Et av Drammens vinmonopol, som ligger på Strømsø-siden av elva, har ønsket å flytte i et tiår. I slutten av mars ble det kjent at polet hadde sikret seg nye lokaler, men at det gjenstår godkjenning av politikerne.
Årsaken til at Vinmonopolet ønsker å flytte er blant annet at gårdeieren ønsker å rive bygget, og sette opp en nytt. Polet har derfor ikke tilbud om ny kontrakt der det er nå, skrev Drammens Tidende forrige måned.
Vinmonopolet har imidlertid fått tilbud om å flytte inn i et lokale 600 meter unna, men dette må godkjennes av kommunen. Avisa har blant annet omtalt én spesiell detalj i søknaden - som nå vekker harme i byen.

Vil stoppe drømmelån: - Uakseptabelt
«Oppleves krenkende»
Vinmonopolet lister nemlig opp flere grunner til å flytte, blant annet denne:
«I nærområdet er det også enkelte personer som gir butikken uønskede og utfordrende hendelser og situasjoner som oppleves krevende både for andre kunder og særlig for våre ansatte».
- Det er ikke til å komme unna at Strømsø i perioder har et litt belastet miljø, sier Tom Lie, sjef for polet på Strømsø, til Drammens Tidende.
Han sier også at noen av kundene, spesielt godt voksne, sier de får dårlig samvittighet av å gå forbi dem som sitter utenfor, og at det er «litt ekkelt».
Det har blant annet fått Kirkens Bymisjon til å rase.
- Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Dette er noe av det tåpeligste jeg har hørt, sier Richard Søderholm, avdelingsleder for gatenære tiltak i byen, til DT.
- Hvis Drammens befolkning synes det er så vanskelig å gå på polet, må man stikke fingeren i jorda, rett og slett.
Han har ingen tro på Vinmonopolet slipper de såkalte «enkelte personer» ved å flytte noen hundre meter unna.

- Kan bli svært alvorlig
Avviser konflikt: - Godt forhold
Til Børsen sier butikksjef Lie at han har fått beskjed om å ikke utbrodere saken, men utbroderer likevel:
- Det er et faktum at mange kunder kommenterer overfor oss at det oppleves ubehagelig å bli spurt om penger på vei inn til butikken, der de skal bruke penger på seg selv til noe som kan sies å være unødvendig, bekrefter han.
- Dette er jo blitt kritisert som nedsettende uttalelser?
- Det er absolutt ikke ment slik. De som står utenfor her er ikke uønsket av oss. De har ikke gjort noe galt. Vi har tvert om et særdeles godt forhold til de som står der, sier Lie.
- På hvilken måte?
- Noen av dem er jo i en situasjon der de kan være i særdeles dårlig form. Da hjelper vi dem. For eksempel ved å gi dem det de trenger å drikke, sier Lie.
Det blir noen sekunders pause, før polsjefen innser hva han nettopp har sagt.
- Ja, vann altså. Ikke noe annet, hehe. Men vi tar litt vare på dem.
Nekter for å mene tiggere
Drammens Tidende har også snakket med en av tiggerne som ofte står utenfor. Han sier at å tigge utenfor er noe han «hater som pesten», og at han ofte blir hånet og sett ned på.

Avviser boikott
Likevel uttrykker han forståelse for at polets kunder føler ubehag på vei unn og ut, da han selv mener flere tiggere er pågående og frekke.
Pressekontakt i Vinmonopolet, Jens Nordahl, nekter imidlertid overfor Børsen at det er snakk om tiggere i søknaden til Drammen kommune.
- Det har vært uønskede hendelser i butikken som enkelte kunder og ansatte har opplevd som krevende, uten at jeg kjenner detaljene. Vi har aldri snakket om tiggere, men Drammens Tidende kan nok ha misforstått og tillagt oss holdninger vi ikke har, og utsagn vi ikke har sagt.
- I avisa er ordet «tiggere» brukt flere ganger, blant annet i sammenheng med intervjuet av butikksjefen. Men det er altså ikke disse som er ment i søknaden?
- Vi har ikke opplevd å ha hatt en negativ utfordring i Drammen knyttet til de personene avisa omtaler som tiggere.
Nordahl understreker at utgangspunktet for søknaden er at bygget Vinmonopolet har tilholdet til i i dag skal rives, og at det er utfordrende å finne passende lokaler i store byer som Drammen.
- Det er viktig for oss å gjøre det vi kan for å sikre stabil drift av en butikk i Drammen sentrum, sør for elva. Vi trenger 800 kvadratmeter, og det er nesten ikke å oppdrive. Vi er så heldig å ha fått tilbudt lokale 600 meter unna, så vi ønsker å flytte dit.

Kaos på polet: Fikk ikke betalt
- Hvorfor valgte dere å ta med punktet om «enkelte personer» i søknaden?
- Ganske enkelt fordi det er sant. Det er en reell utfordring.
DT slår tilbake: - Flisespikkeri
Nyhetsredaktør i DT, Janne Sundelius Braathen, sier at Børsen at selv om ordet «tiggere» ikke står eksplisitt i søknaden, så er det åpenbart at det er denne gruppen som omtales.
- Det er flisespikkeri å diskutere om det er «enkelte personer» eller tiggere. Alle i Drammen forstår hvem dette er. Vi har også snakket med en av tiggerne utenfor. Det er et faktum at det er dem som står utafor der, det vet alle som handler på polet på Strømsø, sier hun, og legger til:
- Om ikke det er tiggerne det er snakk om, er jeg nysgjerrig på hvem som menes. Det er neppe barn som leker på Torgeir Vraas plass eller gamle damer med rullator. Jeg skjønner at de ikke har brukt ordet «tiggere» i søknaden, men det er dem de snakker om.

Braathen forklarer at debatten om polets nye beliggenhet har rast i ukevis, men at den etter DT omtalte søknaden har tiltatt.
- Det er en viktig debatt for oss i utgangspunktet, men nå vekker den mye mer følelser. Saken skal opp i formannskapet i mai, så siste ord er ikke sagt, sier hun.
Polsjef Lie mener at saken har blitt blåst opp, men minner om at de er flere sider av en sak, og at det ikke kun har vært negativitet.
- De som står utenfor her har jo hatt et kjempeoppsving! De har aldri fått inn så mye penger som nå etter all omtalen, forteller Lie.