Fnyser av «rikisme»: - Trist, redd milliardær

The Guardian-kommentator går etter milliardærer som krenkes av «rikingord».

DE RIKES LEKEGRIND: Monte Carlo i Monaco har skyhøy rikingtetthet. Foto: Shutterstock / NTB
DE RIKES LEKEGRIND: Monte Carlo i Monaco har skyhøy rikingtetthet. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Under pandemien poppet det opp stadig flere milliardærer, samtidig som de rike ble rikere. Etter Russlands invasjon av Ukraina snudde det, og de superrike kunne se tilbake på et 2022 som et tøft år økonomisk.

Verden ble også 148 dollarmilliardærer fattigere i fjor, og det var «bare» 2523 igjen. Men selv om verdens rikeste tapte 1 900 000 000 000 dollar til sammen i fjor, er de fortsatt ganske rike.

Spesielt sammenliknet med dem som sliter med å få endene til å møtes, etter at galopperende priser i alle retninger strammer grepet om lommebøkene. Folk som vanligvis har fått det til å gå rundt, står nå i stadig lengre matkøer.

Ut mot milliardær-stempel

Det er derfor ikke vanskelig å se for seg at samfunnets mest bemidlede føler seg upopulære om dagen. Og noen av dem har tatt til motmæle mot karakteristikker som «milliardær».

- Ja, jeg har milliarder av dollar. Jeg har tjent dem. Ingen ga dem til meg. Jeg har hele veien delt dem med Starbucks-folket. Milliardær-merkelappen er urettferdig, utbrøt kaffegründer Howard Schultz under grilling av senator Bernie Sanders i Kongressen i mars.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer