Flyteknikerstreik: - Dramatiske følger

Meklingen mellom flyteknikerne og NHO førte ikke fram. Dermed blir det flystreik fra lørdag morgen.

KAN BLI KAOS: Med en streik blant flyteknikerne kan en rekke avganger bli innstilt. Særlig dersom en pilotstreik i SAS kommer i tillegg. Arkivfoto: Henrik Skolt / NTB
KAN BLI KAOS: Med en streik blant flyteknikerne kan en rekke avganger bli innstilt. Særlig dersom en pilotstreik i SAS kommer i tillegg. Arkivfoto: Henrik Skolt / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) meklet flere timer på overtid etter at fristen gikk ut ved midnatt fredag.

Klokka 03.50 lørdag morgen opplyser Riksmekleren at meklingen er avsluttet.

- Mekleren konstaterte at partene sto så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter, skriver de på sine nettsider.

Dermed blir det flystreik fra lørdag morgen - bare kort tid før fellesferien begynner.

Både Norwegian, SAS og Widerøe blir rammet av streik, og flere avganger vil bli kansellert. I første omgang går 31 flyteknikere ut i streik fra lørdag morgen. Men allerede mandag blir 75 nye flyteknikere ut i streik. Det utgjør rundt en firedel av flyteknikerne organisert i NFO.

- Unødvendig

Det generelle tillegget i frontfaget var 4 kroner timen, mens flyteknikernes krav var på et 60 kroner timen. Det tilsvarer mellom 17 og 18 prosent lønnsvekst, ifølge administrerende direktør i NHO Luftfart, Torbjørn Lothe.

- Det er urealistisk i en så presset bransje som vår, og det ble derfor dessverre meklingsbrudd, sier Lothe til Børsen.

Han fortsetter:

- Det er selvsagt veldig beklagelig. Spesielt siden det vil gå utover en uskyldig tredjepart - de reisende - som nå kommer til å oppleve ureggelmessigeter. Det er helt unødvendig og burde vært løst på forhandlingsbordet.

Leder for arbeidstagerorganisasjonen Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO), Jan Skogseth, mener imidlertid at NHOs tilbud er uakseptabelt.

- NHO Luftfart driver fagforeningsknusing. Vi står i en kritisk situasjon med flyteknisk kompetanse i Norge. Vi er underbemannet, i løpet av de neste fem åra vil 1/4 av våre medlemmer kunne gå av med pensjon, vi sliter med rekruttering og det lekker folk til andre yrkesgrupper. Vi er i en situasjon hvor det er uakseptabelt med ett lønnstillegg som frontfagene. Flyteknikeryrket må ha en nivåheving av lønn - nå, sier han til Børsen.

- Dramatiske følger

NFOs medlemmer er helt essensielle for at flytrafikken i Norge skal kunne avvikles: et fly får ikke ta av uten at en sertifisert flytekniker har signert det ut.

- Så fort man trapper opp som varslet og 1/4 av medlemmene er tatt ut, vil det merkes fort. En streik vil også forplante seg til flymekanikerne, siden disse er under oppsyn av teknikerne. Masse mekanikere kan ikke utføre den samme mengden arbeid, sa TU-leder Robert Brevik til Børsen fredag kveld.

STREIKEFARE: Det kan gå mot streik i SAS fra 29. juni. Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair kaller det en dårlig situasjon for alle involverte. Vis mer

Ledelsen i Teknisk utvalg (TU) i NFO tror derfor streiken raskt vil få dramatiske følger for avviklingen av flyavganger i Norge.

- Kanskje noe vedlikehold kan skyves på. Men så kommer akutt vedlikehold i tillegg til planlagt vedlikehold. Mange fly vil stå allerede første dag: halvparten av flyene trenger vedlikehold samme dag, sa Martin Reneflot Larsen, varamedlem i TU, til Børsen fredag kveld.

Kommunikasjonsrådgiver i Avinor, Ylva Celius Trulsen, har foreløpig ingen opplysninger om hvor mange flyavganger som rammes av streik.

- Men dersom det blir endringer i oppsatt rutetid, i form av forsinkelser og kanselleringer, er det viktig at alle reisende forholder seg til informasjonen fra de aktuelle flyselskapene, sier hun til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer