Slukker lyset:

- Folk er blitt mer kresne

I sommer booket Vegarheim Kulturhus giganter som Tix, men nå er det helt slutt.

STINN BRAKKE: Her fra en tidligere konsert med Rotlaus på Vegarheim Kulturhus, som nå stenger dørene. Foto: Vegarheim Kulturhus
STINN BRAKKE: Her fra en tidligere konsert med Rotlaus på Vegarheim Kulturhus, som nå stenger dørene. Foto: Vegarheim Kulturhus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vegarheim Kulturhus i Vegårshei slukker nå lyset for godt, og det er det flere grunner til.

- Det ene er sviktende publikum. Det andre er at artistene er blitt mye dyrere, og det tredje er at brannvesenet kommer med stadige krav, sier eier Asbjørn Olimstad til Børsen.

Stedet har han drevet i ti år. Åpningskonserten den gang var med Plumbo, og samme band skulle etter planen holde ti års jubileumskonsert. Slik gikk det ikke.

- Konserten er avlyst, sier Olimstad.

Tvedestrandsposten omtalte saken først.

- Klandrer ikke Tix

Kostnadene for å få de kjente navnene til å spille har bare blitt høyere og høyere. I sommer arrangerte kulturhuset konsert under Tvedestrandsregattaen, der Tix spilte to konserter.

Selv om folkefavoritten fikk 800 000 kroner for spillejobben, var det denne kvelden det økonomiske resultatet ble best for arrangøren.

- Jeg klandrer ikke ham, men kundene har blitt mer kresne. Før, hvis man hadde danseband eller countryband, kom det flere hundre. Nå kommer det nesten ikke folk hvis de ikke er kjente, sier Olimstad.

Lørdagskvelden var ingen høydare, og publikumssvikten var komplett på torsdagskvelden da veteranene Jørn Hoel og Steinar Albrigtsen skulle spille.

- Der var det 84 mennesker, sier han.

Konsertene i Tvedestrand var i sum et tapsprosjekt som førte til 400 000 i minus.

«Kremen» er dyrere

For å få folk til å komme, må man by på «kremen» - som Vassendgutane, Plumbo eller Rotlaus, sier han til Tvedestrandsposten.

Men prisen for sikre seg «kremen» har bare bykset oppover:

- De har i alle fall doblet seg, i noen tilfeller tredoblet seg. Plumbo tok for ti år siden 60 000, nå er det 250 000. Veldig mange som før lå på 90 000-100 000 ligger på 200 000 nå, sier Olimstad og fortsetter:

- Da har jeg ikke sjans med en kapasitet på 500 mennesker. Jeg kan ikke ta mer enn 400 kroner billetten. Jeg kan betale artister 150 000 hvis jeg vet det blir fullt hus, men likevel vil jeg sitte igjen med lite.

DYRT: Det gikk for hardt ut over lommeboka for daglig leder ved kulturhuset, Asbjørn Olimstad. Foto: Vegarheim Kulturhus
DYRT: Det gikk for hardt ut over lommeboka for daglig leder ved kulturhuset, Asbjørn Olimstad. Foto: Vegarheim Kulturhus Vis mer

Men det er kanskje ikke bare kundene som er mer «kresne», skal man tro Olimstad. Han hevder også at flere har dyrere utstyr på raideren. Blant annet kreves det av mange en type belysning på scenen som koster ham opp mot en million kroner.

Brannvesenet med krav

Han understreker at det har vært gøy, og at han har drevet kulturhuset som en hobby, men sier imidlertid at han har lagt ned veldig mange timer, og bruker mer enn han tjener.

- Det går hundrevis av tusen ut i tillegg til at det er mye jobb, så det er grunnen.

Men spesielt knusende er nye, strenge krav fra brannvesenet for at han skal få lov å drive konsertsted.

- Det er det som gjør at jeg stenger dørene, for jeg kunne alltids hatt noen få konserter i året, men nå får jeg ikke lov til å ha noe mer, før jeg har utbedret de kravene brannvesenet har satt.

- Forrige gang krevde de seriekoblede varslere, så monterte jeg det, så kommer de på neste brannsyn og vil ha adresserbare brannanlegg. Det koster 250 000. Så prater de om at vi kanskje må ha overrislingsanlegg.

Det vil ifølge Olimstad koste altfor mye.

- Men er det ikke bra med ordentlig brannsikkerhet?

- Jo da, men kostnadene er for store i forhold til inntektene. Jeg har brukt 800 000 fra egen lomme.

Olimstad har mange års bakgrunn som snekker, med eget firma, og har mye å gjøre framover, ifølge Tvedestrandsposten.

Han har ikke noe planer om å annonsere bygget til salgs ennå, men noe comeback for kulturhuset neste år anser han som utelukket.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer