Føler seg forskjellsbehandlet

Treningssentrene må vente med å åpne dørene til tidligst 15. juni. - Vi er helt klart skuffet, sier landssjef for Sats.

COVID-19: Kulturminister Abid Raja (V) presenterer hva som skjer med idretten og treningssentrene i Norge. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen la torsdag fram sin plan for gradvis gjenåpning av Norge. Målet er å åpne Norge før sommeren, sa statsminister Erna Solberg.

En rekke tiltak ble lempet på allerede fra torsdag 7. mai, og ytterligere endringer skal følge i ukene som kommer.

- Det overrasker meg

Treningssentrene må imidlertid smøre seg med tålmodighet. Regjeringen sier de har «intensjon» om at dørene kan åpnes fra 15. juni, så lenge bransjen har kommet fram til forsvarlige smitteverntiltak.

- Vi er helt klart skuffet over at vi ikke får åpnet tidligere. Det overrasker meg at puber og fornøyelsesparker blir prioritert foran folkehelsa, sier Wenche Evertsen, landsjef for Sats Norge.

Hun er imidlertid klar på at de er fornøyde med endelig å ha en dato å forholde seg til.

- Selv om det bare er en intensjon, sier Evertsen.

- Dramatisk for mange

Treningsbransjen og Virke Trening har allerede oversendt sitt forslag for smitteverntiltak til Helsedirektoratet, og Evertsen sier de nå er klare til å gå i dialog for å få tiltakene spikret.

- Den er omfattende og detaljert, og er blant annet basert på erfaringer fra Sats og Evo i Finland og Sverige, sier hun.

Evertsen sier Sats kommer til å klare seg, selv om de må vente med gjenåpning noen uker til, men for mange andre er situasjonen en annen.

- Men dette er krevende for hele bransjen. Og dramatisk for mange.

Ifølge Virke er det 120 treningssentre som risikere konkurs i løpet av de neste fire ukene.

COVID-19: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) hadde en gledelig nyhet å komme med, for både store og små. Video: Regjeringen Vis mer

Må åpne i lavsesong

Også hovedorganisasjonen Virke reagerer. De har tidligere tatt til orde for at treningssentrene burde få gjenåpne i mai.

- For treningsbransjen er det svært skuffende at bransje etter bransje nå får åpne opp, men treningsbransjen fremdeles må holde stengt. Treningsbransjen har utarbeidet en streng smittevernveileder som får ros av regjeringen, men bransjen får likevel ikke åpne, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, i en pressemelding.

- En åpning 15. juni vil bli svært problematisk for treningsbransjen fordi man åpner i lavsesong og mister hele vårsesongen, samtidig som det er langt færre medlemmer enn tidligere.

Ifølge organisasjonen var det bare i mars 60 000 medlemmer som valgte å avslutte treningsmedlemskapet sitt.

- Treningsbransjen er et viktig bidrag til folkehelsa. 1,2 millioner nordmenn er medlem ved et treningssenter, og for dem er det viktig at bransjen er åpen. Vi reagerer derfor sterkt på forskjellsbehandlingen med idretten hvor det åpnes for kontaktsport, trening i idrettshaller og svømming, sier Kristensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer