Flykrise: - Vil møte veggen

Vestens sanksjoner får noen til å slå alarm om russisk flysikkerhet. - Det ville være en forferdelig situasjon om det skulle skje noe med et fly som ikke er i luftdyktig stand, sier flyekspert.

STRAFFET: Russlands flybransje er hardt rammet av tiltak. Det frykter noen vil gå på sikkerheten løs. Foto: Kirill Kudryatsev / AFP / NTB
STRAFFET: Russlands flybransje er hardt rammet av tiltak. Det frykter noen vil gå på sikkerheten løs. Foto: Kirill Kudryatsev / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Vestens knallharde økonomiske straffetiltak mot Russland har sendt landets flyindustri i en solid skvis. Russiske flyselskaper er avskåret fra store deler av verden, blant annet med et flyforbud i EU, USA og Canada.

Sanksjonene gjør også at flygiganter som Boeing og Airbus er hindret fra å levere reservedeler og tilby vedlikeholdstjenester til russiske flyselskaper, ifølge CNN.

- Prioriterer ikke sikkerhet

Noen mener dette vil gå på flysikkerheten løs fordi flyene i løpet av uker kan gå tom for nødvendige deler, eller fly uten så hyppige utstyrsbytter som er anbefalt.

- Den russiske regjeringens prioriteringer inkluderer ikke forbrukersikkerhet og pålitelighet, sier Charles Lichfield, visedirektør i GeoEconomics Center ved tenketanken Atlantic Council, til CNN.

Russlands utenriksdepartement har selv uttalt at vestlige sanksjoner kan sette passasjersikkerheten i fare, ifølge Reuters.

Passasjerfly er pålagt et konstant tilsyn, alt fra daglige kontroller til tungt vedlikehold hvert sjette år. Russland har en avansert flyflåte i motsetning til for eksempel Iran, som også har vært underlagt vestlige flysanksjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer