FN-riking legger ned superlønnsom fabrikk

Da den superlønnsomme fabrikken ble lagt ned, rykket den lokale presten ut med krass kritikk.

AVSTAND: Æresekorert, innflytelsesrik og velstående. Franskmannen Jean-Pascal Tricoire er toppsjef i det multinasjonale konsernet som la ned 80 superlønnsomme arbeidsplasser på Åmot i Modum kommune. Foto: Schneider Electric France
AVSTAND: Æresekorert, innflytelsesrik og velstående. Franskmannen Jean-Pascal Tricoire er toppsjef i det multinasjonale konsernet som la ned 80 superlønnsomme arbeidsplasser på Åmot i Modum kommune. Foto: Schneider Electric France Vis mer
Publisert

Som administrerende direktør i det multinasjonale Schneider Electric tjente den æresdekorerte Jean-Pascal Tricoire (57) solide 8,7 millioner euro i fjor.

Det tilsvarer rundt 95 millioner norske kroner.

Men en fortjenestemargin på over 30 prosent fra en liten brikke i det store konsernet holdt ikke til fortsatt drift. Fra neste år må over 80 moinger finne seg nytt arbeid.

Den franske toppsjefen sitter i styret i FNs bærekraftspanel, som ble opprettet i 2000 etter initiativ fra daværende FN-generalsekretær Kofi Annan.

Tricoire er slått til ridder av den franske æreslegionen, og dessuten rangert som verdens 48. mest innflytelsesrike toppsjef av velrenommerte Harvard Business Review.

100 land

Schneider-konsernet har delt hovedkontor mellom Paris og i Hongkong, og Tricoire er visepresident i det fransk-kinesiske handelskammeret som ble opprettet av de to lands presidenter Emmanuel Macron og Xi Jinping i 2018.

Han er videre medlem av det regjeringsoppnevnte utenlandske investeringsrådet i Moskva.

Bare for å nevne noe fra den innholdsrike CV-en.

Den franske toppsjefen styrer et konsern med 137 000 ansatte i over 100 land.

Veien ble muligens litt lang til tettstedet Åmot i Modum kommune, tre mil nordøst for Drammen. Der ligger Elko-fabrikken som med sine 85 ansatte produserer stikkontakter og lysbrytere som du finner i de mange norske hjem og bedrifter.

Pengemaskin

For selv om Elko har levert som en seddelpresse gjennom flere år, ble de ansatte nylig informert om at fra neste år er det kroken på døra.

Ifølge DN omsatte Elko for 3,6 milliarder kroner og leverte et samlet resultat på nesten 1,3 milliarder kroner fra 2014 til 2018.

Det gir en usedvanlig hyggelig resultatgrad på 35,6 prosent før skatt. Et slikt tall er sjelden noe mer enn en våt drøm for de fleste næringslivsledere. For Elko-fabrikken på Åmot holdt det likevel ikke.

Provosert prest

Heller ikke bønn fra den lokale menigheten kunne redde hjørnesteinsbedriften fra nedleggelse.

Nå tar kapellan Runar Liodden i Modum menighet et kraftfullt oppgjør med den internasjonale storkapitalen.

- Dette er både skuffende og provoserende, sa han til Bygdeposten etter at nyheten om nedleggelse ble kunngjort på et allmøte nylig.

Liodden har som lokal prest deltatt på 17 av de siste 18 juleavslutningene ved Elko – etter at han i 2001 overtok stafettpinnen i det som er blitt en over 40 år lang tradisjon.

- De ansatte har jobbet trofast, mange hele sitt yrkesaktive liv i bedriften, og sørget for å levere solide overskudd år etter år. Det viser hvor sårbare vi er, når internasjonale giganter med hovedkontor langt unna, bare kan legge ned en superlønnsom lokal bedrift, utdyper Lodden overfor Børsen.

Integritet

- Hva tenker du om at toppsjefen i eierkonsernet også sitter i styret i FNs bærekraftspanel?

- Etter min mening skal vi bære med oss vår integritet i alt vi gjør, uavhengig av hvilken hatt vi har på, sier Liodden, som presiserer følgende:

- Men jeg vet ingen ting om hvor i systemet beslutningen er tatt og i hvilken grad Tricoire eventuelt har vært involvert i beslutningen, så hans rolle blir det ikke riktig av meg å kommentere.

Anstendig arbeid for alle

FNs medlemsland har vedtatt 17 mål som skal gi bærekraftig utvikling fram mot 2030.

KRITISK: Modum-prest Runar Liodden er kritisk etter at superlønnsom lokal fabrikk fikk kroken på døra av multinasjonal indistrigigant. Foto: Privat
KRITISK: Modum-prest Runar Liodden er kritisk etter at superlønnsom lokal fabrikk fikk kroken på døra av multinasjonal indistrigigant. Foto: Privat Vis mer

Mål 8 handler om «anstendig arbeid og økonomisk vekst» - og lyder: «Fremme varig, inkluderende og bærekraftig økonomisk vekst, full sysselsetting og anstendig arbeid for alle».

