommet til å holde på en del timer til, la han til.

Fryker streikesmitte

Det er ingen tvil om at mye står på spill:

– En eventuell streik vil være veldig alvorlig, for det vil bli en veldig stor streik for industrien. Det vil også kunne forplante seg til meklingene som kommer rett etter denne, sa riksmekler Mats Wilhelm Ruland seint i går kveld.

Hans jobb er å forsøke å finne fram til enighet mellom LO-forbundet Fellesforbundet og NHO-foreningen Norsk Industri. Ender denne meklinga med streik for 27 000 industriarbeidere, kan andre bransjer raskt følge etter med nye streiker også der.

Blir det derimot enighet, vil den økonomiske rammen fra frontfaget legge føringer for de kommende oppgjørene.

Toppene troppet opp

Seint torsdag kveld dro partene på med storkanonene.

Det er et unntak av de helt sjeldne at toppene i LO og NHO aktivt melder seg på forhandlingene i frontfagsoppgjøret. Men både LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-direktør Ole Erik Almlid sluttet seg til sine forhandlingsdelegasjoner rett før den opprinnelige fristen utløp natt til fredag.

Så ligger det også usedvanlig mye i potten. Ikke bare sliter store deler av næringslivet som følge av coronakrisa.

Et streikevarsel i det omfanget som Fellesforbundet har lagt på bordet i år, hører også med til sjeldenhetene.

Kommer ikke partene til enighet, bytter 27 000 arbeidere i 700 industribedrifter ut arbeidsklærne med streikevest med umiddelbar virkning.

Ifølge NTB forlot LO-toppene meklingen i 2.30-tida i natt.

Uten tvil krevende

– Det er en krevende mekling, uten tvil. Bakteppet er jo den økonomiske krisa landet er inne i. Dessuten er det mange tema som er brakt inn i meklinga. Det har vært jevn bevegelse, men det er ganske mange tema som må på plass og vi er ikke i mål, sa riksmekler Mats Wilhelm Ruland en time før midnatt.

På spørsmål om det kan ende med streik, sier han:

– Streik er et reelt scenario, men vi er optimister og jobber aktivt med å finne løsninger.

Konkret hvilke tema som ligger på bordet har riksmekleren ikke anledning til å si noe om så lenge meklingen pågår, men han bekrefter at økonomiske spørsmål er noe av det siste som er brakt på bane – og noe av det som er vanskeligst å finne løsninger på.

Etter riksmeklerens løypemelding klokka 23 torsdag kveld har det ikke kommet nye oppdateringer. Partene selv har ikke lov til å uttale seg under meklingen, men ifølge Frifagbevegelse kan signaler fra forhandlingsrommet tyde på at meklingen kan fortsette til ut på ettermiddagen.

Null, null, null

Trusselen om en storstreik fra første dag kom som et svar på mandatet NHO utstyrte Norsk Industri med da forhandlingene skulle gjenopptas etter vårens coronautsettelse:

  • Null i sentrale tillegg.
  • Null i lokale tillegg.
  • Ingen endringer i avtaleverket.
  • Ingen heving av minstelønnssatser.

– Vi kan ikke risikere å miste flere jobber som følge av en lønnsvekst vi ikke tåler, sa NHO-direktør Ole Erik Almlid til Børsen rett før sommerferien.

Lønnsvekst og utjevning

Fellesforbundet har på sin side tatt mål av seg om å sørge for reallønnsvekst, sikre lokal forhandlingsrett og heving av minstelønnssatsene.

I tillegg krever Fellesforbundet forskuttering av sykepenger og rett til fri for å delta i konferansetime i barnehagen.

– Dette er et klassekrav fra vår side, sa Fellesforbundets leder Jørn Eggum til Børsen da forhandlingene ble gjenopptatt 3. august.

Endret prisvekst

Fellesforbundets krav om å styrke medlemmenes kjøpekraft ble muligens litt mer vrient midt under meklingen.

I utgangspunktet ville effekten av fjorårets lønnsvekst bety en lønnsvekst på 1,2 prosent for i år. Dette var lenge identisk med anslaget for årets prisvekst, men i forrige uke justerte Teknisk beregningsutvalg (TB) opp dette anslaget til 1,4 prosent.

Dermed må lønna heves med minst 0,2 prosent for å sikre kjøpekraften.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland leder meklingen mellom LOs største forbund i privat sektor, Fellesforbundet, og NHO-foreningen Norsk Industri.

Ruland ble koblet inn da forhandlingene brøt sammen bare timer etter at de ble gjenopptatt etter coronautsettelsen.

I tillegg mekler YS-forbundet Parat med Norsk Industri om avtaleverket for en mindre gruppe medlemmer. Her er det meldt streikevarsel for snaut 200.

I forkant av meklingen kom Norsk Industri med et hovedkrav ut over at lønna ikke må økes – nemlig en utvidelse av normalarbeidsdagen til klokka 19.

Her kan det bli streik

En streik vil ramme industribedrifter over hele landet.

Ifølge Frifagbevegelse vil Fosdalen i Verran være den enkeltbedriften som rammes hardest med 733 ansatte, fulgt av Aibel i Haugesund med 649 og Kværner Stord med 592. Ved Kværner Verdal vil 470 arbeidstakere bli tatt ut.

Over 300 arbeidstakere i hver av bedriftene Aker Solutions, Kaefer Energy og Bilfinger Industrier i Stavanger vil bli tatt ut i en eventuell streik.

På Raufoss vil Benteler Automotive og Nammo hver få over 300 ansatte i streik. På Kongsberg rammes GKN Aerospace og Kongsberg Defence & Aerospace av et tilsvarende uttak.

Parat vil ta ut alle sine medlemmer som er omfattet av industrioverenskomsten. Dette gjelder blant annet Autronica fire and security, Andersen mekaniske verksted, Bilfinger industrier og Beerenberg.

Avgjør rammene

Meklingen mellom NHO-tungvekteren Norsk Industri og LO-tungvekteren Fellesforbundet følges med argusøyne.

Den økonomiske rammen herfra legger avgjørende føringer for resten av oppgjørene både i privat og offentlig sektor, i tråd med frontfagsmodellen.

– En eventuell streik vil være veldig alvorlig, for det vil bli en veldig stor streik for industrien. Det vil også kunne forplante seg til meklingene som kommer rett etter denne, sier Ruland torsdag kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer