Skyhøye gasspriser i Danmark:

- Flytter i telt

Zenia Kornum har ikke lenger råd til å betale avgift for varme på grunn av de høye gassprisene. Nå flytter hun og datteren hennes på 13 år i telt.

IKKE RÅD: Zenia Kornum er førtidspensjonist og har ikke lenger råd til å betale regningene sine etter at gassprisene har hatt en voldsom økning. Nå flytter hun i telt. Foto: Privat
IKKE RÅD: Zenia Kornum er førtidspensjonist og har ikke lenger råd til å betale regningene sine etter at gassprisene har hatt en voldsom økning. Nå flytter hun i telt. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

Det sier Zenia Kornum fortvilet til Dagbladet.

I disse dagene gjør hun seg klar til å flytte til en campingplass for å bo i telt med datteren sin på 13 år.

Turen er ikke ment som en ferie, men derimot en desperat handling fordi de høye prisene på gass nå gjør at Kornum ikke har råd til å bo i huset hun har leid de siste sju åra.

- Selv før prisstigningen hadde jeg ikke mye å rutte med. Jeg er førtidspensjonist som følge av en alvorlig trafikkulykke for 16 år siden, sier hun til Dagbladet.

Det var danske TV 2 Øst som først omtalte saken.

- Flytter til campingplass

I en rekke kommuner i Danmark brukes ofte gass som energi til varme.

De siste to åra har prisen på gass tidoblet seg, og krigen i Ukraina har gjort prisene enda stivere. Det har ført til at flere kommuner nå merker på konsekvensene av prisstigningene.

Ifølge en ny beregning, gjennomført av Finans Danmark, kan hver 20. familie miste overskuddet de har til overs etter betalte utgifter.

Før prisstigningene på gass betalte Kornum omtrent 2500 danske kroner hver tredje måned. Nå er regningen vokst til 6500 kroner i kvartalet.

Nå ser hun ingen annen utvei enn å nå si opp leiemålet.

- Fra 1. august må vi finne en campingplass vi kan bo på. Vi må bare håpe på at det skjer noe innen det blir for kaldt. Ellers må vi bo i bilen min, sier Kornum.

Datteren hennes på 13 år er psykisk syk og trenger derfor stabilitet, forklarer hun.

- Jeg blir derfor nødt til å være den sterke for oss begge, sier Kornum.

Kontaktet kommunen

Til Dagbladet opplyser hun at hun har søkt om støtte i kommunen, slik at hun kan betale regningene.

Da hun tok kontakt med kommunen fikk hun vite at behandlingstida for søknader er fire uker, og kommunen foreslo at familien på to kunne flytte til en campingplass i mellomtida.

Hun opplyser likevel at hun ikke har fått noe avslag på søknaden om enkelttilskudd fra kommunen.

Kornum mener det er «hårreisende» at datteren hennes kanskje ikke har et hjem til skolestart i midten av August.

- Vi har familie på helt nord på Sjælland, men det er et stykke unna oss. Jeg har selvfølgelig vurdert å dra til familien min, men jeg mener at vi ikke skal behøve å flytte ut av kommunen når datteren min tross alt går på skole her og har behov for trygghet, sier hun.

- Kan ikke hjelpe alle

Sandra Oemig, leder av Borgerservice i Sorø kommune, sier til Dagbladet at de «ikke kan hjelpe alle sammen».

Oemig opplyser at hun ikke kan gå inn i detaljer om enkeltsaker, men at hun kan svare overordnet om situasjonen.

På spørsmål om hvorfor kommunen har foreslått for Kornum at hun og datteren kunne flytte til en campingplass, sier Oemig:

- Det handler om måten det er blitt presentert. Hun har kanskje blitt møtt av en saksbehandler som har foreslått at man kan bo på hotell eller dra til en campingplass i mellomtida, men det er helt sikkert ikke ment som noe negativt. Vi prøver å veilede borgerne så godt vi kan, sier hun til Dagbladet.

Dersom man søker om enkelttilskudd som følge av de høye gassprisene, så plikter borgerne seg til å levere inn forskjellig dokumentasjon før de behandler søknaden på fire uker, opplyser hun.

- Gassprisene er høye, men folk kan søke om støtte. Det er de som er verdige som mottar støtte, så det blir også et problem for folk som har middels- og høy lønn. Det er en utfordring for flere, ikke bare for folk som er på førtidspensjon, sier Oemig.

Videre opplyser hun at kommunen kan bistå med sosiale boliger dersom det har skjedd uforutsette kritiske ting. Oemig forklarer at det ikke er et krav at man har dårligere økonomi enn gjennomsnittet for å få tildelt en nødsbolig.

Dyrere varmeregninger

Som følge av krigen i Ukraina har gassprisene skutt i været, og Kornum er langt fra den eneste i Danmark som vil få det trangt økonomisk i vinter, bare for å dekke de faste utgiftene.

Ifølge Energiselskapet Andel lå gassprisen i juni på 12,03 danske kroner per kubikkmeter. Sammenliknet med juni i 2020 var prisen 1,18 kroner per kubikkmeter, ifølge TV 2 Øst.

JUNKIES: Gassekspert Karen Sund sier Tyskland nesten har blitt litt «junkies» på russisk gass. 27. april 2022. Reporter: Edward Stendlund. Vis mer

På Sjælland er det nå omtrent 47.000 husstander som får varme fra gass. Derfor er det en større risiko for at de husstandene kommer til å få en enda dyrere varmeregning.

Torsdag kom nyheten om at gassledningen Nord Stream 1, mellom Russland og Europa, er åpen for drift igjen. De opplyste imidlertid at det ikke er varslet større leveranser enn cirka 30 prosent av rørledningens kapasitet.

I Sorø Kommune har man en ambisjon om å bli uavhengig av utenlandsk gass. Det vil de gjøre ved å koble flere boliger til fjernvarme, opplyser Bo Christensen (Det Konservative Folkeparti), ministeren for Natur, Teknikk og Planutvalget i kommunen, til TV 2 Øst.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer