FN: 25 millioner kan miste jobben

Coronapandemien som allerede herjer med verden, kan utløse en global økonomisk krise som kan sørge for at hele 25 millioner mennesker mister jobben, advarer FN.

ADVARER: FN advarer om at verdens arbeidere kan miste opptil 35 000 milliarder kroner i inntekter som følge av coronapandemien. Bildet viser en mann som jobber med å desinfisere en togstasjon på Sri Lanka March. Foto: Dinuka Liyanawatte  / Reuters / NTB Scanpix
ADVARER: FN advarer om at verdens arbeidere kan miste opptil 35 000 milliarder kroner i inntekter som følge av coronapandemien. Bildet viser en mann som jobber med å desinfisere en togstasjon på Sri Lanka March. Foto: Dinuka Liyanawatte / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er ikke lenger bare en global helsekrise. Det er også en stor krise for økonomien og arbeidsmarkedet, med enorme konsekvenser for folk.

Det er den klare advarselen fra Guy Ryder, generaldirektør for FNs arbeidsorganisasjon ILO. I en fersk rapport som ble publisert onsdag, anslår FN-organet at coronapandemien som allerede herjer med verden, kommer til å få enorme konsekvenser for verdens arbeidstakere.

«Fallende sysselsetting betyr store inntektstap for arbeidstakere», skriver ILO i rapporten.

Inntektstapet anslås til mellom 860 og 3400 milliarder dollar, ifølge NTB. Det tilsvarer 8900 til 35000 milliarder kroner.

I rapporten anslås det altså at den økonomiske krisen skapt av covid-19-pandemien kan føre til 25 millioner flere arbeidsledige. Likvel påpekes det at det fortsatt er mulig å begrense skadene.

- Hvis vi ser en koordinert internasjonal innsats, slik vi så under den globale finanskrisen i 2008-2009, så kan det sørge for at tallet blir betydelige lavere, heter det i rapporten.

Derfor ber ILO nasjonale myndigheter i alle verdens land om å ta umiddelbare grep for å beskytte arbeidstakerne fra de verste konsekvensene.

- I 2008 presenterte verden en samlet front for å håndtere konsekvensene av den globale finanskrisen, og det verste ble avverget. Vi trenger den typen ledelse og besluttningsvilje nå, sier Ryder.

KRISE: Petter Stordalen håpte han aldri måtte dele videoen han la ut på Instagram onsdag. Video / Instagram: petterstordalen. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Eksplosiv økning i Norge

Allerede er et enormt antall arbeidstakere rammet av coronakrisen verden over. Bare i Norge har flere titalls tusen mennesker blitt permittert fra jobbene sine, etter at smitten ble påvist i Norge for første gang den 26. februar.

Det har ført til en en eksplosjon i antall henvendelser til Nav de siste dagene.

I løpet av de siste seks dagene har Nav mottatt 113 500 søknader om dagpenger. Over 100 000 av disse er knyttet til permitteringer.

Bare i løpet av tirsdagen mottok Nav 59 900 søknader om dagpenger under permittering, og ytterligere 3800 søknader om ordinære dagpenger.

- Dette betyr at Nav på under en uke har mottatt søknader om dagpenger ved permittering for nesten 4 prosent av den norske arbeidsstyrken. Vi jobber på spreng for å få på plass de nødvendige tilpasningene i datasystemene våre og gjør nå alt vi kan for at folk får pengene sine, sa arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng til NTB onsdag formiddag.

Etaten opplyser at de har løpende kontakt med Arbeids- og sosialdepartementet om midlertidige endringer i regelverket, og andre tiltak, som kan avlaste situasjonen.

- Vil ikke kunne håndtere det

Nye støtteordninger ble vedtatt mandag denne uka, og samme dag advarte arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mot en situasjon der hele systemet kan knele.

Et allerede hardt presset Nav må nå håndtere et enormt antall henvendelser fra sykmeldte og permitterte. I tillegg er det også i Nav mange som er i syke, i karantene eller må være hjemme på grunn av coronaviruset.

- Det aller viktigste nå er at vi forsikrer folk om at den grunnleggende tryggheten, den skal være på plass. Så har jeg også vært veldig klar på at hvis forsøker å gjøre absolutt alt samtidig, så vil ikke Nav klare å håndtere det, sa Røe Isaksen til Dagbladet på mandag.

Smittet

Onsdag ble det kjent at Isaksen selv er smittet av viruset.

- Jeg føler meg i god form og har svært milde symptomer. Jeg kommer til å jobbe mest mulig som normalt hjemmefra, men i hjemmeisolasjon, sier Isaksen til NTB.

Han sier at han har hatt symptomer i en uke. Han ble testet i går, etter at statssekretæren hans fikk påvist smitte.

- Jeg begynte å kjenne en lett forkjølelse forrige tirsdag, men hadde så vidt jeg visste ikke vært i kontakt med noen som var smittet, eller som hadde vært i utsatte områder i utlandet, sier Isaksen til NTB.

Etter det Dagbladet kjenner til, fungerer Isaksen fremdeles som minister, selv om han er syk. Han styrer departementet fra hjemmekontor.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer