Flyplassjef med riking-bønn

Heathrow-sjef John Holland-Kaye med klokkeklar beskjed til velstående personer og selskaper.

KREVER ENDRING: Luftfarten er under stort press for å bidra til å redusere karbonavtrykk. Sjefen for Storbritannias travleste flyplass, Heathrow, ber rikingene bla opp. Foto: Reuters / Henry Nicholls / NTB
KREVER ENDRING: Luftfarten er under stort press for å bidra til å redusere karbonavtrykk. Sjefen for Storbritannias travleste flyplass, Heathrow, ber rikingene bla opp. Foto: Reuters / Henry Nicholls / NTB Vis mer
Publisert

Grønn omstilling ligger som et tjukt bakteppe når eliten samles til Verdens økonomiske forum i Sveits denne uka.

Tirsdag kom sjefen for en av verdens største flyplasser, John Holland-Kaye, med en innstendig oppfordring til «de rike personene i dette rommet» under en panelsamtale i Davos.

I forlengelse av en diskusjon om hvordan luftfarten kan bidra til å redusere karbonavtrykket, uttalte flyplassjefen at velstående enkeltpersoner bør betale ekstra for å fly med bærekraftig flydrivstoff (SAF).

- Som enkeltpersoner og selskaper må vi betale prisen for bærekraftig flydrivstoff, slik at vi kan få ned kostnadene og samtidig sørge for at massemarkedet og utviklingsland slipper å betale for energiomstillingen, uttalte Holland-Kaye, ifølge CNN.

- Bør finansieres av velstående

Han mener det kritiske punktet for å lykkes, blir å fase inn bruken av bærekraftig drivstoff som kan erstatte fossilt drivstoff. Ideen om å redusere antall fly i lufta, skyter han fullstendig ned.

- Å reise er en fantastisk ting. Svaret er ikke å slutte med reising, det er å skifte ut energien vi bruker på flyet for å komme oss dit.

Omstillingen er imidlertid kostbar. Selv om en rekke flyselskaper tilbyr passasjerer å betale et ekstratillegg for såkalte grønne avgifter, opplever Heathrow-sjefen at de færreste bidrar på dette punktet.

- De velstående menneskene i dette rommet og velstående nasjoner bør derfor finansiere energiomstillingen i luftfarten, fortsatte han.

TAXFREE: Skatteutvalget ved utvalgsleder Ragnar Torvik la frem sin utredning for finansministeren mandag 19. desember. Video: Regjeringen Vis mer

Privatfly-refs

Uttalelsene fra Heathrow-sjefen kommer på et betimelig tidspunkt. Som Børsen tidligere har omtalt, har flere gjort et poeng av at elitekonferansen slutter opp om ambisiøse klimamål. På samme tid reiser mange av verdens rikeste og mektigste personer til og fra med privatfly.

I en kartlegging som er utført av analytiker og rådgivningsfirmaet CE Delft, kommer det fram at det ble utført 1040 operasjoner med privatfly i forbindelse med det forrige WEF, som ble arrangert i mai i fjor.

Nærmere bestemt førte flytrafikken under fjorårets konferanse til et merutslipp på 9700 tonn CO₂.

- Europa opplever den varmeste januarmåneden noensinne. Samtidig strømmer de rike og mektige til Davos i ultraforurensende, sosialt urettferdige privatfly for å diskutere klima og ulikhet bak lukkede dører, uttalte nylig kampanjeleder Klara Maria Schenk i Greenpeace i forbindelse med en rapport.

Færre reisende

Flybransjen er med andre ord under hardt press for å bidra til redusert karbonavtrykk. Det kommer på toppen av utfordringene som fortsatt står i kø etter coronapandemien.

Foruten galopperende drivstoffpriser, er det færre flypassasjerer å spore nå enn før pandemien. I januar rapporterte Statistisk sentralbyrå (SSB) at antall passasjerer ved norske flyplasser endte på 3,7 millioner i desember.

Tallet gir en oppgang på 38 prosent sammenliknet med desembertallene i 2021, men er fortsatt 11 prosent lavere enn desember 2019, altså før pandemien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer