Mikhail Fridman:

Flyktet fra Israel: - Seier for Putin

Oligarken Mikhail Fridman forlot Storbritannia og flyttet til Israel ei uke før Hamas angrep landet. Nå har han flyktet til Moskva.

FLYKTER: Mikhail Fridman flyktet fra sanksjoner i Storbritannia og dro til Israel for ei uke siden. Nå har han flyktet til Russland. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB
FLYKTER: Mikhail Fridman flyktet fra sanksjoner i Storbritannia og dro til Israel for ei uke siden. Nå har han flyktet til Russland. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den russisk-israelske milliardæren Mikhail Fridman er hardt sanksjonert av Storbritannia, der han har bodd i ti år, som følge av sine bånd til Putin.

For ei uke siden forlot han derfor Storbritannia for å bosette seg i Israel, forteller oligarken til Bloomberg.

Flyktet

Men han ble ikke lenge. Lørdag gikk Hamas til angrep på Israel på flere fronter, med tusener av raketter og hundrevis av krigere som infiltrerte israelsk territorium. Fridman er derfor tilbake i gamlelandet for første gang siden invasjonen av Ukraina i fjor.

- Nå har jeg flydd til Russland på grunn av den pågående situasjonen. Når alt roer seg, planlegger jeg å flytte til Israel og bo der permanent, sier Fridman til nyhetsbyrået.

Tallet på drepte etter Hamas' angrep på Israel lørdag har passert 900, melder israelsk TV, ifølge NTB.

Samtidig opplyser helsemyndighetene på Gazastripen at minst 560 palestinere er drept i israelske luftangrep siden lørdag.

- Umulig

Oligarken står bak Alfa Group, som eier Russlands største private bank. Han flyttet til London i 2013, etter at han og forretningspartnerne dro inn 14 milliarder dollar på salget av oljeselskapet TNK-BP, ifølge Bloomberg.

Etter krigsutbruddet i Ukraina i fjor har han blitt sanksjonert av USA, Storbritannia og EU.

- Det er umulig å bo i Storbritannia med disse sanksjonene, sier Fridman om årsaken til at han flytter til Israel.

- Stor seier for Putin

Fridman har vurdert å besøke Russland i flere måneder, men planene fikk fart på seg da Hamas gikk til angrep på Israel, ifølge Financial Times. Kilder med kjennskap til saken sier at Fridman ikke har orientert Kreml om Russland-besøket.

- For Putin er det en stor seier hvis Fridman er i Moskva. Dette var en stor tabbe av Vesten, å presse oss til å dra tilbake. Fridman vil prøve å bo i Israel, men det vil bli veldig vanskelig. Han har ingen penger, ingen leilighet, ingenting - han kan ikke engang åpne en bankkonto, sier en ikke navngitt kilde til FT.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer