SAS-konflikten

Flyanalytiker: - Tror de blir enige

SAS tar initiativ til nye forhandlinger med pilotforeningene. Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror det vil få en slutt på streiken.

OPTIMISTISK: Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs er positiv til SAS sitt seneste utspill om at de vil gå i nye samtaler med motparten i streiken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
OPTIMISTISK: Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs er positiv til SAS sitt seneste utspill om at de vil gå i nye samtaler med motparten i streiken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det ser bra ut det her, sier Elnæs til Børsen etter at SAS i en pressemelding mandag kveld kunngjorde at de tar initiativ til nye forhandlinger.

Han er flyanalytiker i Winair AS, og har fulgt situasjonen tett siden 900 SAS-piloter i Norge, Sverige og Danmark for én uke siden gikk ut i streik.

- Jeg er veldig positiv til det som skjer nå, og tror det er rimelig grunn til å anta at partene kommer til å bli enige om en avtale som avslutter streiken, sier Elnæs.

Han mener det ikke gir mening at SAS inviterer pilotforeningene til samtaler med mindre de har tenkt til å få en slutt på streiken.

- Ingen av oss kan selvfølgelig garantere noe, men jeg har en følelse av at ting er på vei til å gå den rette veien.

STREIK: Formann i Dansk Pilotforening, Henrik Thyregod, forteller at han føler seg brukt etter at SAS og pilotene ikke klarte å komme frem til en løsning søndag formiddag. Reporter: Jon Even Andersen Vis mer

Flyanalytikeren tror SAS nå vil legge på bordet et tilbud som adresserer:

  • De prinsipielle spørsmålene om at pilotene skal tilbake i jobb med de originale arbeidsvilkårene
  • Hvordan datterselskapene SAS Connect og SAS Link skal håndteres innenfor den store kollektivavtalen til selskapet
  • Selskapets plan om å spare 800 millioner kroner i effektivisering. Pilotene sier de har stilt krav om kutt på 600 millioner

- Lovende

Det er ikke like mye optimisme å spore hos flyekspert og NHH-professor Frode Steeen.

- Det er lovende, men samtidig er det ikke mer enn noen timer siden de var hos Riksmekleren og ikke ble enige om noe som helst, påpeker han.

- Tror du det nærmer seg en løsning?

- Streiken er noe begge parter taper på nå. Om de ønsker å tjene penger på sommermarkedet må de bli enige nå. Det gjelder både selskapet og de ansatte. Jeg tror alle ønsker å se slutten på dette, og jeg tror ikke det skjer med tvungen lønnsnemnd, her må de selv bli enige.

Steen kaller ordspillet i media mellom partene den siste uka for heftig.

- Når det først ble streik er det typisk at alle skal snakke stygt om hverandre i media, men jeg håper vi er ferdige med det. Det virker som uenigheten er mindre ekstrem enn det vi har fått følelsen av, forklarer Steen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer