Flykter fra «spøkelsesbyen»

Den malaysiske byen skulle huse én million mennesker. Flesteparten av leilighetene står fortsatt tomme.

FOLKETOMT: Bare 15 prosent av de planlagte boligene er på plass i Forest City. Også innbyggerne har latt vente på seg. Foto: Edgar Su / Reuters
FOLKETOMT: Bare 15 prosent av de planlagte boligene er på plass i Forest City. Også innbyggerne har latt vente på seg. Foto: Edgar Su / Reuters Vis mer
Publisert

I 2016 presenterte den kinesiske eiendomsgiganten Country Garden megaprosjektet Forest City.

Byggebransjen sto på den tida i full blomst, og utbyggere lånte enorme summer for å reise nye boliger både innenlands og utenlands.

Visjonen for Forest City var å skape en miljøvennlig metropol med golfbane, badeland, kontorer, barer og restauranter. Byen var ment å huse én million mennesker.

Åtte år seinere er skarve ett prosent av leilighetskompleksene bebodd, og flere av innbyggerne har sett seg nødt til å flytte.

Forest City står nå igjen som en solid påminnelse om at man ikke trenger å være i Kina for å kjenne effektene av eiendomskrisa på kroppen, skriver BBC.

«Menneskehetens paradis»

Forest City ble reist i 2016 på en halvøy på den sørlige kysten av Malaysia, rundt 35 kilometer unna storbyen Johor Bahru. Prosjektet kostet 100 milliarder dollar, som tilsvarer nærmere enorme 1,86 billioner norske kroner.

Byen har siden da blitt markedsført som «menneskehetens drømmeparadis» med sine høye bygninger og vakre sjøutsikt.

Men i gatene er det nesten helt tomt.

I byen som innen 2035 var planlagt å huse over 700 000 mennesker, er det bare 9000 som har flyttet inn, ifølge Al Jazeera.

Kjøperne har nemlig latt vente på seg, og Forest City har endt opp som en såkalt «spøkelsesby».

Den folketomme storbyen har blitt et levende eksempel på at den kinesiske eiendomskrisa når også utenfor landets grenser.

- Siktet for høyt

Etter flere år med omfattende låneopptak blant utbyggere fryktet de kinesiske myndighetene at det var i ferd med å danne seg en boble i markedet. I 2021 ble det derfor innført strenge begrensninger.

Dette har skapt vansker for flere av utbyggergigantene, som for eksempel Country Garden, som nå har gått tomme for midler til å fullføre påbegynte boligprosjekter.

Seinest i oktober så selskapet seg nødt til å selge to prosjekter i Australia.

- Jeg tror de siktet litt for høyt og gikk for fort fram, sier eiendomskonsulent Tan Wee Tiam i selskapet KGV International Propery Consultants til BBC.

- Før man setter i gang et så enormt og ambisiøst prosjekt som dette, er det viktig å sikre at man har tilstrekkelig kontantstrøm, legger han til.

Også Evergrande, Kinas største og verdens mest gjeldstyngede eiendomsselskap, er på dypt vann i disse dager. Tidligere denne uka ble selskapet stilt for retten i Hongkong i forbindelse med en likvidasjonshøring.

Selskapet fikk da seks ukers utsettelse til å komme til enighet med kreditorene om en nedbetalingsplan. Dette er syvende gang høringen blir utsatt, skriver Reuters.

Mørkere utsikter

Selv hevder Country Garden at situasjonen i det kinesiske boligmarkedet bare er «støy», og at det malaysiske prosjektet foregår som planlagt.

Men når tilgangen på kapital er strupet, mener flere at utsiktene for å fullføre prosjektet, og ikke minst å få folk til å flytte inn, ser langt mørkere ut.

- Det er en høna og egget-situasjon, forklarer Eveline Danubrata i REDD Intelligence Asia overfor BBC.

- En utvikler er vanligvis avhengig av forhåndssalg for å finansiere byggingen. Men kjøperne vil ikke legge igjen penger hvis de ikke er sikre på om de får nøklene til leiligheten til slutt.