Fnyser av «rikisme»: - Trist, redd milliardær

The Guardian-kommentator går etter milliardærer som krenkes av «rikingord».

DE RIKES LEKEGRIND: Monte Carlo i Monaco har skyhøy rikingtetthet. Foto: Shutterstock / NTB
DE RIKES LEKEGRIND: Monte Carlo i Monaco har skyhøy rikingtetthet. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Under pandemien poppet det opp stadig flere milliardærer, samtidig som de rike ble rikere. Etter Russlands invasjon av Ukraina snudde det, og de superrike kunne se tilbake på et 2022 som et tøft år økonomisk.

Verden ble også 148 dollarmilliardærer fattigere i fjor, og det var «bare» 2523 igjen. Men selv om verdens rikeste tapte 1 900 000 000 000 dollar til sammen i fjor, er de fortsatt ganske rike.

Spesielt sammenliknet med dem som sliter med å få endene til å møtes, etter at galopperende priser i alle retninger strammer grepet om lommebøkene. Folk som vanligvis har fått det til å gå rundt, står nå i stadig lengre matkøer.

Ut mot milliardær-stempel

Det er derfor ikke vanskelig å se for seg at samfunnets mest bemidlede føler seg upopulære om dagen. Og noen av dem har tatt til motmæle mot karakteristikker som «milliardær».

- Ja, jeg har milliarder av dollar. Jeg har tjent dem. Ingen ga dem til meg. Jeg har hele veien delt dem med Starbucks-folket. Milliardær-merkelappen er urettferdig, utbrøt kaffegründer Howard Schultz under grilling av senator Bernie Sanders i Kongressen i mars.

RIKINGHAT: I en verden med stadig økte forskjeller, er de superrike upopulære. Her fra en demonstrasjon mot bolighaier i Nederland i 2021. Foto: Charles M. Vella / Sopa Images / Shutterstock / NTB
RIKINGHAT: I en verden med stadig økte forskjeller, er de superrike upopulære. Her fra en demonstrasjon mot bolighaier i Nederland i 2021. Foto: Charles M. Vella / Sopa Images / Shutterstock / NTB Vis mer

Gigantkjeden er nemlig beskyldt for fagforeningsknusing, ettersom den har kjempet hardt mot at de ansatte skal organisere seg.

Etter invasjonen av Ukraina har det heller ikke skortet på misfornøyde oligarker. Styrtrike Mikhail Fridman fortvilte over å ikke kunne betale for å spise ute, og mente det var urettferdig at han ble rammet av sanksjoner.

Alisjer Usmanov, som angivelig eier verdens største superyacht, vil ha seg frabedt oligark-stempel.

Også her til lands har det vært et tidvis hissig ordskifte mellom milliardær og menigmann. I 2022 flyktet de norske rikingene i hopetall til Sveits, mens strøm- og matpriser spiste av budsjettene til den gjengse nordmann.

Kjeft for rikingord

Nylig har også den amerikanske milliardæren Harlan Crow sørget for overskrifter, etter at det ble kjent at han har hatt labbene til høyesterettsdommer Clarence Thomas langt nedi lommeboka.

Etter 31 år i posisjonen - lengre enn noen andre, har den svært konservative dommeren tatt avgjørelser som har påvirket millioner av mennesker. ProPublica avdekket at han gjennom to tiår har mottatt luksusgaver og reiser fra eiendomsmilliardær Crow uten å opplyse om dette.

Men det er ikke denne avsløringen som ryster kommentatoren i finansnettstedet Wall Street Journal. Det er ordbruken i saken som får spalteplass.

«Teksten er stappfull av ord og fraser ment for å formidle at dette på en eller annen måte er galt. 'Superyacht', 'luksusturer', 'eksklusivt tilfluktssted for bare menn i California', 'vidstrakt ranch', 'private kokker', 'elegant overnatting', 'overdådig hytte' og 'å strø gaver over dommeren'», står det i kommentaren.

Millardær Kjell Inge Røkke skapte overskrifter da han annonserte at han flyttet til Sveits. Men to sjeldne samleobjekter får ikke bli med. Video: NTB, RøhneSelmer AS, Bjørn Langsem / Dagbladet. Reporter: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

«Person med midler»

Det har fått en annen kommentator til å svare med en egen kommentar. Arwa Mahdawi skriver for The Guardian at man nå må være obs på en ny «isme», nemlig «rikismen». Den nevner hun i samme pennestrøk som rasisme og sexisme, åpenbart i en ironisk tone.

«De uanstendige rike er en stadig større forfulgt minoritet, utskjelt i det moderne samfunn. 'Rikisme' er så dypt forankret at, uten å vite det, bruker du sannsynligvis anti-rikdomsspråk og får milliardærer til å føle seg veldig triste», skriver hun, under tittelen «Hvordan trøste en trist, redd milliardær? Kall dem en 'person med midler'».

Mahdawi spør seg hva som ville vært akseptabel skrivemåte for «privat kokk» og «superyacht». Heldigvis kom nevnte Schultz med en erstatter for ordet «milliardær» i 2019, påpeker Mahdawi. I et intervju med CNBC lanserte han begrepet «folk med midler» i stedet, men det har tilsynelatende ikke slått an.

DEMONSTRASJON: I 2011 var det store protester mot de ultrarike i USA. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB
DEMONSTRASJON: I 2011 var det store protester mot de ultrarike i USA. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB Vis mer

Ordet «wealthism» har foreløpig bare i overkant av 1000 treff på Google. Denne saken er første som bruker fornorskingen «rikisme». Men det engelske begrepet dukket opp på Urban Dictionary i 2019, definert som «å ekskludere noen fra en gruppe eller fordel på grunn av rase, kjønn eller andre ulikheter».

Begrepet dukket imidlertid først opp i ei bok skrevet av filosof Joanie Bronfman i 1987. Det ble da brukt om velstående arvinger som opplevde «ødeleggende fordommer» fra media og verden utenfor overklassen, skriver Observer.

Advarer mot rikingvasking

Også rapper Jay-Z har stått opp mot rikingharselering. I fjor høst gikk han hardt ut mot ordet «kapitalist».

- Før var det «den amerikanske drømmen». «Dra deg selv opp etter bukseselene. Du kan bli noe i Amerika» - alle disse løgnene Amerika fortalte oss hele livet. Når vi først begynner å få det til, så prøver de å låse oss ute fra det. De begynner å finne på ord som «kapitalist» og liknende, utbrøt han i et intervju.

The Guardians kommentator avslutter med å påpeke at det er alarmerende å se hvordan «de ultrarike prøver å tilsløre økende forskjeller med å redefinere hvordan vi snakker om enorm rikdom».

«Selv om vi alle ikke sier 'person med midler' ennå, er det noen områder hvor én-prosentens omdømmebygging har vært vellykket. Ta ordet 'elite' for eksempel. 'Eliten', som du sikkert har lagt merke til, er nå hvem som helst med en utdanning som lener seg svakt mot venstre», skriver hun.

«Det er ikke nok at de ultrarike forsøker å ta penger ut av lomma vår, de prøver også legge ord i munnen vår», avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer