FN med dyster dom over verdenshandelen

FN tegner et dystert bilde av coronakrisas knusende effekt på verdenshandelen.

EN NY VERDEN: Bildet viser nær folketomme gater i storbyen Bangkok i Thailand 29. april, da myndighetene innførte portforbud for å unngå spredning av coronaviruset. Foto: Athit Perawongmetha  / Reuters / NTB Scanpix
EN NY VERDEN: Bildet viser nær folketomme gater i storbyen Bangkok i Thailand 29. april, da myndighetene innførte portforbud for å unngå spredning av coronaviruset. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den globale varehandelen kommer til å synke med 26,9 prosent fra første til andre kvartal på grunn av covid-19-pandemien, tror FNs handelsorgan UNCTAD.

Siden slutten av 2019 har handelen vist tegn på bedring, men så kom coronatiltakene. I første kvartal gikk handelen ned med 3 prosent sammenliknet med kvartalet før, men nedturen er altså ventet å bli betydelig større i kvartalet vi nå er inne i.

- Myndigheter verden over er presset til å ta beslutninger som vil prege veien videre etter covid-19. Beslutninger med varige konsekvenser. Disse beslutningene bør være basert på den beste tilgjengelige informasjonen, sier UNCTADs generalsekretær Mukhisa Kituyi i en pressemelding og peker ubeskjedent på dataene de la fram onsdag.

UNCTADs råvareprisindeks falt med 20,4 prosent i mars, som følge av at drivstoffprisene falt med en tredel. Prisen på mineraler, metaller og landbruksråvarer gikk bare ned med 4 prosent sist måned.

- Vi så liknende fall under den globale finanskrisa i 2009, men nedgangen var ikke like bratt som i 2020. Den gang hentet den globale handelen seg raskt inn, i takt med den globale økonomiske oppgangen, sier UNCTADs statistikksjef Steve MacFeely, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer