Flystreik:

Flyteknikernes streik: - Veldig umusikalsk

Flyekspert Frode Steen tror oddsen for at en løsning nærmer seg er mye høyere torsdag.

SKAPER KAOS: Flyteknikernes streik kommer på toppen av en allerede kaotisk flybransje. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
SKAPER KAOS: Flyteknikernes streik kommer på toppen av en allerede kaotisk flybransje. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Mens en firedel av flyteknikerne nå er i streik, pågår det forhandling hos Riksmekleren mellom arbeidsgiverorganisasjonen NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO).

Konflikten har vært svært betent, og partene har lagt lite mellom når de har uttalt seg til pressen. Stridens kjerne er et stort lønnskrav for flyteknikerne, som NHO ikke vil gå med på. Avstanden som har vært kommunisert er 60 kroner ekstra i timen versus fire kroner.

Med andre ord flere mil i luftlinje.

Mens NFO varslet ytterligere 39 i streik fra lørdag, trakk NHO fram «kampvåpenet». Lockout fra søndag, om ikke det kommer en løsning. Da blir alle flyteknikerne som ikke er i streik, tatt ut av jobb.

- Langpining

Det inkluderer 20 teknikere fra luftambulansetjenesten Babcock, og med det er argumentet «fare for liv og helse» på forhandlingsbordet. Helsetilsynet skal torsdag legge fram rapport for å fastslå det.

Om konklusjonen er ja, kan regjeringen tvinge fram tvungen lønnsnemnd, noe som vil si at en uavhengig gruppe fastslår utfallet.

- Jeg tror at nå som arbeidsgiver har satt lockout så sier de samtidig at lønnsnemnd kommer mye nærmere. Når ingen kan gå på jobb, betyr det også at ambulansefly fort må settes på bakken, og da går det ikke mange dagene før det blir lønnsnemnd, sier økonomiprofessor og flyekspert ved Norges Handelshøyskole, Frode Steen, til Børsen.

FLYEKSPERT: Frode Steen er professor ved Norges Handelshøyskole, og har i tiår vært en ekspertstemme i flybransjen. Foto: NHH
FLYEKSPERT: Frode Steen er professor ved Norges Handelshøyskole, og har i tiår vært en ekspertstemme i flybransjen. Foto: NHH Vis mer

Resultatet vil han likevel ikke forskuttere, men tror begge parter har fått ny motivasjon til å finne en løsning.

- Skal man heller bli enige her, eller forvente fire dager mer med streik som kan resultere i tvungen lønnsnemnd, hvor ingen kan forutsi resultatet. Da får man enda flere oppgitte kunder. Å ta ut enda flere i streik er bare langpining, på ett tidspunkt må myndighetene si stopp, sier han.

KANSELLERT: Flere fly har blitt kansellert etter flystreiken. Slik har situasjonen vært på Gardermoen. Video: Dagbladet TV Vis mer

Langer ut mot flyteknikerne

Han mener at NHOs grep om å sende flyteknikerne i lockout gjør at myndighetene kan ta grep tidligere, og at man får en tidligere avslutning på en hittil dramatisk streik.

- Det er veldig umusikalsk å gjøre det flyteknikerne nå gjør i den situasjonen flyselskapene er i. De har stått i en ganske spesiell og tøff situasjon lenge, og nå skal endelig nordmenn få reise på utenlandsferie. Det å streike nå gir de sannsynligvis forhandlingsmakt, men det gjør det ikke mer musikalsk av den grunn.

- Flyteknikerne har fått mye pes for streiken, hvor viktig er det med tillit til dem fra folket?

- Det er jo ikke dem som møter publikum. Men det er klart at det har en kostnad å bli superupopulær hos alle, sier han.

Børsen har vært i kontakt med Helsedepartementet, som ikke vil svare på om de har fått utlevert rapporten fra Helsetilsynet, og henviser dit. Helsetilsynet har foreløpig ikke besvart Børsens spørsmål om rapporten er levert. Den er unntatt offentlighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer