Flystreik:

Flyteknikernes streik: - Veldig umusikalsk

Flyekspert Frode Steen tror oddsen for at en løsning nærmer seg er mye høyere torsdag.

SKAPER KAOS: Flyteknikernes streik kommer på toppen av en allerede kaotisk flybransje. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
SKAPER KAOS: Flyteknikernes streik kommer på toppen av en allerede kaotisk flybransje. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Mens en firedel av flyteknikerne nå er i streik, pågår det forhandling hos Riksmekleren mellom arbeidsgiverorganisasjonen NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO).

Konflikten har vært svært betent, og partene har lagt lite mellom når de har uttalt seg til pressen. Stridens kjerne er et stort lønnskrav for flyteknikerne, som NHO ikke vil gå med på. Avstanden som har vært kommunisert er 60 kroner ekstra i timen versus fire kroner.

Med andre ord flere mil i luftlinje.

Mens NFO varslet ytterligere 39 i streik fra lørdag, trakk NHO fram «kampvåpenet». Lockout fra søndag, om ikke det kommer en løsning. Da blir alle flyteknikerne som ikke er i streik, tatt ut av jobb.

- Langpining

Det inkluderer 20 teknikere fra luftambulansetjenesten Babcock, og med det er argumentet «fare for liv og helse» på forhandlingsbordet. Helsetilsynet skal torsdag legge fram rapport for å fastslå det.

Om konklusjonen er ja, kan regjeringen tvinge fram tvungen lønnsnemnd, noe som vil si at en uavhengig gruppe fastslår utfallet.

- Jeg tror at nå som arbeidsgiver har satt lockout så sier de samtidig at lønnsnemnd kommer mye nærmere. Når ingen kan gå på jobb, betyr det også at ambulansefly fort må settes på bakken, og da går det ikke mange dagene før det blir lønnsnemnd, sier økonomiprofessor og flyekspert ved Norges Handelshøyskole, Frode Steen, til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer