India:

Flykter i privatfly: - Overrasker ingen

Noen av Indias rikeste betalte hundretusenvis av kroner for å komme seg vekk fra det corona-herjede landet.

OMKOM: Familiemedlemmer og helsepersonell bærer en av sine kjære til kremasjon. Foto: Prakash Singh / AFP / NTB
OMKOM: Familiemedlemmer og helsepersonell bærer en av sine kjære til kremasjon. Foto: Prakash Singh / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Storbritannia er blant landene som har stengt grensene til et coronaherjet India. Rett før grensene stengte, landet åtte privatfly i London.

Fire av dem kom fra Mumbai, tre fra Dehli og ett fra Ahmedabad. Det skriver Times of India.

Prislappen på ett privatfly fra Mumbai til London er rundt 70 000 britiske pund, eller litt i overkant av 800 000 norske kroner.

Det er uklart hvem som var om bord i flyene. Det siste landet på britisk jord bare 40 minutter før de nye reisereglene trådde i kraft.

- Det at noen individer har tatt privatfly for å komme seg vekk, det overrasker ingen, sier professor Dan Banik ved Senter for utvikling og miljø på Universitetet i Oslo til Dagbladet.

De siste dagene har India satt stadig nye verdensrekorder over antall smittetilfeller. Tirsdag registrerte landet 320 000 nye smittetilfeller. Dette til tross for at testkapasiteten utenfor byene er svært dårlig. Siden pandemien startet har nesten 200 000 indere mistet livet mens de var smittet med covid, ifølge Johns Hopkins-universitetet.

- Siden begynnelsen av mars til nå, har det eksplodert, sier Banik.

GULL: Kasjmirtepper og gulldetaljer pryder noen av privatflyene til VistaJet. Pressebilde: VistaJet
GULL: Kasjmirtepper og gulldetaljer pryder noen av privatflyene til VistaJet. Pressebilde: VistaJet Vis mer

Kasjmir og vinmenyer

De åtte flyene var leid ut av flere private flyselskaper, blant annet privatflyselskapene VistaJet og Qatar Executive. VistaJet reklamerer blant annet på nettsidene sine med kasjmir-tepper, eksklusivt servise fra Christofle og en vinmeny tilpasset lufttrykket i kabinen.

Samtidig er sykehusene i gigantlandet i stor grad tomme for oksygen og flere byer rapporterer om at gravplassene snart er fulle

- Det viser at landet er i en veldig vanskelig situasjon. India har et offentlig helsevesen som er helt i knestående, og som er i en veldig dyp krise, så har de et privat helsevesen som fungerer litt bedre, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til Dagbladet.

PROFESSOR: Dan Banik er født i India, men har bodd 30 år i Norge. Pressebilde: Universitetet i Oslo
PROFESSOR: Dan Banik er født i India, men har bodd 30 år i Norge. Pressebilde: Universitetet i Oslo Vis mer

Tirsdag landet et fly med blant annet respiratorer og en nødforsyning med oksygenflasker, skriver BBC. Flere andre land sender liknende leveranser. Norge vurderer også å sende nødhjelp til India.

- Situasjonen i India er veldig alvorlig, med svært høye smittetall og mange døde. Indias helsevesen er under svært hardt press. Vi vurderer nå hvordan vi best mulig kan bidra med støtte, og er allerede i dialog med indiske myndigheter og ulike organisasjoner om dette, sier statssekretær Jens Frølich Holte (H) i Utenriksdepartementet til NTB.

Flere grunner

REDD: Espen Nakstad frykter det blir verre i India framover. Bilder: BILDER: AP / NTB / DAGBLADET TV / FLIGHTWATCH / FLIGHTRADAR Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

Professor Banik sier at det er flere grunner til den raske økningen i smitte.

- Man begynte å slappe av, og lettet på restriksjoner, sier han.

- Man tillot store samlinger. Det er valg i mange regioner i India nå, så da var det plutselig valgkampanjer, med flere hundre tusen mennesker som deltok på folkemøter, i tillegg til store religiøse samlinger, sier Banik.

I tillegg undersøkes det om den indiske virusvarianten er mer smittsom enn andre coronamutasjoner.

- I tillegg har man et underfinansiert helsesystem til vanlig. Selv uten pandemien er det en utfordring å få god behandling om man ikke kan betale for private helsetjenester, sier Banik.

India har også hatt utfordringer med å få vaksinert så mange som planlagt, blant annet fordi folk ble usikre på AstraZeneca-vaksinen og lokale varianter av coronavaksiner, forteller professoren.

- Revansj for kolonitida

Indias rikeste vet å vise fram pengene sine.

- Det er noen som syns det er vulgært og usmakelig hvordan de rikeste viser fram verdiene sine, for eksempel hvordan Asias rikeste mann, Mukesh Ambani, bygde det som omtales som verdens dyreste bolig i Mumbai, like i nærheten av slummene i byen, sier Banik. Ambani har også over 150 luksusbiler.

KREMERES: På en plass i Dehli kremeres coronaofre side om side. Foto: Jewel Samad / AFP / NTB
KREMERES: På en plass i Dehli kremeres coronaofre side om side. Foto: Jewel Samad / AFP / NTB Vis mer

- Men det er også de som ser opp til disse milliardærene, og som har en stolthet i at folk som Ambani har disse pengene, og for eksempel kjøper opp britiske selskaper. Det blir på en måte en revansj for kolonitida for noen, sier han. India var britisk koloni fram til 1947.

Banik sier at det ikke er noe nytt rike folk flykter til Storbritannia eller Dubai. Han forteller at rike kriminelle blant annet har flyktet for å unngå straffeforfølgelse.

- Det som er nytt er at man ikke flykter fra trusselen om å bli fengslet, men man flykter for å få det bedre og fra pandemien, sier han.

Snur fort

HADE BRA: Et privatfly fra VistaJet letter. Pressebilde: VistaJet
HADE BRA: Et privatfly fra VistaJet letter. Pressebilde: VistaJet Vis mer

- India står nå i en helt dramatisk situasjon, med utrolig raskt voksende smittetall, men bare for noen uker siden, så var det veldig, veldig fredelig. Det viser hvor fort dette kan endre seg, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

- Det er et veldig stort land, det bor nesten 1400 millioner mennesker der, så det er klart det er veldig krevende når man får en sånn smitteutvikling, sier han.

Han sier at mutasjonen som nå dominerer i India ser ut til å være mer smittsom enn mange andre coronavarianter.

Han tror blant annet at denne smittebølgen kan ha kommet av at man har senket tiltaksnivået i landet for tidlig.

- Det er ofte sånn at disse bølgene kommer fordi man lemper for mye på tiltak for tidlig, før man har kommet langt nok ned i smittenivå. Det er det som skjer i mange tilfeller, sier Nakstad.

Nakstad er ikke optimistisk for ukene som kommer.

- Vi får håpe de får kontroll på smittespredningen, men jeg må si at jeg frykter dette kan bli verre de neste ukene, sier Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer