Flygiganter med tordentale: - Katastrofalt

Flygiganter tordner mot britiske myndigheters nye krav, som de mener vil ha en katastrofal effekt på landets økonomi.

TIL SAK: Britiske flyselskap, med British Airways i spissen, går til sak mot landets myndigheter som følge av det nyinnførte kravet om karantene for reisende inn til landet. Foto: Stefan Wermuth / Reuters / NTB Scanpix
TIL SAK: Britiske flyselskap, med British Airways i spissen, går til sak mot landets myndigheter som følge av det nyinnførte kravet om karantene for reisende inn til landet. Foto: Stefan Wermuth / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De britiske flyselskapene British Airways, EasyJet og Ryanair går i fellesskap til sak mot britiske myndigheter, og det de opplever som urettferdige coronaregler.

Helt konkret fortviler flygigantene over et krav som ble innført fra myndighetene mandag, som innebærer at de fleste som reiser inn til Storbritannia nå må i to ukers karantene. Dersom karantenereglene brytes, vanker det en bot på 1000 pund.

- Kravet vil ha en katastrofal effekt på britisk turisme og landets økonomi, og det vil utslette tusenvis av jobber, sier flyselskapene i en felles uttalelse fredag.

Flere har også stilt spørsmål om hvorfor Storbritannia, som er det europeiske landet som er hardest rammet av koronavirus, nå innfører krav om karantene for reisende som kommer fra land med langt færre smittetilfeller, skriver NTB.

Historisk fall

Tordentalen kommer samme dag som britiske myndigheter la fram ferske tall som viste et skrekkelig fall for landets bruttonasjonalprodukt (BNP).

BNP i Storbritannia falt nemlig med hele 20,4 prosent i april, sammenliknet med måneden før. Det er det største fallet fra en måned til en annen så lenge det har blitt registrert tall.

Fallet sammenliknet med april i fjor er på hele 24,5 prosent.

- April-fallet i BNP er det største Storbritannia noensinne har sett, over tre ganger større enn forrige måned og over 10 ganger større enn det bratteste fallet før Covid-19, sier Jonathan Athow, sjef for økonomisk statistikk ved det britiske statistikkbyrået Office for National Statistics.

I forkant hadde eksperter anslått fallet til 18,4, men det ble altså enda verre, skriver CNBC.

- Lite gjennomtenkt

Børsen skrev forrige uke om hvordan lederne av flere britiske reiselivsgiganter langet ut mot regjeringens kriseplan, som de mente var «vanskelig å gjennomføre, lite gjennomtenkt og skadelig».

Så langt hadde da over 300 reiselivstopper signert et brev til den britiske innenriksministeren Priti Patel.

I forbindelse med brevet, ble det også gjennomført en spørreundersøkelse hvor 124 av de over 300 reiselivstoppene delte sitt syn på framtida. Funnene var ikke lystig lesing for britene.

71 prosent av de spurte forventet å måtte kvitte seg med 60 prosent av de ansatte, eller 400 000 arbeidsplasser, dersom regjeringen fortsatte med karanteneplanene - hvilket regjeringen gjorde.

I tillegg forventet 99 prosent av de spurte at karanteneplanene vil føre til omfattende skader på den britiske økonomien. I tillegg regnet 94 prosent av de spurte med at sommerbookingene vil forsvinne eller avta, dersom karanteneregelverket ble innført fra 8. juni.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Videre uttaler de, ifølge avisa, at karantenen vil ha en «katastrofal innvirkning på økonomien», selv dersom restriksjonene blir lettet i slutten av måneden samtidig med opprettelsen av såkalte luftbruer mellom Storbritannia og feriemål som Hellas, Portugal, Spania, Italia og Frankrike.

- Ved å forfølge karanteneplanene uten å ta hensyn til de økonomiske konsekvensene, velger regjeringen å ignorere ødeleggelsene det vil føre til for selskaper, sysselsettingen og for livene til alle dem som kommer til å miste jobbene sine, advarer George Morgan-Greenville, administrerende direktør for turoperatøren Red Savannah, til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer