Priskrisa

- Folk blir flådd

Frp-lederen krever at regjeringen straks tar grep, og hjelper «vanlige folk» å betale for bensin, mat og strøm. Grepene må komme før lønnsoppgjøret er i havn, påpeker Sylvi Listhaug, som ikke er tilfreds med forlenget strømstøtte.

KREVER LETTELSER: Frp-leder Sylvi Listhaug vil at regjeringen vedtar en omfattende avgiftsreduksjon umiddelbart. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
KREVER LETTELSER: Frp-leder Sylvi Listhaug vil at regjeringen vedtar en omfattende avgiftsreduksjon umiddelbart. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer
Publisert

Strømprisen er rekordhøy, oljeprisen fyker mot uante nivåer og matvareprisene bykser til værs.

Samtidig er den økonomiske usikkerheten i Norge høy, og det fryktes rentehopp og økt inflasjon.

Det er altså dyrt å være Ola og Kari Nordmann i 2022, og prisgaloppen har foreløpig ingen utløpsdato.

Frp-leder Sylvi Listhaug krever handling fra regjeringen nå.

- Folk blir flådd, mens staten tjener seg søkkrik. Skatter og avgifter må reduseres for å dempe utgiftene til folk, sier hun til Dagbladet.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) hadde torsdag ikke anledning til å besvare Listhaugs oppfordring. Men det ble i dag klart at regjeringen forlenger strømstøtten ett år, ut mars 2023.

Mer fra statskassa

Listhaug er likevel ikke fornøyd. Hun er særlig opptatt av å unngå et heftig lønnsoppgjør som hun frykter vil ramme konkurranseevnen til norsk næringsliv i lang tid framover.

Dermed må staten på banen med garantier om å kompensere for de galopperende husholdningsutgiftene, forlanger Listhaug.

- Pengene ruller voldsomt inn i statskassa fra olje, gass og strøm. Da bør folk flest få beholde mer av egne penger ved at avgiftene settes ned, legger hun til.

Dermed bør det være en smal sak å skyve milliarder ut av sparegrisen og rett ned i lommeboka på folk flest, ifølge Frp-lederen.

Hun vil fjerne den såkalte veibruksavgiften på drivstoff. I tillegg mener Listhaug at Co2-avgiften på drivstoff må bort. Samlet sett vil det kutte prisen du må betale for bensin med om lag 8 kroner liten, og diesel med rundt 7 kroner literen, anslår Frp-lederen.

Tre krav

Listhaugs krav til regjeringen er som følger:

· Momsen på mat må kuttes.

· Drivstoffavgiftene må settes ned.

· Strømstøtte ett år fram i tid er ikke nok. Makspris på strøm må innføres.

- Dette må gjøres så raskt som mulig, og det må kommuniseres ut slik at lønnsoppgjøret blir moderat og norske bedrifter ikke svekkes. I dag blir den norske staten rikere og rikere, mens vanlige folk og bedrifter blir fattigere og fattigere, sier Frp-lederen.

Prisene stiger

Strømprisen nærmet seg sju kroner kWh mange steder tidligere denne uka, og matvareprisene steg med 4,5 prosent fra januar til februar.

Samtidig ligger oljeprisen på 115 dollar fatet torsdag ettermiddag, og enkelte spår oljepris på over 200 dollar fatet innen sommeren, avhengig av utviklingen i Ukraina.

Pumpeprisen på bensin kan dermed bikke 30 kroner i løpet av kort tid.

Sylvi Listhaug påpeker at det er de samme trendene som tømmer lommeboka til vanlige folk, som også fyller sparegrisen til AS Norge.

- Statskassa flommer over med penger. 1750 milliarder i økte inntekter til staten bare på olje og gass er et av tallene som er brukt. Det er rart at regjeringen ikke vil bruke noen av de pengene på å hjelpe nordmenn som nå sliter. Vedum og Støre sitter og ser på at folk blir flådd. De som har minst, rammes mest, men også folk med moderat inntekt merker dette på kroppen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer