Flere tror det kan snu

Ser litt lysere på framtida nå enn for tre måneder siden.

SVAK BEDRING: Norske næringslivsledere ser litt lysere på framtida nå. Foto: Paul Kleiven, NTB
SVAK BEDRING: Norske næringslivsledere ser litt lysere på framtida nå. Foto: Paul Kleiven, NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nedturen er langt fra over, men det kan være lysning i horisonten.

Det er nemlig blitt litt flere optimister i norske bedrifter enn for tre måneder siden.

Ved utgangen av sommeren sa rundt to av ti næringslivsledere at de ventet økt lønnsomhet i løpet av det neste året. Nå er andelen steget til 36,5 prosent.

Det viser Norges Banks forventningsundersøkelse, som legges fram i dag.

Mange sliter fortsatt

Tross et noe lysere bilde, kommer det tydelig fram i undersøkelsen at krisa langt fra er over. Nesten en av tre næringslivsledere, 27,0 prosent, forventer at lønnsomheten vil bli svekket det neste året.

Det er likevel en nedgang på 8,1 prosentpoeng fra forrige kvartal

Næringslederne som venter en uendret lønnsomhet de neste 12 månedene tilsvarer 34,6 prosent, ned 1,5 prosentpoeng sammenliknet med forrige kvartal.

Gikk litt bedre

Også når bedriftene kikker i bakspeilet, tegner det seg et litt lysere bilde enn for tre måneder siden.

Tre av ti næringslivslederne mener lønnsomheten i egen bedrift har blitt bedre de siste 12 månedene, en økning på nesten 8 prosentpoeng fra forrige undersøkelse.

Drøyt to av ti oppgir at lønnsomheten i egen bedrift er uendret de siste 12 månedene, noe som er ned 5,2 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Samtidig sier 43,7 prosent at lønnsomheten i egen bedrift har blitt svekket de siste 12 månedene. Det er en liten nedgang på 1,5 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Flere vil ansette

Også på spørsmål om bedriften vil bemanne opp eller ned, tegner det seg et forsiktig mer optimistisk anslag.

30,9 prosent av næringslivslederne forventer å ha flere ansatte om 12 måneder. Dette tilsvarer en økning på 3,2 prosentpoeng fra forrige kvartal.

22,5 prosent forventer å ha færre ansatte om 12 måneder sammenliknet med i dag, noe som er en nedgang på 1,7 prosentpoeng fra forrige kvartal.

45,7 prosent forventer å ha like mange ansatte som i dag, ned 1,2 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Prisvekst ned

Forventningsundersøkelsen gjennomføres av Ipsos på vegne av Norges Bank fire ganger i året. Et bredt utvalg økonomer, representanter for partene i arbeidslivet, næringslivsledere og folk flest gir sitt beste anslag på hvordan de tror nøkkeltall som inflasjon, lønninger og renter vil være det neste året.

Økonomiekspertene forventer en prisstigning på 2,0 prosent på varer og tjenester om et år. For tre måneder siden var anslaget deres 2,2 prosent.

Samtidig venter økonomene en gjennomsnittlig årslønnsvekst i år på 1,8 prosent. Det er 0,2 prosentpoeng lavere enn prognosen for tre måneder siden.

Lønninger

For neste år forventer økonomene en lønnsvekst på 2,2 prosent - uendret fra det de mente for tre måneder siden.

De er nå på linje med det arbeidsgiversiden forventer, men litt under forventningen fra arbeidstakerorganisasjonene, som tror det blir en lønnsvekst neste år på 2,4 prosent.

Gitt at økonomiekspertene får rett i sitt anslag om en prisvekst på 2,0 prosent - vil det bety at vi kan oppleve en reallønnsvekst neste år.

På den annen side anslår arbeidsgiversida og arbeidstakerorganisasjonene at prisveksten neste år vil bli 2,3 prosent - noe som i så fall vil være litt høyere enn deres anslag for lønnsvekst.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer