Flyttet til Sveits:

- Flyttet på grunn av skatten

Eiendomsmilliardær Kjartan Aas har ikke angret et sekund på emigreringen til skatteparadiset.

DROPPER SKATT FOR ANDERMATT: Kjartan Aas legger ikke skjul på at formuesskatten ble hans billett til Sveits. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DROPPER SKATT FOR ANDERMATT: Kjartan Aas legger ikke skjul på at formuesskatten ble hans billett til Sveits. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

ANDERMATT/SVEITS (Børsen): Mandag ble det kjent at nok en norsk milliardær har meldt flytting til Sveits - et drøyt halvt år etter at skikonge Bjørn Dæhlie fikk ramsalt kritikk for samme øvelse.

Og det er ikke hvilken som helst nordmann som tar med seg pengene sine ut av hjemlandet - ingen ringere enn Norges åttende rikeste, Kjell Inge Røkke.

Tirsdag ble det også kjent at en annen milliardær hadde satt seg på sveitsertoget, investor Tord Ueland Kolstad.

Flyttet fra formueskatt

Eiendomsmilliardær Kjartan Aas har allerede betalt restaurantregningene i franc et helt år. Ifølge Kapital er han god for 1,7 milliarder kroner, etter å ha bygget opp eiendomsselskapet Opulens stein for stein siden 1989.

Han har aldri lagt skjul på at han flyttet vekk fra formuesskatten.

- Jeg er jævlig glad for formuesskatten, for ellers hadde jeg ikke fått ræva i gir, sier 61-åringen når han tar imot Børsen i sin splitter nye leilighet i Andermatt, en liten landsby 1400 meter over havet.

Kåken er sparsommelig innredet i lune bruntoner, og sto innflytningsklar med bestikk allerede i skuffen.

- Jeg pakket bare ned garderoben og dro, sier Aas fornøyd.

BITCOIN: Ordføreren i Lugano, Sveits, sier han ser fram til å snakke med Kjell Inge Røkke om Bitcoin og kryptovaluta. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Anniken Aaronsen. Vis mer

I leiligheten har han bodd knappe tre måneder. Før det på hotell og i en leilighet ettersom byggeprosjektet ble utsatt. Her har han «slå pusten ut av deg»-utsikt til utallige sykkel- og skiturer rett utenfor døra.

Han svarer på mail og telefoner rundt et kvarter om dagen, ellers lever han pensjonistlivet. Med andre ord har han ikke angret på at han tok det drastiske valget å flytte fra hjemlandet.

Røkke-treff: - Usikker

Da nyheten om at Røkke skulle flytte til «Sveits' Monte Carlo» kom, sendte Aas en Snap til kompisene fra 2400 meter over havet, om at han jo fikk invitere milliardæren på sykkeltur. Det kommer neppe til å skje med det første.

- Jeg tenkte på det - hvis jeg hadde møtt ham på gata, om jeg hadde turt å si hei og stoppet ham. Jeg er litt usikker, jeg er jo en beskjeden type, jeg tør ikke å si noe om det er mer enn ti stykker rundt bordet, sier milliardæren lattermildt.

SKISTED: Andermatt er omkranset av høye fjell og heisekraner. Her bygges det i stor fart. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKISTED: Andermatt er omkranset av høye fjell og heisekraner. Her bygges det i stor fart. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Rundt det store spisebordet i den avsidesliggende fjellandsbyen sitter det imidlertid kun tre stykker denne tirsdagskvelden, og Aas er mer enn snakkesalig over et stykke Napoleonskake og Cola Zero.

- Det er en gave til Sveits når Kjell Inge Røkke skal betale 70-80 millioner i kantonen nede i Lugano. Han kommer ikke til å være en belastning for noen, bare sender masse penger inn i kassa der, flirer han.

- Sånn har jeg følt det her også. De har vært kjempehappy med at jeg flytter hit.

Ikke dårlig samvittighet

Men de siste dagenes oppslag har tydelig vist at kombinasjonen norsk milliardær og utflytting til Sveits ikke er spesielt populært blant visse kretser i hjemlandet.

- Bryr du deg om kritikken? Om å slutte å gi tilbake til landet som tilrettela for at du kunne bygge deg opp en formue?

- Jeg har ikke noe dårlig samvittighet. Det må jo være fritt fram. Selv om jeg flyttet på grunn av skatten, så bor jeg ikke her på grunn av skatten lenger. Jeg hadde absolutt flyttet hjem om jeg ikke trivdes. Jeg føler at jeg har bidratt mye i alle år. Jeg har betalt sikkert hundre ganger så mye skatt som jeg hadde tenkt at jeg skulle, forteller Aas.

PENSJONIST: Med unntak av noen telefoner og mail i løpet av en dag, kan Kjartan Aas kalle seg pensjonist i en alder av 61. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PENSJONIST: Med unntak av noen telefoner og mail i løpet av en dag, kan Kjartan Aas kalle seg pensjonist i en alder av 61. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han vokste opp i et rekkehus på Raufoss, og er det man i «uniten» kaller for «self made». Ifølge ham selv lever han et nøkternt liv med matpakke og stasjonsvogn. Riktignok med et litt høyere forbruk enn Olav Thon, da. Også synes han i grunn at han har fått seg en fin leilighet her i Andermatt.

- Også er jeg over 60 år, da er det premien å dra. Men det er lov å være uenig i det, jeg har en kompis som er uenig med meg. Jeg har respekt for andres meninger.

- Jævlig enkelt regnestykke

Før han flytta til Sveits hadde han neppe svart ja til Børsens forespørsel om et besøk. Journalister snakket han nemlig ikke med før han bestemte seg for å mene noe om formuesskatten.

- Formuesskatten rammer veldig forskjellig. Har du mye verdier og lav omsetning, så har du et problem, og sånn er det med utleie. Enten måtte jeg selge virksomheten, ellers måtte jeg flytte. Så da flytta jeg da, sier han.

Aas legger fram et eget regnestykke som viser at han vil gå flere tusen i minus årlig på å leie ut en leilighet til 25 000 kroner på Frogner.

- Da får du inn 300 000 i året. Så betaler du utbytteskatt og selskapsskatt, som gir omtrent 150 000 i overskudd. Så er likningsverdien på leiligheten 15 millioner, noe som gir 165 000 i formuesskatt. Da taper du femten tusen, pluss felleskostnader. Bor du her, går du 150 000 i pluss. Da blir det et jævlig enkelt regnestykke.

For formue på over 1,7 millioner kroner betaler man henholdsvis 0,7 prosent og 0,4 prosent formuesskatt til kommune og stat i Norge, til sammen 1,1 prosent.

SISTE: Kjell Inge Røkke har gjort det kjent at han flytter fra Norge til Sveits. Reporter: Edward Stenlund/Dagbladet TV Vis mer

«Babyhjerne»

61-åringen skapte overskrifter da han i våres uttalte at den som ikke forsto hvor vanskelig formuesskatten gjorde det å drive virksomhet hadde «finansiell babyhjerne».

Han ler godt når han tenker tilbake på sitatet, og synes selv at han var aldeles freidig i vendingen.

- Det var jo en barndomskompis som reagerte på det. Men jeg mener det jo. Alt særnorsk er helt håpløst, som at du ikke kan kjøpe øl på idrettsarrangementer. Formuesskatten er det aller verste. Det norske samfunnet, hvor det ikke er forskjell på folk, det er helt strålende, det applauderer jeg i aller høyeste grad. Men formuesskatten bidrar overhodet ikke til at dem som har det dårlig får det bedre, mener han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer