FN-leder med klar beskjed til Putin

Som følge av invasjon i Ukraina har eksporten av varer stoppet opp. FN-leder David Beasley har et klart budskap til den russiske presidenten.

KLAR BESKJED: - Hvis du i det hele tatt har noe hjerte for resten av verden, uansett hva du føler for Ukraina, må du åpne opp disse havnene, er FN-lederes beskjed til Putin. Foto: Reuters / NTB
KLAR BESKJED: - Hvis du i det hele tatt har noe hjerte for resten av verden, uansett hva du føler for Ukraina, må du åpne opp disse havnene, er FN-lederes beskjed til Putin. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

David Beasley, leder av FNs matvareprogram, ber Russlands president Vladimir Putin om å gjenåpne Ukrainas Svartehavshavner før en global katastrofe rammer.

Verdens «brødkurv»

- Millioner av mennesker rundt om i verden vil dø fordi disse havnene blir blokkert, sa Beasley til CNN under en konferanse torsdag.

Ukraina er kjent som verdens «brødkurv» og er ledende på eksport av blant annet korn og kornprodukter, samt en viktig eksportør av utstyr innen jordbruk.

Under konferansen utdypet Beasley og sa at dersom havnene ikke er åpne innen 60 dager, så vil Ukrainas landbruksentriske økonomi implodere. Han mener at havneproblemet vil føre til at landets økonomi kollapser fullstendig.

- Havnene er kritiske, understreket han.

Kan koste liv

I 2021 sto landbruksprodukter for 41 prosent av Ukrainas totale eksport.

- Hvis du i det hele tatt har noe hjerte for resten av verden, uansett hva du føler for Ukraina, må du åpne opp disse havnene, var Beasleys klare budskap til president Putin.

USAs president Joe Biden har ved flere anledninger uttalt seg om matforsyningsproblemet som følge av Russlands invasjon av Ukraina.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.