Flyr høyt fra start

Kraftig rentekutt, krisepakke for flybransjen og asiatisk oppgang i natt. Oslo Børs åpner opp rett etter start.

SLITER: Coronaviruset presser aksjeverdien på Oslo Børs nedover, men ikke alle dager er røde. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
SLITER: Coronaviruset presser aksjeverdien på Oslo Børs nedover, men ikke alle dager er røde. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hovedindeksen på Oslo Børs peker opp over 5 prosent rett etter åpning fredag.

Etter ti minutter er hovedindeksen opp 4,6 prosent, etter at den lå i pluss 5,45 fem minutter tidligere. Også torsdag endte børsen med en oppgang.

I morgenanalysen fra Nordnet skriver analytiker Roger Berntsen at han ventet en oppgang på 4 prosent ved åpning. Den spådommen kom før Norges Banks rentekutt på 0,75 prosent til 0,25 prosent fredag morgen.

Børslokomotiver som Equinor, Telenor, DNB og Yara peker alle opp fredag morgen.

Ved stenging torsdag endte hovedindeksen opp 4,63 prosent.

Dramatisk kronefall

Utviklingen nå skjer etter det dramatiske kronefallet det siste to døgnene. Norges Bank har varslet i går at de vurderer å gripe inn ved å kjøpe norske kroner. Fredag morgen fulgte Norges Bank opp med en ny overraskelse: Renta kuttes til rekordlave 0,25 prosent.

Det ble besluttet under et ekstraordinært rentemøte i går. Dette er det andre rentekuttet fra sentralbanken på ei uke.

Byks i asia

Også børser i andre deler av verden opplevde har opplevd forsiktige oppturer etter krisedager:

Etter alle krisepakkene for å møte økonomiske følger av koronavirusutbruddet, bykset børsen i Hongkong mer enn 2,8 prosent opp fredag, ifølge NTB.

Hang Seng-indeksen var opp 2,81 prosent til 21.318,82 poeng, mens Shanghai-indeksen i Kina var svakere opp, med 0,47 prosent til 2.714,77 poeng. Shenzhen-indeksen i Kina åpnet kun marginalt opp 0,17 prosent til 1.685,72 poeng.

Tokyo-børsen er fredag stengt på grunn av helligdag i Japan.

New York-børsene endte også torsdagen med forsiktig oppgang i går, etter en langt mindre kaotisk børsdag enn amerikanerne har blitt vant med de siste dagene.

Industriindeksen Dow Jones gikk opp 1 prosent, den brede S&P 500-indeksen steg 0,5 prosent, mens teknologiindeksen Nasdaq steg 2,3 prosent.

De omfattende krisetiltakene som er satt i verk av regjeringer og sentralbanker verden rundt regnes som årsaken til oppgangen.

Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer