Flyplassjef vil ha immunitets-pass

For å redde luftfarts- og turistnæringen fra corona-krisen omfavner Heathrow-sjefen en idé som fagfolk har slaktet.

HEATHROW, LONDON, 4. MAI: For en sjelden gangs skyld tar et fly av fra Heathrow under corona-krisen. Nå leter flyplassjefen etter muligheter for å få flytrafikken tilbake til gamle høyder. Foto: Nick Harvey / Shutterstock / NTB Scanpix
HEATHROW, LONDON, 4. MAI: For en sjelden gangs skyld tar et fly av fra Heathrow under corona-krisen. Nå leter flyplassjefen etter muligheter for å få flytrafikken tilbake til gamle høyder. Foto: Nick Harvey / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Med mellom 5000 og 6000 reisende per dag - tre prosent av antallet før corona-krisen - leter Heathrows flyplassjef John Holland-Kaye med lys og lykte etter en redning for luftfarten og turistindustrien.

Nå henter han fram en omstridt idé.

Ifølge Sky News mener flyplassjefen at «immunitetspass» kan utstedes til folk som allerede har vært smittet av coronaviruset, slik at disse fritt kan reise mellom lavrisiko-land.

- Må koordineres

Holland-Kaye tar likevel et forbehold: Slike pass må være godkjent i de landene passasjerene skal reise til.

- Det er ingen vits i at Storbritannia har et helsepass hvis andre land har et helt annet system, forklarer han overfor TV-kanalen.

VIL ÅPNE OPP: Heathrows flyplassjef John Holland-Kaye Chief tar til orde for å åpne for flytrafikk mellom lavrisiko-land for folk med såkalte immunitetspass. Foto: Geoff Moore/Shutterstock/NTB Scanpix
VIL ÅPNE OPP: Heathrows flyplassjef John Holland-Kaye Chief tar til orde for å åpne for flytrafikk mellom lavrisiko-land for folk med såkalte immunitetspass. Foto: Geoff Moore/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

I intervjuet snakker flyplassjefen om mulige tiltak for å få luftfarten og turistindustrien ut av en tilsynelatende håpløs situasjon.

Et av dem er en temperatur-screening av passasjerer, som skal prøves ut fra neste uke. Slik skal personer med feber kunne plukkes ut, for å identifisere corona-syke.

Han vil også åpne trafikken mellom «lavrisiko-land» - selv om det er uvisst om Storbritannia kan regnes som det, med over 33000 corona-døde.

FAGFORENINGEN USO: - Spanske kabinansatte og piloter har blitt bedt om å returnere uniformen. Video: Unión Sindical Obrera Vis mer

WHO-advarsel

Blant helseeksperter er det utbredt skepsis til forslaget om immunitetspass.

Den 24. april skrev Verdens helseorganisasjon (WHO) at det ikke finnes nok beviser for en effektiv immunitet mot coronaviruset til å garantere at et «immunitetspass» er pålitelig.

«Folk som regner med at de er immune mot en infeksjon nummer to fordi de har tatt en positiv test kan komme til å ignorere offentlige helseråd. Bruken av slike sertifikater kan derfor komme til å øke risikoen for fortsatt smitte», skrev WHO.

Professor-advarsel

Professor Alexandra L. Phelan ved Georgetown-universitetet i Washington uttalte seg minst like tydelig den 4. mai, i det velrenommerte britiske medisinske tidsskriftet The Lancet.

«Immunitetspass ville føre til en kunstig restriksjon på hvem som kan og ikke kan delta i sosiale, sivile og økonomiske aktiviteter, og vil kunne skape et pervertert incentiv som kan få individer til å oppsøke smitte, særlig folk som ikke har råd til å stå utenfor arbeidsmarkedet», skrev Phelan.

Også hun la vekt på mangelfulle tester, og usikkerhet om hvorvidt det oppstår sterk nok immunitet til å beskytte mot en reinfeksjon av corona.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer