Flykrise: - Vil møte veggen

Vestens sanksjoner får noen til å slå alarm om russisk flysikkerhet. - Det ville være en forferdelig situasjon om det skulle skje noe med et fly som ikke er i luftdyktig stand, sier flyekspert.

STRAFFET: Russlands flybransje er hardt rammet av tiltak. Det frykter noen vil gå på sikkerheten løs. Foto: Kirill Kudryatsev / AFP / NTB
STRAFFET: Russlands flybransje er hardt rammet av tiltak. Det frykter noen vil gå på sikkerheten løs. Foto: Kirill Kudryatsev / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Vestens knallharde økonomiske straffetiltak mot Russland har sendt landets flyindustri i en solid skvis. Russiske flyselskaper er avskåret fra store deler av verden, blant annet med et flyforbud i EU, USA og Canada.

Sanksjonene gjør også at flygiganter som Boeing og Airbus er hindret fra å levere reservedeler og tilby vedlikeholdstjenester til russiske flyselskaper, ifølge CNN.

- Prioriterer ikke sikkerhet

Noen mener dette vil gå på flysikkerheten løs fordi flyene i løpet av uker kan gå tom for nødvendige deler, eller fly uten så hyppige utstyrsbytter som er anbefalt.

- Den russiske regjeringens prioriteringer inkluderer ikke forbrukersikkerhet og pålitelighet, sier Charles Lichfield, visedirektør i GeoEconomics Center ved tenketanken Atlantic Council, til CNN.

Russlands utenriksdepartement har selv uttalt at vestlige sanksjoner kan sette passasjersikkerheten i fare, ifølge Reuters.

Passasjerfly er pålagt et konstant tilsyn, alt fra daglige kontroller til tungt vedlikehold hvert sjette år. Russland har en avansert flyflåte i motsetning til for eksempel Iran, som også har vært underlagt vestlige flysanksjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.