NEW YORK (Børsen): Sjefen for Mondelez i Europa, Vinzenz Gruber, sier i notatet, som Reuters har fått tilgang til, at sjokoladeprodusenten var blitt «utpekt og behanldet annerledes» sammenliknet med andre konkurrerende selskaper, som også fortsatt driver virksomhet med mat og drikke i Russland.
Notatet kommer etter at selskaper i Norge og Sverige har begynt å boikotte Freia og Marabou, som eies av selskapet, fordi Mondelez også fortsatt driver forretningsvirkomhet i Russland.
- Det er vanskelig for oss å se selskapet vårt bli utpekt og behandlet annerledes fra andre til tross for realitetene i situasjonen, sier Gruber i notatet som er sendt ut internt i Mondelez.
- De fleste kjøkkenskap
- Dersom du ser i de fleste kjøkkenskap, vil du se mange produkter fra mat- og drikkeselskaper som ikke har trukket seg ut av Russland, sier Gruber uten å referere til andre selskaper.
Han mener også det ville få alvorlige konsekvenser dersom alle disse selskapene ble boikottet.
- Dersom det var boikotter av alle merker, som har eierselskaper med aktivitet i Russland, ville det bli problemer med matforsyningen, hever Gruber, ifølge Reuters.

UDs Freia-møte: - Må avgjøre selv
Skal skilles ut
Boikotten startet hos SAS i forrige uke. Det skjedde etter at Ukraina for noen uker siden plasserte Mondelez på sin svarteliste over selskaper som har opprettholdt aktiviteten sin i Russland etter invasjonen i fjor. Det utløste så et skred av boikotter fra norske selskaper.
Mondelez, som også blant annet eier Freia, opererer i Russland gjennom datterselskapet Mon'delez Rus LLC, som har kontor i Moskva. Det har også tre fabrikker i landet, av totalt 55 i Europa.
Torsdag skrev Reuters at Mondelezopplyser at virksomheten i Russland skal skilles ut fra resten av selskapet. De opplyser at virksomheten allerede er skalert ned. Det kommer ikke fram hvordan utskillingen av den russiske virksomheten skal skje.
Flere selskaper, deriblant Norwegian og Widerøe har nå stanset sin Freia-boikott. Andre, som SAS og Strawberry, viderefører boikotten.
Økte forsendelsene
Noen av konkurrentene til Mondelez i sjokoladebransjen, som Nestlé, driver også fortsatt forretningsvirksomhet i Russland.

Nekter å forlate Russland: Tjente mer
Selv om Mondelez har varslet at de vil skalere ned virksomheten i Russland, viser tolldata - som strekker seg fra 1. januar 2021 til 31. mars 2023 - at selskapet har økt forsendingene av noen av sine produkter til Russland.
Forsendelsene av Mondelez-produkter, som nevner Milka-sjokolade steg med 131 prosent til 22,4 millioner kilo i året fra april 2022 til slutten av mars i år. De tolv foregående månedene sendte selskapet 9,7 millioner med produkter. Den totale mengden med Mondelez-produkter som ble sendt til Russland i perioden steg fra 28,7 millioner kilo til 45 millioner kilo, ifølge Reuters.
Mondelez opplyser selv i en uttalelse at selskapets volum i Russland har sunket med «tosifrede tall» og at både importen og markedsandelen er betydelig redusert.
- Stoppet investeringer
I årsregnskapet fra 2022 skriver konsernet at det har stoppet nye investeringer og markedsføring i Russland. Videre står det at landet utgjorde fire prosent av selskapets nettoinntekter i fjor. Til sammen har Mondelez' i overkant av 2500 ansatte i Russland.
I regnskapet framgår det at selskapet har økt sine inntekter i Russland i 2022, samtidig som omsetningen har falt i resten av Europa.
- Det er drevet av svekkelsen av den russiske rubelen, inflasjon og prisvekst - ikke av mer salg. Som følge av vår beslutning om å nedskalere vår virksomhet der, har den russiske virksomheten i stedet betydelig volumfall. Vår markedsandel i forhold til de andre kjente internasjonale merkene, som er til stede i det russiske markedet, faller, hevder Mondelez.
I årsregnskapet framgår det også at Mondelez' to fabrikker i Ukraina, i henholdsvis Trostjanets og Vyshhorod, ble utsatt for store skader i forbindelse med krigen. Det skal ha kostet selskapet 143 millioner dollar, tilsvarende 1,5 milliarder norske kroner, å utbedre skadene.