Følger ikke marsjordre: - Reinspikka arroganse

Stortinget ga regjeringen 12 klare strømordre på krisemøtet for fire måneder siden. Opposisjonen mener regjeringen trenerer tiltakene og utviser arroganse.

FÅR KJEFT: Opposisjonen på Stortinget mener regjeringen ikke følger opp den klare marsjordren på strømtiltak fra oktober. Foto: Javad Parsa / NTB
FÅR KJEFT: Opposisjonen på Stortinget mener regjeringen ikke følger opp den klare marsjordren på strømtiltak fra oktober. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

Datoen var mandag 19. september.

Stortingspolitikerne hadde avbrutt sommerferie og trommet sammen til hastemøte om de ekstreme strømprisene.

Olje og energiminister Terje Aasland (Ap) hadde fått frist til denne dagen for å legge fram regjeringens løsning på strømkrisa som fikk bedrifter og privatpersoner til å slå rød alarm.

12 strakstiltak

Til møtet hadde også opposisjonen på Stortinget med seg en lang rekke forslag, hele 95 i tallet. Fordi regjeringspartiene og SV har flertall, er det krevende for opposisjonen å samle støtte for slike forslag.

Etter hastebehandling i energi- og miljøkomiteen i oktober, klarte stortingspolitikerne likevel å samle flertall om 12 forslag. Disse ga klare instruksjoner til regjeringen om handlinger de må foreta seg.

Tre måneder seinere mener opposisjonen at regjeringen ikke har fulgt opp Stortingets vilje. Høyres Bård Ludvig Thorheim i energi- og miljøkomiteen sier han hadde forventet at de omfavnet strakstiltakene som har bred støtte.

- I stedet utviser de reinspikka arroganse overfor folk og demokratiet vårt ved å se bort fra dem, sier Thorheim til Dagbladet.

- Ville hjulpet

Thorheim anerkjenner at de ikke ga regjeringen noen frist, men mener de burde være i stand til å gjennomføre tiltakene på tida de har hatt siden oktober.

PRIS: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) inviterte gassgigantene til møte. Agendaen var å «diskutere lengre kontrakter som kan bidra til kanskje å stabilisere prisene». Video: NTB. Vis mer

- Det ble ikke satt en tidsfrist, men vi understreket at det er strakstiltak mot strømkrisen. Regjeringen drar beina etter seg med tanke på å implementere Stortingets vilje. Jeg tror de undervurderer den sterke forventningen fra folk og bedrifter til at vi politikere skal gjøre alt vi kan for å avhjelpe situasjonen.

Tiltakene handler om blant annet om endringer i enøk-støtteordningen for strømsparing, slik at det skal bli enklere for privatpersoner å få hjelp til effektiviseringstiltak. Disse enøktiltakene skrev Aftenposten om først.

Men Thorheim i Høyre mener likevel det er også viktig med forskriftsendringer som ifølge ham kan bidra med stor økning av kraftproduksjonen.

- Disse endringene kan potensielt gi oss ekstra solenergi tilsvarende ett stort vannkraftverk i året fram til 2030, og gi folk og bedrifter gode støtteordninger for å gjøre boligen og bedriftslokaler mer energieffektive. Det vil helt klart hjelpe på strømsituasjonen på kort sikt, sier Thorheim.

- Udemokratisk

Rødts Sofie Marhaug, også hun i Stortingets energi- og miljøkomité, følger på.

- Jeg synes det er sterkt kritikkverdig å ikke følge det opp når et enstemmig storting og en omforent komité gir så klare bestillinger. Det er egentlig uakseptabelt. Vi kunne i det minste fått en orientering fra statsråden om hvorfor det ikke er fulgt opp, sier Marhaug til Dagbladet.

- Dette er trenering, og det er udemokratisk. Det krever i det minste en forklaring, legger hun til.

Hennes komitékollega Marius Arion Nilsen (Frp) er enig i at regjeringen ikke har fulgt Stortingets kommando.

- De har ikke gjort noen ting. De fikk en ganske klar marsjordre. Atter en gang vitner det om en regjering som er handlingslammet. En del av tiltakene var for å hjelpe ganske snarlig med kraftsituasjonen. Man skulle tro at regjeringen skulle fått satt dette ut i live raskt. Men det ser ikke ut som de har noe hastverk, sier Nilsen til Dagbladet.

- Følger opp vedtakene

Statssekretær i Olje- og energidepartementet Elisabeth Sæther (Ap) sier hun kan betrygge opposisjonen med at de er godt i gang med å følge opp vedtakene.

«Regjeringen vil følge opp vedtakene på egnet måte overfor Stortinget», skriver hun i en svar til Dagbladet.

«For mange av anmodningsvedtakene, var arbeidet allerede i gang før det ekstraordinære strømmøtet. For eksempel når det gjelder lokal kraftproduksjon, som kan gi folk og bedrifter lavere strømregninger. Vi har nylig hatt et forslag på høring om å legge bedre til rette for lokal strømproduksjon i borettslag og næringseiendommer. Vi tar sikte på å fastsette nødvendige forskriftsendringer så snart som mulig, slik at det blir enklere å etablere solceller på taket for disse gruppene.»

«I november gjennomførte NVE en utredning av en strømstønadsordning for nærvarmeanlegg som leverer til husholdningskunder. Vi jobber nå videre med å vurdere mulige løsninger for en slik ordning.»

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer