Finnair:

Flyselskap skal veie passasjerer

Finlands største flyselskap ber passasjerer om å veie seg før avgang.

TAR GREP: Flyselskapet Finnair satte i gang med en storstilt undersøkelse denne uka, og varsler at de trenger frivillige framover. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP
TAR GREP: Flyselskapet Finnair satte i gang med en storstilt undersøkelse denne uka, og varsler at de trenger frivillige framover. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP Vis mer
Publisert

Denne uka varsler flykjempen Finnair at de framover vil be passasjerer om å stille seg på vekta før de går om bord.

Dette skjer i forbindelse med en storstilt undersøkelse, der selskapet ønsker å kartlegge totaltyngden på flyet, som igjen skal sørge for en tryggere flytur.

- Finnair vil samle inn data ved å veie frivillige passasjerer og deres håndbagasje ved gaten, heter det i en uttalelse, gjengitt av New York Post og The Guardian.

- For å sikre

Selskapet understreker at veiingen er frivillig og at undersøkelsen er helt anonym. Ved siden av å etablere totalvekt, er målet at funnene bedre skal bidra til beslutninger rundt fordeling av vekt, reduksjon i drivstofforbruk og økning av flysikkerheten.

- Vi bruker dataen for gjennomsnittsberegninger som kreves for sikre flyreiser, og dataen vi samler inn vil ikke på noen måte knytte seg til kundenes personlige data, sier Satu Munnukka, leder for Finnairs bakkeoperasjoner.

- Betydelig overvekt

Startskuddet for undersøkelsen gikk mandag denne uka på Helsingfors-Vanda lufthavn. Hittil har hele 500 passasjerer bidratt, og undersøkelsen vil vare fram til mai.

Finnair er ikke det første flyselskapet som har tatt et slikt initiativ. Flere peker blant annet på endrede spisemønstre de siste tiåra, som fører til tyngre passasjerer.

- Tre hundre mennesker som veier mer enn gjennomsnittet kan gi fly betydelig overvekt. Alle våre beregninger - rullebanelengde, stigning, landingsdistanser, høydeevne - er faktorer som er avhengige av vekt, sier Shem Malmquist, en instruktør ved Florida Techs College of Aeronautics, til CNBC.