- Hvordan henger nedleggelse av en lønnsom lokal bedrift sammen med et mål om full sysselsetting og anstendig arbeid?

- Det er et interessant perspektiv og et relevant spørsmål. På generelt grunnlag vil jeg si at dersom et konsern med så mange ansatte ikke har en solid etikk og grundig refleksjon av hvilke verdier som skal prege selskapet, da er veldig mange mennesker i en sårbar situasjon, mener Liodden.

De siste dagene har han også gjort seg noen andre refleksjoner.

- Når er konsernledelsen fornøyd? Hva er nok? Og hvilken verdi har det for en konsernledelse å trygge arbeidsplasser? - spør han retorisk.

- Her har vi en lokal bedrift som har levert sinnssykt gode resultater, som betyr enormt mye for lokalsamfunnet, for skatteinngangen til kommunen og det hele. Jeg savner det helhetlige perspektivet. Godt næringsliv handler ikke bare om tall og penger, sier Liodden til Børsen.

- Krevende tid

Børsen har forelagt uttalelsene for Schneider Electrics global public relations vice-president Véronique Roquet-Montégon med spørsmål om en kommentar fra Tricoire.

Schneider Electrics

  • Omsetning: 27,2 milliarder euro (296 milliarder kroner).
  • Resultat før skatt: 4,24 miliarder euro (46 milliarder kroner)
  • Resultat (på bunnlinja): 2,41 milliarder euro (26,2 milliarder kroner.
  • 135 000 ansatte i 115 land.

(2019-tall)

- Elko-styrets beslutning om å flytte produksjonen til Tyskland og distribusjon til Sverige, følger etter en grundig gjennomgang som ble igangsatt i januar. Dette er i tråd med konsernets strategi om å samle produksjonen i Europa til færre og større fabrikker, heter det i uttalelsen fra konsernet.

Det er konkurransesituasjonen som ligger bak beslutningen, heter det videre.

Pressetalsperson Anthime Caprioli understreker overfor Børsen at ingen ansatte ved fabrikken i Åmot vil bli oppsagt i 2020 og mange vil fortsette å jobbe godt inn i 2021.

- Schneider Electric og Elko vil følge opp de ansatte i en krevende tid, med tilbud om støtte for å finne nytt arbeid, gode sluttvederlagspakker og muligheter for tidligpensjon for ansatte som er i relevant alder for det, sier hun.

- Fornøyd

Karoline Nystrøm er administrerende direktør i Schneider Electric Norge og styreleder i Elko AS. Hun sier at beslutningen om å legge ned produksjonen på Åmot bygger på framtidsanalyser.

- Styrevedtaket er gjort etter en grundig gjennomgang og er primært rettet inn for å styrke selskapets konkurransekraft framover. Det er ikke basert på historien. Vi er godt fornøyd med innsatsen og resultatene som er levert. Men denne beslutningen basert på et 20 års perspektiv framover. Elko har alltid ligget i front, det skal vi fortsette med, og da er det viktig å endre i tide. Det handler om å snu mens det fortsatt er styringsfart, sier Nystrøm til Børsen.

- Det har vært til dels sterke reaksjoner etter beslutningen?

- Det er veldig naturlig at de ansatte har vært frustrert, skuffet og lei seg. Det har vi takhøyde for. Men det skjer mye omstilling innen teknologi og konkurransemessig. Det kommer nye, smartere og mer framtidsrettede produkter og konkurrenter, og det som produseres av Elko på Åmot har en synkende markedsandel, sier Nystrøm.

Negativt klimaregnskap

Et annet moment er at konsernet ønsker færre fabrikker, nærmere kjernemarkedene.

- Med 350 millioner innbyggere i de store europeiske landene blir Norge med 5,5 millioner innbyggere veldig lite. Det handler om å høste produksjonsgevinster, oppnå større fagmiljø og bedre stabilitet.

- Hoveddelen av Elko-fabrikkens marked er Norge og Sverige. Hva blir miljøregnskapet av å flytte produksjonen til Tyskland?

- Isolert sett har beslutningen om å stenge Åmot en negativ CO₂-effekt på 200 tonn i året. Det er det viktig for oss å være ærlige på. Samtidig må vi se dette i lys av at Schneider Electrics kuttet 120 000 tonn CO₂-utslipp i fjor, og er på god vei til å bli klimanøytralt i 2030. Vi syns ikke det er noe gøy å bidra negativt til klima lokalt, og har derfor flere tiltak som skal kompensere for de 200 tonnene i Norge, sier Nystrøm.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer