Flystreiken

Flybransjen brenner - ferjeselskapene jubler

Flere vil utforske sjøveien i sommer.

STOR PÅGANG: Flere av de største ferjeselskapene i Norge har opplevd pågang den siste tida. Foto: Paul Kleiven / NTB
STOR PÅGANG: Flere av de største ferjeselskapene i Norge har opplevd pågang den siste tida. Foto: Paul Kleiven / NTB Vis mer
Publisert

De siste dagene har det kommet historier fra flyplassene i Norge som kan få enhver reiseklar nordmenn til å kaldsvette.

For i tillegg til kaos på flyplasser over hele Europa, er flyteknikerne her hjemme i Norge tatt ut i streik. I helga er det varslet opptrapping, med ytterligere streiketiltak og lockout, og det er foreløpig ingenting som tilsier at en løsning er på trappene

Effekten av streiken har truffet mange, og flere reisende er nå usikre på om det blir noe av den etterlengtede, første sommerferien uten nedstengninger på to år.

Nå ser det ut til at flere har begynt å vurdere sjøveien som en alternativ rute både utenlands og innad i Norge. Reiselivsnæringen har blødd under corona, og flykaoset er muligens en gavepakke for dem som frakter passasjerer til sjøs.

Color Line tapte 936 millioner gjennom coronaåret og 70 prosent av passasjerene deres forsvant i 2020. Fjordline permitterte 100 ansatte bare fire dager etter at Norge stengte ned, og Hurtigruten dominerte nyhetsbildet etter ett massivt smitteutbrudd i 2020 og følgende millionbot.

Nå strømmer turistene til, og kan bidra til å snu en skadeskutt bransje.

Ferjeselskapet DFDS forteller om en oppgang i booking og høyere press de siste dagene. De seiler til og fra Oslo med Frederikshavn og København på den danske enden.

Kathrine Reippurt som er global kommunikasjonssjef i DFDS forteller at de har opplevd generelt stor økning av bookinger i år.

- Det er en mulighet for at flystreiken har bidratt til denne utviklingen, men vi opplevde også en oppgang i bookinger før vi begynte å se historier om kaos på flyplassene.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

På DFDS sitt kundesenter kan de derimot bekrefte at de har merket spesielt stor pågang de siste dagene.

- Vi merker større pågang enn en vanlig sommer, ja. Det er ikke så mange som oppgir grunnen til at de sjekker ferjemulighetene her. Men den økte pågangen har klart kommet med all usikkerheten om flyplassene og nå om innstilte fly og mer usikkerhet, sier en travel DFDS-ansatt på jobb i kundesenteret i Oslo til Dagbladet.

Godt alternativ

Det samme gjelder Color Line. De har også opplevd større interesse denne sommeren enn tidligere.

- Vi opplever en rekordpågang denne sommeren, med høy etterspørsel både fra nordmenn som søker seg til Europa og europeere som søker seg til Norge. Det er meget gledelig etter to år med pandemi, både for oss og våre ansatte og for det norske reiselivet.

Det sier konserndirektør for kommunikasjon og samfunn i Color Line, Erik Brynhildsbakken, til Børsen. Han forteller videre at de også generelt har hatt mye trafikk i sommer, men at de har opplevd økt interesse den siste tida.

- At mange nå er usikre på om flyene går eller står bidrar nok ytterligere til denne trenden, med sjøveien som et meget godt alternativ. Vi har opplevd en klar økning de siste ukene. Særlig blant tyskere og nederlendere som ønsker seg til Norge, og ser nå et ytterligere hopp i aktiviteten på våre nettsider.

Brynhilsbakken forklarer at hoppet har kommet de siste par ukene, og kommer på toppen av allerede høy aktivitet.

DYR BRANN: En yacht til angivelig 71 millioner kroner stod i full fyr ved Torquay Marina i Devon i England lørdag 28. mai. Video: Reuters/Twitter Vis mer

Det samme gjelder Fjordline. De reiser både innad i Norge, men også til Hirtshals i Danmark og Strømstad i Sverige.

- Vi ser at det har vært en økning i bookingtallene. Om det er en direkte følge av det som skjer i flynæringen kan vi ikke si med sikkerhet, men usikkerheten kan jo være en anledning til at gjestene søker over, sier konsernsjef Brian Thorsted Hansen til BA.

Ikke det naturlige valget

Hurtigruten kan også rapportere om høyere trafikk i sommer, men ikke nødvendigvis som effekt av streiken.

- Vi har ikke sett noen direkte effekt i våre bookingtall etter flyproblemene de siste dagene, men Hurtigruten er ikke alltid det mest naturlige alternativet for de lengre flyreisene, forteller pressevakt i Hurtigruten, Martin Henriksen. Han forteller likevel at de også har opplevd økt trafikk den siste tiden.

- Vi har gode bookingtall i år. I tillegg er det flere nordmenn enn vanlig som har booket med oss. Det kan nok komme av at nordmenn har oppdaget Norge som ferieland, og har større ønske om å reise etter to år med pandemi og nedstengninger.

Brynhildsbakken avslutter med å si at de gleder seg over den økte trafikken, men at de samtidig er opptatt av et velfungerende reiseliv, både for nordmenn som skal ut å reise, og utlendinger som vil oppleve alt det fantastiske Norge har å by på, og vi håper at så mange som mulig får gjennomført ferieplanene sine.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer