Flyselskapene gis klarsignal til å samarbeide

SAS og Norwegian nå kan samarbeide om rutetilbudet.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen gir transportbransjen midlertidig unntak fra konkurranselovens forbud mot å samarbeide, som følge av coronaepidemien.

Vanligvis er det klare begrensninger for når konkurrenter kan samarbeide, men det innføres nå et unntak.

- Nå gjør vi det som trengs for å sikre at befolkningen får tilgang til de nødvendige varer og tjenestene de trenger. Transportbransjen er blant dem som leverer samfunnskritiske tjenester, og de får derfor unntak fra konkurranseloven de neste tre månedene. Det gjør vi for å sikre transporten i lufta, på land og til sjøs på en mest mulig forsvarlig måte under epidemien, sier næringsminister Iselin Nybø i en pressemelding.

- Til vanlig kan ikke SAS og Norwegian samarbeide om hvem som skal fly hvor, men i denne veldig spesielle situasjonen er det behov for å se bort ifra det for å sikre at vi får varer og personer dit de skal, fortsetter Nybø.

Onsdag ettermiddag ber samtidig flybransjen om seks til åtte milliarder kroner i statlig garanti for å kunne overleve krisen, ifølge NRK.

Redningspakke

I går lovet svenske og danske myndigheter å stille opp med en samlet statsgaranti på tre milliarder svenske kroner til Norwegians hovedkonkurrent SAS.

Bare et par timer etter var Norwegian-sjef Jacob Schram ute og etterlyste samme ordning fra norske myndigheter.

- Norwegian er et norsk selskap som trenger tilsvarende hjelp fra norske myndigheter for å kunne trygge norske arbeidsplasser, infrastruktur og verdiskaping. Vi er glade for at regjering og Storting har sagt de vil gjøre alt som er nødvendig for å redde norske selskaper og norske arbeidsplasser gjennom denne krisen og vi håper nå at det raskt kommer tilsvarende tiltak for Norwegian i form av en kredittfasilitet, sa Norwegians konsernsjef Jacob Schram i går kveld.

Selskapet var blant aktørene som stilte på hastemøte om luftfarten på Statsministerens kontor onsdag ettermiddag.

Børsen kommer tilbake med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer